Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Acer Aspire V5-573G - Laptop nie uruchamia się

Migomig 13 Jan 2022 23:54 441 19
    Migomig
    Level 3  
    Dzień dobry,

proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z uruchomieniem laptopa Acer V5-573G, procesor intel core i5, dysk hdd 1tb, dysk ssd 240gb, karta graficzna GeForce gtx 850m plus zintegrowana, 8gb ram (4gb wbudowane plus 4gb w slocie), Windows 10.

Przy uruchomieniu pojawia się logo Acer, a następnie pod spodem logo komunikat "Przygotowanie automatycznej naprawy". Następnie przez ułamek sekundy pojawia się ramka jakiegoś okienka, po czym znika. Po tym nic się nie dzieje, tzn. ekran jest uruchomiony, "świeci" na czarno, można poruszać kursorem myszki, podświetlenie klawiszy działa. Próbowałam uruchomić system z innego dysku, ale też jest ta sama sytuacja. Mam dołożony dysk ssd (już dawno temu), na którym jest zainstalowany system. Z tego dysku system się nie odpala. Zmieniłam w biosie bootowanie na system z dysku hdd, też nie pomogło (ta sama sytuacja). Próbowałam naprawić system przez bootowanie windowsa z pendriva i opcję "napraw komputer". Tutaj podobna sytuacja, tylko ekran świeci się na niebiesko, do tego po dwóch godzinach pojawiło się okienko z opcją wyboru "napraw komputer". Następnie wyskoczył komunikat "System doesn't have any CD/DVD option. Please select other boot option in Boot Manager Menu". Kliknęłam jedyną opcję "ok", następnie pokazała mi się lista tylko dwóch pozycji: pendrive i dysk hdd, lecz zanim zdążyłam cokolwiek zaakceptować, laptop wyłączył się.
    Nie mam pojęcia co może być przyczyną, wcześniej pracowałam na tym laptopie bez problemu, został wyłączony normalnie, bez błędów. Szukałam informacji w google i na różnych forach, lecz niestety nie znalazłam rozwiązania. Bardzo proszę o pomoc,
    Marta
  • Helpful post
    dt1
    Admin of Computers group
    Witaj.
    Patrząc pod kątem sprzetu warto wykonać wstępną diagnostykę pamięci (memtest) oraz dysków.

Pod kątem software można uruchomić instalator systemu i stamtąd próbować rozwiązać dostępnymi mechanizmami problem (na przykład przywrócić system do wcześniejszego dnia - jeśli sprzęt jest sprawny to może pomóc).
    Migomig
    Level 3  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Zrobiłam memtest (bootowalny pendrive z memtest86) i chyba nie wykazał żadnych błędów (zamieszczam zdjęcie poniżej). Zastanawia mnie tylko, dlaczego pokazuje mi że mam tylko 4gb, a nie 8? Nie jest to od dzisiaj (wcześniej sprawdzane CPU-Z), ale serwis w którym był wcześniej laptop, zapewniał mnie że wszystko jest ok i że tak naprawdę laptop ma swoje 8gb ramu, tylko program tego nie wykrywa...
    Nie wiem którego programu najlepiej użyć do diagnostyki dysków z bootowalnego pendrive? Nigdy wcześniej tego nie robiłam.
    Próbowałam odpalić lapka bez baterii, ale to też nie pomogło.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    cysiekw
    Level 39  
    Migomig wrote:
    zapewniał mnie że wszystko jest ok
    Nie jest. Wykrywa ci 4Gb.
    Migomig wrote:
    tylko program tego nie wykrywa...
    Nie ma takiej możliwości, w memtest było by 8 a jest 4 wiec jest problem.
    Migomig wrote:
    Nie wiem którego programu najlepiej użyć do diagnostyki dysków z bootowalnego pendrive?
    Najlepiej bootowalny cały system z narzędziami np Hiren’s BootCD
    Migomig
    Level 3  
    Dziękuję.
    Mam jeszcze jedno pytanie, czy Hiren's Boot jest "bezpieczny"? Tzn obawiam się utraty danych. Czy jest możliwość ich odzyskania i czy program przypadkiem mi nie wyczyści dysków? Ewentualnie jakaś możliwość wcześniejszego zgrania danych?
    System Windows mam zainstalowany na ssd (jedna partycja) oraz na hdd (dwie partycje).
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    cysiekw
    Level 39  
    Migomig wrote:
    bezpieczny"
    Tak.
    Migomig wrote:
    przypadkiem mi nie wyczyści dysków
    Nie.
    Migomig wrote:
    Ewentualnie jakaś możliwość wcześniejszego zgrania danych?
    właśnie do tego możesz użyć hirens, potrzebujesz tylko kolejny dysk np na usb żeby na niego zgrać dane.. jeśli są dostępne. Sprawdz sobie smart tego dysku z którego dane chcesz skopiować.
    Migomig wrote:
    System Windows mam zainstalowany na ssd (jedna partycja) oraz na hdd (dwie partycje).
    Czyli mamy do wyciągnięcia dane z 2 dysków i 3 partycji? Sumarycznie ile ich tam jest?
    Migomig
    Level 3  
    Laptop ma dwa dyski:
    SSD 240gb - z 1 partycją C z zainstalowanym Windowsem
    HDD 1tb - z 2 partycjami: D z zainstalowanym Windowsem oraz E z samymi danymi
    Kupiłam go z dyskiem HDD i tam był zainstalowany Windows od nowości. Na dysk SSD namówił mnie serwis (2 lata temu) przy okazji wymiany pasty termoprzewodzącej. Zgodziłam się, komputer przyspieszył, ale zauważyłam też po tym serwisie wspomniany wcześniej "ubytek" ramu. Nie wiem też dlaczego pozostawiono stary Windows na dysku HDD...
    Reasumując mam do odzyskania dużo danych z dysku HDD-partycji E oraz pare plików z dysku SSD-z partycji C.
    Pozdrawiam
    lisek
    Service technician RTV
    Wyjmij ten HDD 1TB i zobacz czy sie laptop uruchomi na tym SSD

