Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kasa fiskalna się resetuje po każdym uruchomieniu

Michal9876543210 15 Jan 2022 19:15 1092 34
phoenixcontact
    Michal9876543210
    Level 3  
    Witam. Posiadam kasę fiskalną optimus bonita II. Służy do zabawy dla dziecka. Gdy ją włączam włacza się jakiś błąd a następnie wszystko w kasie się resetuje. To moja pierwsza kasa którą naprawiam. Prosze o pomoc. Pozdrawiam. Michał
  • phoenixcontact
    1st
    Level 22  
    Jaki błąd? Kasa jest zapewne "po odczycie" i nie da się na niej już pracować.
    Michal9876543210
    Level 3  
    @1st
    Kasa była używana w sklepie, ale da się na niej wystawiać paragony. Wyskakuje błąd pamięci konfiguracji, błąd bazy PLU, błąd RAMu, błąd zegara, błąd działów, błąd tablicy tandemów, błąd liczników sprzedaży kasjerów, błąd głównych liczników sprzedaży, błąd daty następnego starzenia, błąd kwoty poprzedniego paragonu, błąd tablicy opakowań, i włącza się tryb programowania.
    Ptug
    Level 10  
    Witam, trzeba rozkręcić kasę wylutować mały akumulatorek 3,6V
    następnie wlutować drugi nowy.
    I z tego co pamiętam to trzeba trzymać zwore serwisową i włączyć kasę albo bez zwory włączyć kasę i zaprogramować datę i czas.
    Przed kupowaniem nowego akumulatorka najlepiej kasę podłączyć do ładowania na całą noc bo może akumulatorej jest rozładowany.
    Pozdrawiam
    Michal9876543210
    Level 3  
    @Ptug wlutowałem baterię cr2025 ale mam problem główny akumulator w ogóle nie trzyma, po odłączeniu zasilacza kasa gaśnie.
    madman
    Level 16  
    Niektóre kasy/drukarki fiskalne działają z uszkodzonym akumulatorem głównym, inne nie i często jak siądzie taki akumulator to zegar się resetuje i mogą się dziać również inne rzeczy. Ilość błędów jakie podałeś w poście #3 daje do myślenia więc póki tego akumulatora nie wymienisz i nie ustawisz na nowo czasu, dalej nie ruszysz... I tak jak zapewne się już zorientowałeś, nie tylko główny akumulator posiadają kasy/drukarki fiskalne ale i ten na pakiecie głównym/kontrolera.
  • phoenixcontact
    Michal9876543210
    Level 3  
    @madman gdzie moge kupić akumularor do tej kasy?
    madman
    Level 16  
    Jak go wyjmiesz to sobie sprawdzisz na obudowie jakiego typu jest, wpiszesz w google i znajdziesz gdzie takie sprzedają. Ja tylko podpowiem, że warto sprawdzić nie tylko parametry ale i wymiary bo czasem bywa tak, że kupisz niby taki sam akumulator choć innej marki a nie zmieści się on do obudowy bo jest np. minimalnie dłuższy/szerszy/wyższy. Różnie z tym bywa i to zależy od konstrukcji drukarki/kasy fiskalnej ile producent miejsca przewidział na akumulator. W niektórych też trzeba przelutować kabelki do klem akumulatora.
    Michal9876543210
    Level 3  
    @madman to jest 6v 940 mAh NiCd a w obudowie jest miejsce. Czy kolega moze wie czy u producenta sprzedają jescze pamięci fiskalne do tej kasy i za ile?
    Michal9876543210
    Level 3  
    Jaka szuflada by pasowała di tej kasy? Chodzi mi o typ albo model.
    madman
    Level 16  
    Pamięć fiskalną tj. moduł pamięci fiskalnej. Jeśli nie jesteś serwisantem urządzeń Novitus i nie masz fabrycznych uprawnień do wymiany modułów to producent modułu fiskalnego Ci nie sprzeda. Moduł fiskalny zwykle wymienia się gdy się zapełni lub uszkodzi, naprawdę rzadko kiedy wymienia się moduł fiskalny nie sprawdzając wszystkich pozostałych podzespołów, to raczej ostateczność.

