Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Salus 091FLRF - dziwne zachowanie

szymonjar 14 Jan 2022 23:37 783 11
    szymonjar
    Level 9  
    Dobry wieczór :), mam następujący problem z programatorem Salus 091FLRF, podłączony jest do pieca Viessman Vitopend 100. Jakiś czas temu zauważyłem że po ustawieniu konkretnej temperatury na programatorze i spadku temepratury w pomieszczeniu, piec załącza się prawidłowo. Problem zaczyna się kiedy temperatura w pomieszczeniu rośnie a ta na programatorze nie, piec chodzi znacznie dłużej niż powinien, co ciekawe kiedy weźmie się programator do ręki, temperatura w ciągu 2-3 minut szybko dochodzi do tego poziomu w pomieszczeniu. Czy może być to wina programatora, czujnika temperatury w nim? Z góry dziękuję za porady.
  • Helpful post
    MarcinRKl
    Level 23  
    Witam, pierwsza myśl wymień baterię, ale może być, że leży/wisi na czymś co dłużej się nagrzewa do temperatury pokojowej.
    Przemko21
    Level 26  
    Każdy regulator jak weźmiesz do ręki to temperatura idzie w górę. Ważne jest umiejscowienie samego regulatora. Jeżeli chodzi o sterowniki ON/OFF to czasami wystarczy skalibrować temp. rzeczywistą z tym co pokazuje. Czy twój kocioł pracuje na krzywej grzewczej? Jeżeli tak to czasami lepiej jak temp. dochodzi do zadanej ale nie przekracza jej (czyli regulator ON/OFF się nie wyłączy). Wówczas kocioł pracuje z niską modulacją a nie taktuje.
  • Helpful post
    ROWE
    Level 34  
    Wygląda na to że czuj. temper, reaguje.
    Zakładam że ikona baterii nie wyświetla się.
    Możesz zrobić reset regulatora (mały otworek) i na nowo zaprogramować go.
    Jeśli to nie pomoże to będzie problem komunikacji, nadajnik-odboirnik regulatora.

Czy kocioł reaguje na przyciski Solux, słonce i księżyc?
    Przemko21
    Level 26  
    A jaką masz ustawioną histerezę na dzień i noc ?
  • Helpful post
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Pojawia się pytanie gdzie stoi/wisi ten regulator?
  • Helpful post
    ROWE
    Level 34  
    Halo "szymonjar" czy tam jesteś obecny?
    szymonjar
    Level 9  
    Przepraszam, delegacja, zrobiłem tak reset plus wymiana baterii na nowe solidne i problem się rozwiązał. Umiejscowienie regulatora jest identyczne, sypialnia komoda ale temperatura już szybciej wraca do zadanej. Może to kwestia resetu, może baterii - zakładam że albo pomogło jedno albo drugie. Zachowuje się teraz normlanie - tak jak przed problemem - dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia.

Dodano po 1 [minuty]:

ROWE wrote:
    Wygląda na to że czuj. temper, reaguje.
    Zakładam że ikona baterii nie wyświetla się.
    Możesz zrobić reset regulatora (mały otworek) i na nowo zaprogramować go.
    Jeśli to nie pomoże to będzie problem komunikacji, nadajnik-odboirnik regulatora.

Czy kocioł reaguje na przyciski Solux, słonce i księżyc?

Ikona nie wyświetlała się, kocioł reaguje na zmianę trybu noc/dzień.
    szymonjar
    Level 9  
    Chciałem odkopać temat, regulator - Salus 091FLRF nagle zaczął pokazywać temperaturę o 1C - 2C wyższą od tej panującej w pomieszczeniu, w rezultacie piec w ogóle się nie załącza, czy to może być defekt czujnika temperatury? Jestem już nim zmęczony. Możecie alternatywnie polecić inny regulator - najlepiej z WiFi :)? ma ktoś dobre doświadczenia? Mój piec to Viessmann Vitopend 100.
    ewoo
    Level 30  
    szymonjar wrote:
    nagle zaczął pokazywać temperaturę o 1C - 2C wyższą od tej panującej w pomieszczeniu,
    Z czym to porównałeś? Chyba nie z termometrem pokojowym, bo jaką masz pewność, że ten nie zaniża. Jaki problem podnieść tą temp. na sterowniku o te 2 stopnie. Temperaturę w pomieszczeniu ustawiam według własnego komfortu cieplnego a nie wytycznych, że ma być 21 czy 22.
    Jeśli jednak chcesz zmienić to wymień na nowy taki sam, te Salusy są dobre i łatwe w opanowaniu menu.
    Przemko21
    Level 26  
    Jest taka opcja jak kalibracja czujnika pokojowego. Szukaj w instrukcji
    ROWE
    Level 34  
    szymonjar wrote:
    Chciałem odkopać temat, regulator - Salus 091FLRF nagle zaczął pokazywać temperaturę o 1C - 2C wyższą od tej panującej w pomieszczeniu, w rezultacie piec w ogóle się nie załącza, czy to może być defekt czujnika temperatury?

Czujnik temperatury tego regulatora zmierzył aktualnie panującą temperaturę tego pomieszczenia w którym on jest. Jeśli jest wyższa temperatura od nastawionej tu 1-2 °C, znaczy to że pojawiło się obce źródło ciepła i dogrzało to pomieszczenie, lub np. na regulator operuje słońce itp. A, że wtedy piec nie zapalił tzn. że jest wszystko ok.
    Ten stan może też zmienić lokalizacja regulatora, patrz rys. w instrukcji.
    Jeśli jest inaczej możesz zrobić korektę temperatury zmierzonej, też zmniejszyć histerezę temp. do 0.5 °C, (patrz "Menu serwisowe" w instrukcji).

W tej sytuacji wymiana na inny regul. nie będzie zasadna ani konieczna.