logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wzmacniacz 2x150-200W 4ohm do 300zł? Sugestie i porady

DUD3K 04 Lis 2005 15:56 2535 18
REKLAMA
  • #1 1954744
    DUD3K
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    WITAM

:arrow: Już od dłuższego czasu zastanawiam sie nad kupnem wzmacniacza samochodowego w cenie 200-300zł o wyżej podanych parametrach.Lecz im więcej przeczytałem tym więcej wątpiłem i w końcu teraz już nie wierze w taką moc w tej cenie (chodzi o gotowy wzmak samochodowy z allegro).

:arrow: Z wyglądu mi się podobają te samochodówki ,ale wpadłem na taki pomysł że sam zbuduje wzmacniacz i go czymś takim obuduje...Chodzi mi konkretnie o propozycje wzmacniaczy w tej mocy (na zasilanie symetryczne oczywiście). Przypuszczam że będą to dwa monoblocki...

:arrow: W tę obudowę wpakuję wzmacniacz plus filtry. Z zewnątrz będe zasilał go z zasilacza siecowego 2 x XXV. Dlatego z zewnątrz ,bo w późniejszym czasie bedzie to wszystko do samochodu i sie zrobi przetwornice a nie zasilacz.

Z góry dziękuje za wszystkie sugestie...

...dodam jeszcze że nie umiem wytrawiać płytek :|
  • REKLAMA
  • #2 1954822
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Plany masz świetlane ale skoro nie umiesz wytrawić płytki, to chyba nie chcesz budować wzmacniacza w tzw. pająku...
    Wszystko o co pytasz jest w zasobach elektroda.pl więc wystarczy poszukać.
  • #3 1954841
    DUD3K
    Poziom 19  
    Samą elektroniką sie już dłuuugo i zlutowaniem niemam żadnych problemów ,co do pająka to nie ma mowy - to ma być solidne ,a nie jakaś prowizorka...Chociaż jak bym musiał to mogłoby mi się udać wytrawianie...

Poszukam... jeśli znajdę ciekawe rzeczy - poinformuję...
  • Pomocny post
    #4 1955346
    Piquś
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam!

Co do samych płytek, to możesz je wykonać metodą termotransferu, czyli wydruk na papierze kredowym na laserówce (ew. ksero, również na papierze kredowym), żelazko, woda i trawienie (w ogromnym skrócie ;) ). Poszukaj PDFa pt. "Amatorskie PCB.pdf" - tam znajdziesz wszystkie informacje na ten temat. A efekty... płytki wyglądają jak fabryczne! :D

-Pozdrawiam,
    -Piquś
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1955428
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    to juz niech lepiej kupi gotowego kita bo tak to tylko sobie nerwy wytrawi.
  • #6 1955577
    DUD3K
    Poziom 19  
    Spokojnie... co do lektury samego wytrawiania to mam co czytać (w EDW był kiedyś taki temat... i to dość obszerny). Ja się tylko martwie -tak jak to mówi irek2- czy naprzykład nie wyjdą przerwy w ścieżkach itp. itd... :|

Faktycznie wolę "kity" tylko że kity bywają słabe :P . Jabel maksymalnie proponuje 100wrms ,2x28V - jest to oczywiście powszechnie znany J-35 :D

Dodano po 48 [minuty]:

:arrow: PYTANIA:

Dlaczego zestaw wzmacniacza jabel'a J-35 (1x100W) kosztuje koło 25zł a J-221 (2x100W) aż 140zł :| :| :| .Czy tam są jakieś bonusy ?! Czy nie lepiej kupić dwa J-35 i mieć też 2x100W dużo taniej ?!

J-35 http://jabel.pl/j_zest/j_035s.htm
    J-221 http://jabel.pl/j_zest/j_221s.htm

---------------------------------------------
    :arrow: Co lepsze ?

Kit Jabel'a J-35 (za 25zł) czy kit Avt K8060 (za 100zł). Dlaczego tak znaczna rozbierzność cenowa w tej samej mocy - cena/jakośc ?. Coś mi się zdaje że Jabel'ek ma nieco mniej niż 100W. :|

J-35 http://jabel.pl/j_zest/j_035s.htm
    K8060 http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=15981
  • Pomocny post
    #7 1956641
    Piquś
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Hej!