Gdyby nie > trzeba spróbować uruchomić na samostartującej dystrybucji Linux
    * ale to już zadanie dla serwisu / lub kol. który potrafi zrobić dystrybucję na USB penie

* :?: Do Bios można wejść?

Model kol. na i5 i tej GTX to
    Acer Aspire V5-573G
    Quote:
    PCB: DAZRQMB18F0 rev.F płyta od Quanta
    Grafika: GTX 850M N15P-GT-A2
    Procesor i5-4210U SR1EF

* była też płyta od Quanta ZRQ z GTX850M
    Migomig
    Level 3  
    lisek wrote:
    Do Bios można wejść?

Tak, do Bios można wejść.
    Gdy problem się pojawił i system się nie uruchomił, wtedy zmieniałam bootowanie na dysk HDD, a także na pendrive z instalką Windowsa. Nic nie pomogło, za każdym razem komputer "staje w miejscu", tzn. świeci się tylko ekran na czarno (w przypadku bootowania z dysków), albo na niebiesko (w przypadku instalki Windowsa z pena). Do tego po jakimś długim czasie (ponad godzina) w instalatorze pojawiało się menu, z którego mogłam wybrać opcję "napraw komputer" i na tym koniec. Komputer nie potrafił tego pchnąć dalej, po bardzo długim czasie zwyczajnie się wyłączał.
    Pozdrawiam

Dodano po 48 [minuty]:

lisek wrote:
    Wyjmij ten HDD 1TB i zobacz czy sie laptop uruchomi na tym SSD

Po wyjęciu dysku HDD system się nie uruchomił, ale wyskoczył taki komunikat: Acer Aspire V5-573G - Laptop nie uruchamia się Acer Aspire V5-573G - Laptop nie uruchamia się

Spróbowałam również w inny sposób, tzn. wyjęłam dysk SSD i włożyłam HDD, wtedy komputer wyświetlił taki ekran:
    Faktem jest, że nie uruchamiałam Windowsa z dysku HDD odkąd komputer był w serwisie (czyli od dwóch lat) i ten bluescreen widzę pierwszy raz.

W tym momencie nasuwa mi się pytanie, co z tym dalej zrobić? Z linuxem nigdy nie pracowałam. Mam już przygotowany bootowalny pendrive z Hiren's Boot CD. Tylko teraz odpalić go z podłączonymi obydwoma dyskami czy tylko z SSD, a może tylko z HDD?
    Do odzyskania plików mam inny pendrive oraz dodatkowy dysk.
    Pozdrawiam
    cysiekw
    Level 39  
    Podłącz oba dyski odpal hirens pobierz jak nie ma crystal disk info wrzuć screeny stanu smart z obu dysków
    Migomig
    Level 3  
    Niestety Hirens nie odpalił się. Nagrałam iso na pendrive jeszcze raz, próbowałam też na drugim pendrive. Za każdym razem kończy się tak samo, a mianowicie ładuje pliki, następnie staje w miejscu w tym momencie:
    Po dłuższej chwili wyskakuje taki bluescreen:
    Acer Aspire V5-573G - Laptop nie uruchamia się Po tym komp się resetuje i powtarza cykl od początku.
    Może to być związane z za małym RAMem? Wprawdzie memtest niby nie wykazał błędów, ale też nie wskazał deklarowanych 8gb...
    Jedyne co mi przychodzi teraz do głowy to odpalenie samego dysku HDD i spróbować przywrócić system. System na tym dysku jest na osobnej partycji, więc dane teoretycznie powinny być bezpieczne?
    Ewentualnie może są jakieś inne, lżejsze programy do diagnostyki dysków?
    lisek
    Service technician RTV
    Skoro możesz wejść w Bios
    -pokaż foto z zakładek: Information, Main, Boot
    * pokazano pod napisen inside

