Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

- Szukam prostownika samochodowego - co kupić?

drakoo320 18 Jan 2022 20:32 381 10
    drakoo320
    Level 12  
    Witam,
    chciałem kupić jakiś prostownik samochodowy do użytku domowego żeby od czasu do czasu podładować akumulator w samochodzie, bądź jeśli będzie taka potrzeba naładować kompletnie rozładowany akumulator. Cena tak do 150-200 zł wiem szału nie ma, ale nie chce się pchać w jakieś nie wiadomo jakie koszty żeby używać go 2x w roku żeby doładować akumulator bo samochód teraz z racji pracy zdalnej dużo stoi w garażu. Patrzyłem na allegro co ludzie kupują, ale patrząc na te najpopularniejsze modele to w większości to te same akumulatory mikroprocesorowe z milionem funkcji - poziomów ładowania, a jedynie zmienia się logo sprzedawcy. Nie wiem czy będzie to coś warte. Nawet Volt Polska takie sprzedaje także trochę straciłem zaufanie :( Może znajdzie się tu ktoś kto ma większe doświadczenie i zna się na tym sprzęcie i coś doradzi?

Pozdrawiam.
    any56
    Level 39  
    osobiście używam Prostownik Sena 89452 i jestem bardzo zadowolony.
    Full automat...
    78db78
    Level 42  
    Kup taki jak powyżej lub podobny jak kupisz zwykły transformatorowy trzeba pilnować lądowania odkręcać korki nie wszędzie się da, i musisz odłączać jedną klemę do ładowania a to czasami bywa kłopotliwe w skutkach, no chyba że masz żuka lub malucha.
    drakoo320
    Level 12  
    Ten Sena wygląda jak ten z lidla o którym w testach się naoglądałem, że do pełnego naładowania akumulatora musiałby chyba z 1 miesiąc ładować :D Jak to wygląda w tym przypadku?
    user64
    Level 27  
    Jest dokładnie tak jak mówisz, acz miesiąc to za dużo, 28 dni powinno wystarczyć. ;)
    Przejrzałem allegro tak na szybko i faktycznie w tej cenie to tylko dziwactwa zostały i to w zasadzie wszystkie takie same.
    No a skoro chińszczyzna to zaproponuję ci taki jak sam sobie kupiłem https://pl.aliexpress.com/item/10050035013467...-1%3B-1%40salePrice%3BPLN%3Bsearch-mainSearch
    Różni się od tych z allegro, tym, że ma w pełni regulowany tryb manualny. Faktycznie jest w stanie oddać z siebie około 18 A w tyrbie manualnym przy napięciu ładowania 15,6-15,7v. W trybie "inteligentnym" napięcie nie przekracza 15v.
    No to tyle z mojej strony, bo w tych pieniądzach w zasadzie nie ma co wybierać. Ja miałem podobny budżet i wybrałem tego z Ali, jak poszukasz to znajdziesz taniej trochę ten sam prostownik.
    drakoo320
    Level 12  
    A czy to prawda że jak mam akumulator 70Ah to nie powinienem go ładować prądem większym niż 7A?
    user64
    Level 27  
    To jest zarówno prawda jak i nie do końca prawda. Jak chcesz czekać na naładowanie i nie spieszy ci się to tak, prawda. Jak ci się spieszy i w powiedzmy 2 godziny chcesz uruchomić auto, to guzik prawda. A jak chcesz akumulatora używać jak najdłużej to wcale nie prawda, bo wtedy używasz 1 A i czekasz miesiąc.
    Pomyśl jakim prądem jest traktowany w samochodzie i będziesz miał odpowiedź. Oczywiście nie zapominaj, że każdy w zasadzie prostownik ma regulacje i to możesz sobie ustawić. W prostowniku, który pokazałem wyżej jest też tryb manualny i ustawiasz sobie od zakresu "aaa tam, za pół roku gdzieś jadę to się zdąży naładować" aż do poziomu "zupełny wariat w 3 godziny naładowany".
    andrzej20001
    Level 43  
    Ja lata używam black&decker i taki mogę polecić
    drakoo320
    Level 12  
    andrzej20001 wrote:
    Ja lata używam black&decker i taki mogę polecić

Jaki model?
    andrzej20001
    Level 43  
    drakoo320 wrote:
    andrzej20001 wrote: