Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowarka Ryobi BCL14181H - ładuje a po chwili się wyłącza

marcint43 11 Jan 2022 22:53 273 0
  • #1
    marcint43
    Level 9  
    Cześć,

    wpadła mi do naprawy Ładowarka Ryobi BCL14181H.
    Po włączeniu napięcia sieciowego czasami po chwili zaczyna syczeć przetwornica, wszystkie elementy wydaja sie byc sprawne (chyba ze jakis pominąłem).
    Po włożeniu baterii albo od razu zaczyna syczeć i nie ładuje baterii albo po chwili - czas ten jest różny.
    Pzy czym w żółtych punktach pokazanych na
    https://obrazki.elektroda.pl/4798851900_1587015507_org.jpg
    (pełny wątek na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3681945.html )
    napięcie jest cały czas - coś ok. 19V.
    Ten czarny element - zgaduję że to MOS odłącza to napięcie po jakimś czasie od punktu w którym bateria jest wpinana.



    Trudno jest mi to potwierdzic na 100% bowiem bateria - gabarytowo spora - musi być włożona by pojawiło się tam napięcie - bo jest 3ci styk kontrolny (bateria ma 3 piny, jeden z nich steruje przetwornicą jak zgaduję i podaje napięcie gdy na tym kontrolnym pinie bateira poda napięcie).
    Natomiast obserwując napięcie na baterii to ma ona ok. 18,5V a po włożeniu do łądowarki napięcie na niej rośnie do 19,1 V

    Jest możliwe ze to mikrokontroler ADC2011 odłącza ją ?

    W razie pomysłów - dysponuję oscyloskopem z sondą do 1kV.

    Zdjecia:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19814730#19814730