p.s
    Na forum pisano jak zrobić pena z dysrtb. Linux
    lub
    jak masz napęd CD/DVD kup kolor magazyn o Linux , zawsze w kazdej dołączonej płycie do miesiecznika jest 1/lb 2 ver. jakiegoś Linux w wer. samostartującej (uruchamiasz z płyty, BEZ instalki na dysku)
    cysiekw
    Level 39  
    Kierunek w stronę Ramu może być prawidłowy, zdemontuj obie kości, spróbujmy odpalić na jednej kości, jeśli nie wstanie wtedy zamiana na tą 2 sztukę.
    Migomig
    Level 3  
    lisek wrote:
    Skoro możesz wejść w Bios
    -pokaż foto z zakładek: Information, Main, Boot

Fotki z Bios poniżej:
    Acer Aspire V5-573G - Laptop nie uruchamia się Acer Aspire V5-573G - Laptop nie uruchamia się Acer Aspire V5-573G - Laptop nie uruchamia się
    Generalnie nie do wszystkich opcji w Bios mam dostęp, tzn. niektóre pozycje są na szaro i nie mogę ich nawet wybrać. Niestety zdjęcia tego nie oddają, ale np. w zakładce Boot -> Secure Boot -> [Enabled], do tego większość opcji w zakładce Security. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale wolałam o tym wspomnieć.

Dodano po 2 [minuty]:

lisek wrote:
    p.s
    Na forum pisano jak zrobić pena z dysrtb. Linux
    lub
    jak masz napęd CD/DVD kup kolor magazyn o Linux , zawsze w kazdej dołączonej płycie do miesiecznika jest 1/lb 2 ver. jakiegoś Linux w wer. samostartującej (uruchamiasz z płyty, BEZ instalki na dysku)

Oki, dzięki za informacje, jutro postaram się to kupić, ew. zrobić pena.

Dodano po 17 [minuty]:

cysiekw wrote:
    Kierunek w stronę Ramu może być prawidłowy, zdemontuj obie kości, spróbujmy odpalić na jednej kości, jeśli nie wstanie wtedy zamiana na tą 2 sztukę.

Problem u mnie polega na tym, że mam tylko jedną kość ram 4gb, druga podobno jest wbudowana w płytę główną.. Nie widzę tam drugiego wolnego slotu na kość ram, chyba że jest pod spodem, a tam nie zaglądałam. Znalazłam na youtube filmik, gdzie ktoś wymienia ram w moim modelu lapka, w komentarzach można wyczytać, że druga kość ram jest "niedostępna". Nie mogę załączyć linku, ale tytuł filmiku na youtube jest taki: "How to upgrade RAM memory in Acer Aspire V5-573, V5-572 laptop".

Myślałam już wcześniej o zakupie większego ramu do niego (z tego co się orientowałam to mogę wymienić te 4gb tylko na 8gb), tylko że teraz w tej sytuacji nie wiem czy to rozwiąże problem..
    lisek
    Service technician RTV
    jesli masz płytę DAZRQMB18F0 z tym cpu 4th gen. to
    - tam powinnien być 1x slot pod RAM DDR3
    - grafika dodatk. NVidia z wbudowana pamięcią 2GB
    - na płycie wlutowane 4 GB !!!
    * SM Link

* lub plattforma DAZRQMB18F0 I5-4210U
    - bez grafiki NVidia
    - wlutowane 4 GB DDR3

Quote:
    Acer V5-573G,
    procesor intel core i5, dysk hdd 1tb, dysk ssd 240gb,
    karta graficzna GeForce gtx 850m plus zintegrowana, 8gb ram (4gb wbudowane plus 4gb w slocie)

* cpu i5-4210

Model Acer Aspire V5-573G-74518 był na tym cpu/ GT850M
    max. DDR3 8GB (4 wlut i 4 w slot)
    * opisano Link
    Migomig
    Level 3  
    lisek wrote:
    jesli masz płytę DAZRQMB18F0 z tym cpu 4th gen. to
    - tam powinnien być 1x slot pod RAM DDR3
    - grafika dodatk. NVidia z wbudowana pamięcią 2GB
    - na płycie wlutowane 4 GB !!!
    * SM Link

* lub plattforma DAZRQMB18F0 I5-4210U
    - bez grafiki NVidia
    - wlutowane 4 GB DDR3

Quote:
    Acer V5-573G,
    procesor intel core i5, dysk hdd 1tb, dysk ssd 240gb,
    karta graficzna GeForce gtx 850m plus zintegrowana, 8gb ram (4gb wbudowane plus 4gb w slocie)

* cpu i5-4210

Model Acer Aspire V5-573G-74518 był na tym cpu/ GT850M
    max. DDR3 8GB (4 wlut i 4 w slot)
    * opisano Link

Tak jak pisałam wcześniej, mój laptop posiada grafikę dodatkową NVIDIA GeForce GTX 850M z pamięcią dedykowaną 4GB.
    Niestety pierwszy link w Twoim komentarzu nie działa.
    Co do RAM, to mam 2x4GB, z czego 4GB wlutowane (pisałam "wbudowane") i 4GB w slocie. Mogę zwiększyć RAM do 12GB, wymieniając tą jedną kość na 8GB.
    lisek
    Service technician RTV
    Poprawiłerm Link
    * nowy, dobry Link

p.s
    w starym na końcu było (https://www.s-manuals.com/pdf/motherboard/quanta/quanta_zrq_r3a_schematics.pdfDAZRQMB18F0) :cry:
    Migomig
    Level 3  
    Udało mi się uruchomić laptopa, ale nie z dyskiem SSD.
    Sytuacja wygląda następująco:
    Po wyjęciu dysku SSD, odpalił się zarówno Linux jak i HirensBootCD. Wszystkie pliki na obu partycjach HDD były dostępne, zrobiłam kopię zapasową plików, a następnie diagnostykę dysku, poniżej prezentuję zdjęcie SMART:
    Zrobiłam też skan za pomocą HD Tune, mogę przesłać zdjęcia, jeśli są potrzebne.
    Następnie zrobiłam format partycji C na tym dysku HDD, postawiłam Windowsa na nowo. Wszystko zadziałało prawidłowo, poza wspomnianym RAMem (ten problem również udało mi się rozwiązać).

Po wyjęciu tej jednej kości RAM, laptop nadal działał i wskazywał tylko 4GB RAMu. Po włożeniu kości z powrotem, komp dalej jej nie wykrywał. Postanowiłam wyczyścić styki i gniazdo RAMu, do tego zresetowałam Bios, wyjmując baterię CMOS. Po tej operacji RAM w slocie "zaskoczył" i mam z powrotem 8GB RAM. Jest wykrywany zarówno w Bios jak i w Windowsie :-)

Niestety problem z dyskiem SSD nadal nie został rozwiązany. Nie udało się go uruchomić w żaden sposób, tj. gdy laptop miał włożony zarówno dysk SSD jak i HDD, wtedy nie odpalił się ani Linux ani Hirens. Spróbowałam również odpalić to na samym dysku SSD i też nic.
    Wygląda na to, jakby SSD "blokował" bootowanie z innego dysku lub nośnika.
    Ten dysk ma zaledwie 2 lata. Czy ktoś ma jakieś propozycje, co się z nim stało i czy da się coś jeszcze z tym zrobić?
    Pozdrawiam
    lisek
    Service technician RTV
    Jak masz na Gwarancji > wymień WD Blue Thin
    - swoje "przepracował" (6400 włączeń/ 15.700 h pracy > czyli co 2h właczany wył.) , padaja często po ... min.2latach, model z k. 2013 ?
    * opisano Link

Poczytaj o parametrze 05 w CDInfo_SMART

p.s
    Potem serię Blue zastapiła seria WD Black (tak samo nieudana)
    cysiekw
    Level 39  
    Migomig wrote:
    Czy ktoś ma jakieś propozycje, co się z nim stało i czy da się coś jeszcze z tym zrobić?
    Podpiąć ten ssd do działającego pc i zobaczyć jak wygląda smart, najlepiej hotswap żeby nie mieszał w boot, jeśli błędy w smarcie wymiana jeśli ma gw. Jest jeszcze opcja kieszeń a w zasadzie samo gniazdo na dysk na usb, wtedy po uruchomieni windowsa wpinanym w usb i sprawdzamy co tam z tym dyskiem.