Co do szuflady to zależy czy kupisz szufladę aktywną czy pasywną. Z reguły nie ma problemów gdy kupuje się szufladę tego samego producenta, jak chcesz spinać ze sobą różne marki to już trzeba kombinować i sprawdzać schematy wyprowadzeń sygnałów i robić odpowiednie kable i testować.

W ogóle nie rozumiem po co ją chcesz naprawiać jeśli służy tylko do zabawy. Naprawdę za dużo z tym zachodu i nie warto w to pakować pieniądze. I po co Ci jeszcze szuflada do tego? Wyrejestrowane kasy, serwisy zwykle albo oddają podatnikom/właścicielom albo ci oddają im te urządzenia do utylizacji (względnie serwisy odkupują je na części), pewnie gdybyś zapytał gdzieś w jakiejś firmie sprzedającej kasy fiskalne czy mają coś do utylizacji co chciałbyś dla dziecka do zabawy to by Ci coś tam znaleźli i dali za darmo (oczywiście nie urządzenia zafiskalizowane gdzie można jeszcze wystawiać paragony bo przy wyrejestrowaniu urządzenia zwykle moduły fiskalne są "zamykane" i zostawiane w trybie "tylko odczyt").
    Michal9876543210
    Level 3  
    @madman Czy mógłbym "zrobić" pamięć "prawie fiskalną" z jakiegoś EPROMA albo EEPROMA i to zaprogramować ? Czy te kasy od sprzedawcy używane w trybie do odczytu można w miarę niezbyt trudny sposób przywrócić do życia tj. żeby paragony wystawiały? aha i co do tej szuflady to widzę, że kolega się troche zna na kasach fiskalnych i może wie kolega jaka by była w miarę tania szuflada na RJ-45 aktywna pasująca do mojej kasy? (kasa to Bonita II z grudnia 2004r. wyprodukowana przez Optimus IC S.A. w Nowym Sączu. )
    Edit:
    gdzie kupić szpulę do papieru i szybki do kasy?
    Michal9876543210
    Level 3  
    Optimus nie Novitus
    Paragony mają być jak najbardziej prawdziwe.
    Michal9876543210
    Level 3  
    Jaki jest moduł pamięci fiskalnej w tej kasie? chodzi mi o model epromu i jak programator by do tego był dobry?
    DiZMar
    Level 43  
    Michal9876543210 wrote:

Jest to nielegalne. Aby kasa zamknięta wystawiała paragony konieczna wymiana pamięci fiskalnej tylko przez producenta. Zlecić to może serwis autoryzowany dołączając wymagane dokumenty. W tej kasie producent nie wymieni pamięci fiskalnej ze względu na ustawowy zakaz bez względu na powód jej wymiany. Jest to kasa z kopią papierową i od kilku lat (2019.09.) w kasach z kopią papierową nie wolno wymieniać pamięci fiskalnej. W kasach z kopią elektroniczną można to jeszcze robić do końca 2022 roku. Z tego co widzę to aby "przywrócić tą kasę do życia" konieczne wykonanie Zerowania RAM oraz niektórych wcześniejszych czynności. Np.wymiana baterii RAM. Przyczyną w/w sytuacji nie był akumulator główny ale rozładowana (uszkodzona) bateria RAM. Czy jednak będzie wystawiała paragony (po zaprogramowaniu oczywiście zgodnie z instrukcją obsługi - w załączeniu) to zależy czy moduł fiskalny jest zamknięty czy nie. Jeżeli zamknięty (uszkodzony) to popij wodą (powód wyżej podałem). Zwróć się do autoryzowanego serwisu Comp S.A. (dawniej Optimus następnie Novitus) który wyjaśni Ci w szczegółach co z tą kasa można zrobić. Domyślam się, że dawca części lub utylizacja.
    DiZMar
    Level 43  
    Michal9876543210 wrote:
    @1st
    Kasa była używana w sklepie, ale da się na niej wystawiać paragony. Wyskakuje błąd pamięci konfiguracji, błąd bazy PLU, błąd RAMu, błąd zegara, błąd działów, błąd tablicy tandemów, błąd liczników sprzedaży kasjerów, błąd głównych liczników sprzedaży, błąd daty następnego starzenia, błąd kwoty poprzedniego paragonu, błąd tablicy opakowań, i włącza się tryb programowania.

