Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Samsung NP300E7A-S03PL - Pamięć RAM

kedarkk 12 Jan 2022 17:40 231 6
    kedarkk
    Level 10  
    Posiadam laptopa Samsung NP300E7A-S03PL czasami przydaje się więc aby przyśpieszyć jego działanie chciałbym wymienić kości RAM na coś większego. Obecnie siedzą w nim kości DDR3 po 4GB każda o nr M471B5273CHO-CH9 oraz M2S4G64CB8HD5N-CG.
    Chciałbym niewielkim nakładem zapodać mu 16 GB najlepiej w 1 kości bo może przyjdzie czas na jej zwiększenie (tak wiem jest wiekowy) ale nie gram w gry. Zainstalowany jest tam WIN10
    Taktowanie 1333 Mhz.
    Co można mu zapodać aby działało to choć trochę płynniej bo obecny czas uruchamiania to ok 10 min.
    Instalka windowsa coś zapewne pomoże ale jak to bywa z każdym systemem co nowa wersja to potrzebuje coraz więcej pamięci
  • Helpful post
    Bródka

Level 42  
    kedarkk wrote:
    Co można mu zapodać aby działało to choć trochę płynniej bo obecny czas uruchamiania to ok 10 min.

Najbardziej odczujesz wymianę dysku z HDD na SSD, ram nie przyspieszy tak systemu
  • Helpful post
    madamsz1
    Level 39  
    Pamięć swoją drogą - tak 8-12GB, ale tu by było widać że to żyje po wsadzeniu dysku SSD.
  • Helpful post
    safbot1st
    Level 43  
    kedarkk wrote:

Może na początek czyszczenie systemu i porządki w autostarcie?
    Windows 10 na HDD to tragedia, szkoda się męczyć.
    Co robisz w tym pc dokładnie? Bo jak serfowanie po sieci to przesiadki z 8 na 16GB nawet nie poczujesz.
    kedarkk
    Level 10  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedź, komputer był czyszczony kilkoma programami w autostarcie uruchamia mi się tylko antywirus, zabezpieczenie windowsa, program do drukarki oraz program do serwera plików (to co widzę koło zegarka - nic więcej) pomagało to na chwile, a więc spróbuję wsadzić do niego SSD-ka zobaczymy postępy. Oczywiście świeża instalka WIN.
    A jeszcze czy mogę zainstalować system na zewnętrznym dysku podpiętym pod USB (niestety tylko 2.0) czy to się mija z celem a wewnętrzny odpiąć.
    Jeśli chodzi o wewnętrzny dysk SSD zamiast HDD to są te 2,5"
  • Helpful post
    safbot1st
    Level 43  
    kedarkk wrote:
    A jeszcze czy mogę zainstalować system na zewnętrznym dysku podpiętym pod USB

Nie czyń tego ;) Dysk systemowy przed instalacją najlepiej jak jest już w miejscu docelowym.
    kedarkk
    Level 10  
    Nowy dysk zakupiony.
    System zainstalowany.
    Wszystko śmiga.
    Można oddać dziecku do zabawy.

Dziękuję wszystkim za info i rady.
    Temat rozwiązany. Zamykam