Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Scania R480 XPi E5 kilka pytań - Turbina

Grubsoon93 17 Jan 2022 16:06 231 2
    Grubsoon93
    Level 2  
    Witam. Poszukuję specjalisty lub osoby obeznanej z silnikami euro 5 xpi żeby zadać kilka pytań odnoście eksploatacji. Stałem się posiadaczem zadbanego ezgemplarza po bardzo dużym i drogim remoncie niecałe 300 tys km temu ale martwi mnie późno "wystającą" turbina i to, że przy temp około 0 stopni na dworze, nieraz auto odpali i natychmiast zgaśnie, przy drugim odpaleniu już jest wszystko dobrze. Turbina również ma niecałe 300 tys km, EMS żadnych błędów. Jest pewna nieszczelność przed chłodnica powietrza od strony intercoolera, taka ma być czy muszę to naprawić ?
    Grubsoon93
    Level 2  
    Jestem pewien przebiegu, od początku cepiku auto ma notowany przebieg i każdego roku robiła 90-110 tys km. Ja już całkiem zgłupiałem z tym moim autem, zadzwoniłem do serwisu i się okazuje, że przy 740 tys wymieniony był w scani blok silnika, tuleje, tłoki, korby, wał, turbo i zregenerowane zostały głowice. Przy 800 tys wymieniona głowica pompy wysokiego ciśnienia, wtryski i intercooler. Już nie wiem czy się cieszyć czy płakać, że to auto się tak psuło 😁 Tak czy siak zacznę od wymiany łącznika kolektora wydechowego i EGR bo tam znalazłem ta nieszczelność, koszt 800zl za kawałek rury i 4 oringi na niej😱