Zdecyduj się. Da się wystawiać paragony czy wyskakują błędy i paragonów nie da się wystawiać? Kiedyś zapewne wystawiała paragony. Gdy dalej wystawia jak stwierdzasz powyżej to po co zakładasz temat?
    Michal9876543210 wrote:
    Jaki jest moduł pamięci fiskalnej w tej kasie? chodzi mi o model epromu i jak programator by do tego był dobry?

Jest to tajemnica producenta i nie powinien jej ujawniać.
    Michal9876543210
    Level 3  
    @DiZMar moduł fiskalny jest otwarty i da sie jako tako wystawiac paragony ale nie mam kilku czśści do niej i czy można kupić je u producenta?
    DiZMar
    Level 43  
    Michal9876543210 wrote:
    da sie jako tako wystawiac paragony

To się pogubiłem. Jeżeli da się wystawiać paragony to w czym problem? Co oznacza jako tako? Jeżeli moduł otwarty (błąd ostatniego użytkownika a raczej jego serwisanta) to po co dopytujesz się:
    Michal9876543210 wrote:

Jeżeli jednak nie wystawia paragonów (dwukrotnie twierdzisz, że wystawia) to przy wyświetlaniu
    Michal9876543210 wrote:
    Wyskakuje błąd pamięci konfiguracji, błąd bazy PLU, błąd RAMu, błąd zegara, błąd działów, błąd tablicy tandemów, błąd liczników sprzedaży kasjerów, błąd głównych liczników sprzedaży, błąd daty następnego starzenia, błąd kwoty poprzedniego paragonu, błąd tablicy opakowań, i włącza się tryb programowania.

Konieczne zerowanie RAM i zaprogramowanie. Z tym do dowolnego autoryzowanego przez Comp SA serwisanta kas zwróć się.
    madman
    Level 16  
    Michal9876543210 wrote:
    Optimus nie Novitus

Nie ma czegoś takiego prawdziwe czy nieprawdziwe tzn. nie tak się to określa. Są paragony fiskalne i niefiskalne. Te pierwsze można wystawiać po zafiskalizowaniu urządzenia i na takim paragonie, drukuje Ci się na końcu logo fiskalne i nr unikatowy urządzenia fiskalnego. Te niefiskalne paragony można wystawiać tylko na niezafiskalizowanej drukarce/kasie, wtedy na takim paragonie, na końcu masz nadruk "niefiskalny". Jeśli więc masz na myśli "prawdziwe" paragony tj. fiskalne to zapomnij o tym bo tak jak Ci napisał poprzednik, w tym urządzeniu nawet nikt Ci modułu fiskalnego nie wymieni bo w takich urządzeniach już się go nie wymienia, nie wolno a kombinowanie z jakimiś epromami (zresztą to nie jest tylko kwestia wymiany samego modułu pamięci, często wymaga to jeszcze innych czynności ale o to jest wiedza serwisowa serwisantów z uprawnieniami fabrycznymi i nikt Ci jej nie zdradzi) to zapomnij, po to się zalewa układ modułu żywicą aby nikt do tego dostępu nie miał. Jeśli chcesz wystawiać paragony niefiskalne to odkup od kogoś niezafiskalizowaną drukarkę/kasę (taką z wygasłą/nieważną już homologacją ktoś może Ci odsprzeda) i wtedy możesz się bawić w wystawianie paragonów niefiskalnych. Co do szuflady, kupisz dowolną Novitusowską, z wtyczką RJ, powinna zadziałać.
    przembor
    Level 11  
    Koledzy Nowej Homologacji!!!

To jest kasa ze starą homologacją - tutaj nie zamykało się modułu - robiło się tylko raport okresowy do US'u.
    Dlatego można nadal wystawiać paragony!

