Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik nagrzewnicy olejowej -identyfikacja elementów

Taner2 15 Jan 2022 20:28 210 7
    Taner2
    Level 13  
    Sterownik nagrzewnicy olejowej firmy TREVISO ITALY - GENIUS.
    Prośba o identyfikację elementów na płytce:
    R53 obok pinów J4, J5 jak na zdjęciach.
    Nie wiem jakiej firmy jest nagrzewnica, brak tabliczki znamionowej. Prawdopodobnie to Master B100 CEG.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    ROWE
    Level 34  
    Może tylko przegrzany jest. Wylutuj go i zmierz. ok. 100 Ω może mieć.
    Wojtek M
    Level 38  
    Tu jest wypalony jakiś element (resztki), pewnie tranzystor, bo ma oznaczenie T i ścieżki, jego uszkodzenie spowodowało uszkodzenie rezystora, a nie odwrotnie. Trzeba najpierw sprawdzić obwód który włącza ten tranzystor.
    ROWE
    Level 34  
    Taner2 wrote:
    R53 obok pinów J4, J5 jak na zdjęciach.

Pytanie było o R 53 = zakreślone na niebiesko, tak zrozumiałem. (a T 7 sobie wyparował).
    Wojtek M
    Level 38  
    Takie rezystory i tranzystory bardzo rzadko psują się "same z siebie" i chciałem Autora tematu o tym powiadomić, co trzeba jeszcze sprawdzić, żeby urządzenie zadziałało.
    ROWE
    Level 34  
    Było zwarcie obwod, w najlepszym wypadku długotrwałe przeciążenie.
    Taner2
    Level 13  
    Witam ponownie wszystkich.
    Dziękuję za podpowiedzi i sugestie.
    Odnośnie tranzystora T7 to nie mógł być to tranzystor mocy bo pola lutownicze nie były lutowane. Na zdjęciu nowej płytki widać tranzystor w obudowie chyba SOT23 ale niewyraźnie.
    Rezystor jest ewidentnie spalony. Wartość nieznana aczkolwiek nie powinna być wysoka.
    Pozdrawiam i czekam na lepsze wieści.
    ROWE
    Level 34  
    Taner2 wrote:
    Odnośnie tranzystora T7 to nie mógł być to tranzystor mocy bo pola lutownicze nie były lutowane.

Rzeczywiście tu możesz mieć racje. Fragment ścieżki wyparował. Musiał być duży prąd zwarcia.