PS
    1. trzeba zacząć od wymiany akumulatora!!!, jak akumulator jest zepsuty to kasa fiskalna często nie chce drukować i w trakcie wydruku staje, wyłącza się/restartuje.
    2. Trzeba ustawić z poziomu serwisu zegar!!! (data, godzina)
    DiZMar
    Level 43  
    przembor wrote:
    To jest kasa ze starą homologacją - tutaj nie zamykało się modułu - robiło się tylko raport okresowy do US'u.
    Dlatego można nadal wystawiać paragony!

PS

Tak a świstak siedzi i zawiła sreberka. Homologacja Bonita II wydana w 2004 roku ze starą homologacją z niezamykanym modułem? :?: No nie żartuj :sm31: Przecież od 2001 roku sprzedawane były kasy tylko z zamykanym modułem Oczywiście w niektórych regionach US-y nie wymagały zamknięcia modułu także w kasach z homologacją od 2001 co nie było prawidłowe. Może zdarzyć się kasa po odczycie i ma niezamknięty moduł jak napisałem wyżej lub kasa nieodczytana. Wtedy da się na niej wystawiać paragony.
    PS.
    Tak wiem, że to Twój żart na Prima aprilis.
    przembor
    Level 11  
    Aż tak dokładnie to nie sprawdzałem według lat. Ale miałem kilka takich starych Kas których nie można było zamykać modułu.
    Ale mam jeszcze ten model w złomowni i jeśli to jest tego warte - to mogę to sprawdzić.
    Potwierdzam że niektóre serwisy nie zamykały modułów w nowych homologacja. Ale u mnie urzędniczka zawsze na to zwracała uwagę.
    Michal9876543210
    Level 3  
    A dałoby sie "podejrzec" z progranatorem jak sie komunikuje kasa z modułem? Tak dla własnej ciekawości.
    DiZMar
    Level 43  
    przembor wrote:
    Aż tak dokładnie to nie sprawdzałem według la

Przecież napisałeś
    przembor wrote:
    To jest kasa ze starą homologacją

Na podstawie czego stwierdziłeś, że akurat "ta kasa"? To, że były kasy których moduły nie mogły być zamykane na życzenie z wyjątkiem awarii lub zapełnienia to nie przeczę. Ten temat jest o konkretnej a mianowicie Bonita II.
    Michal9876543210 wrote:
    A dałoby sie "podejrzec" z progranatorem jak sie komunikuje kasa z modułem?

Do czego to Ci potrzebne?
    Michal9876543210
    Level 3  
    DiZMar wrote:
    Do czego to Ci potrzebne?

dla zaspokojenia własnej ciekawości.

a tak poza tym mogę gdzieś kupić szybki do wyświetlaczy tej kasy(takie plastikowe) i tą jakby ''rolkę'' co na nią sie nakłada papier w drukarce?
    DiZMar
    Level 43  
    Michal9876543210 wrote:
    a tak poza tym mogę gdzieś kupić szybki do wyświetlaczy tej kasy(takie plastikowe) i tą jakby ''rolkę'' co na nią sie nakłada papier w drukarce?

Do Bonity nie posiadam. Ale do wielu innych posiadam części z demobilu a nawet Sharpy kompletne nówki bez pamięci (modułu) fiskalnej. Jest tylko wolne złącze i miejsce na nią.
    Moja oferta Link i tutaj oraz tutaj.
    Michal9876543210
    Level 3  
    Michal9876543210 wrote:
    tą jakby ''rolkę'' co na nią sie nakłada papier w drukarce?
    To może by pasowała od innej kasy tej firmy?
    DiZMar
    Level 43  
    Do Bonity nie jestem w stanie cokolwiek stwierdzić. Z Optimus mam tylko do rozbiórki tylko PS-2000.
    Konkretne zapytania proszę też przez PW lub kontakt podany w ogłoszeniach.
    Michal9876543210
    Level 3  
    Moze pasowała by z firmy Novitus ta rolka?