1) Spoko, spoko - jeśli się przyłożysz, to płytki będą ok, bez przerw w ścieżkach itp. Mnie przynajmniej takie wychodzą. ;)

2) Zwróć uwagę, że J-35 jest na el. dyskretnych (2N3055), a J-221 na scalakach (TDA7294). Poszukaj na forum info odnośnie obu konstrukcji, bo jedni chwalą tego TDA, inni zaś twierdzą, że nadaje się on wyłącznie do subów. :) A co do 2N3055, to jest to już bardzo stary typ tranzystora, o nie-kosmicznych parametrach, jednak wciąż ma swoje grono wiernych fanów. Sam właśnie myślę nad zbudowaniem prostej końcówki 60W na tych właśnie 2N3055 - z czystej ciekawości, bo hi-fi to to raczej nie będzie. :)

3)Ten AVT (Velleman) wygląda ciekawie, wie ktoś może, co w tym siedzi?

-Pozdrawiam,
    -Piquś

P.S. Jeszcze jedno: z J-35 zdarzają się problemy (było kilka tematów na forum o wyjaranych tranzystorach), zaś J-221 powinien ruszyć od kopy, jednak... mnie nie ruszył. Prawdopodobnie miałem padnięte scalaki w zestawie i wzmak wylądował w szufladzie.
    P.S.2 Poszukaj coś o LM3886 - 68W mocy i wg wielu ludzi bardzo dobre brzmienie.

EDIT-> dopisanie P.S.'ów i mały reformat tekstu. :P
  • #8 1956720
    DUD3K
    Poziom 19  
    Wajtam!

1) Z tymi płytkami to się jeszcze zobaczy. Znajomy mówił że jest jakiś TDA o mocy 130W sinus...? Jest?

2) Wzmacniacz będzie ewidentnie do suba ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic345515.html )

3) Jak narazie jestem za J-221 i K8060. Z tym że na scalakach wyjdzie drożej ale być może solidniej?

4) Poszukam o tym LM3886 ,lecz te 68W z pewnościa nie zadowoli mojego suba :| :P

Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #9 1956743
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 650
    O ile pamiętam to J-35 jest na BDY24 a nie 2N3055, przynajmniej tak wynika ze schematu, który był kiedyś w Nowym Elektroniku.
  • #10 1956766
    DUD3K
    Poziom 19  
    W moim katalogu Jabel'a jest napisane że jest na BDY23C :D
  • #11 1956996
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 650
    Faktycznie BDY23C - pisałem z pamięci. BDY23, 24 i 25 mają właściwie takie same parametry, oprócz Umax: bodajże 60V dla 23, 90V dla 24 i 120V dla 25. Tranzystory te występują w trzech grupach A,B,C różniących się współczynnikiem wzmocnienia.
  • REKLAMA
  • #12 1960032
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    przy dwoch stx-ach 4 omowych potrzebujesz wzmanciacza 200-300W/8 badz 2omach.
    Sa takie kity chyba jakis wzmak na mosfetach 400W/4omy. Mozna tez do tego jabela dodac tranzystorow i obciazyc 2omami.
  • #13 1960168
    DUD3K
    Poziom 19  
    1) Owszem są takie układy - wzmacniacz na Hexfetach - ale niestety nie jako kit. Trzeba samemu płtke trawoć ,ale może ten etap dam komuś doświadczonemu do zrobienia.

2) 200W to troszke mało jak na te prądożerne głośniki.

3) Właśnie odkryłem że mnie oszukano i mam wersję ...8SC. Ale to i lepiej.

4) Mógłbyś dać link albo jakieś info co do powiększenia osiągów tego Jabel'ka.

5) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic387545.html
  • #14 1960876
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 101
    jezeli chodzi o budowę wzmacniacza samochodowego to kategorycznie odradzam stosowanie kitu j35 jako koncówki mocy ponieważ pobierają one stosunkowo duży prąd spoczynkowy 100mA co przy zasilaniu +-40V spowoduje pobór mocy około 8 watów a dwa kity wezmą 16 co przełoży się na stosunkowo wielki prąd pobierany przez przetwornice z akumulatora na spoczynku zapewne sięgnie on wliczając starty ok. 2A co jest śmieszne w porównaniu gdy fabryczne wzmaki co mają po 2x100W ,pobieraja zaledwie 0.5A na spoczynku

kiedyś miałem w naprawie wzmacniacz pioneer 4x75W była to bardzo solidna konstrukcja zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz jeżeli chodzi np:o oddzielenie modułu zasilacza od końcówek i przedwzmacniaczy itp
    w srodku tegoz cuda siedziały 4 sztuki tda 7294 a w autku grało to bardzo przyzwoicie.
  • #15 1961029
    DUD3K
    Poziom 19  
    dobrze że poruszyłeś ten temat bo niemyślałem wogole o tym... No fakt 2A to dużo. 2*12=24 - czyżby mógł pobierać 24 waty w spoczynq?
  • #17 1965570
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 1966030
    DUD3K
    Poziom 19  
    Wiem wiem że są bo ostatnio to zlokalizowałem ale nic nie pisałem (brak czasu). Owszem ta płytka bardzo przyzwoicie wytrwiona. Wielkie dzięki !!

Jak tak pacze na zmontowaną płytke to mnie normalnie ręce swierzbią żeby to zrobić. Teraz niemam kasy ,ale przyjdzie czas...... :P Byle przed sylwestrem :P
  • #19 1980496
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 101
    jak juz garniesz się na taką konstrukcje to radze ci dobrze przyjżec się rozwiązaniom konstrukcyjnym fabrycznych konstrukcji by uniknąć przykrych niespodzianek: wzbudzeń i zakłuceń na częstotliwościach ponadakustucznych spowodowanych pracą przetwornicy i zakłuceniach przez nią sianych.
    taki wzmak nawet za 3 stówki działa świetnie i nie szumi i prądzik mały na spoczynku pobiera a to ważne w autku .
    a zwracam uwage ponieważ wiele jest postów gdy problemem jest zlikwidowanie zakłuceń sieci w konstrukcjach domowych nie wspominając juz co będzie gdy wzbudzi się to na 30kHz a nic nie bedzie słychac i głośniki będą sie palic itp , nie straszę ale to poważny problem choćby przykład :
    1] wejściowe czincze wzmaków samochodowych nie są umasowane wcale tylko masowane są poprzez kabel i radio(czincze)
    2] masa końcówki mocy i auta nie są połączone razem bezpośrednio .....
    mozna tu wiele wymieniać udziwnień więc warto podpatrzyć coś od japończyków czy tez innych konstruktorów .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza samochodowego o mocy 2x150-200W przy impedancji 4Ω i budżecie do 300 zł. Autor rozważa samodzielne wykonanie wzmacniacza zasilanego symetrycznie, z możliwością późniejszej adaptacji do zasilania samochodowego przez przetwornicę. Poruszono kwestie techniczne dotyczące wykonania płytek PCB metodą termotransferu oraz obawy o jakość ścieżek i trwałość konstrukcji. Wskazano na popularne zestawy (kity) wzmacniaczy, takie jak Jabel J-35 (mono 100W, tranzystory BDY23C) i J-221 (2x100W, układ scalony TDA7294), a także AVT K8060 i LM3886, z uwagą na różnice w cenie, jakości i charakterystyce pracy (np. pobór prądu spoczynkowego). Podkreślono, że wzmacniacze na tranzystorach dyskretnych (BDY23C) mają swoje ograniczenia, a układy scalone TDA7294 są popularne, choć niektórzy uważają je za odpowiednie głównie do subwooferów. Zwrócono uwagę na problemy z zakłóceniami elektromagnetycznymi i wzbudzeniami w konstrukcjach domowych, które mogą prowadzić do uszkodzeń głośników, oraz na konieczność odpowiedniego uziemienia i separacji masy w instalacji samochodowej. Wspomniano o gotowych wzmacniaczach fabrycznych, np. Pioneer 4x75W na TDA7294, które cechują się niskim poborem prądu na spoczynku i solidną konstrukcją. Zaproponowano również zakup gotowego wzmacniacza Monacor HPB1502 (500W RMS w mostku) jako alternatywę. Podsumowując, budowa wzmacniacza o wymaganej mocy i jakości w budżecie do 300 zł jest wyzwaniem, a wybór między zestawami na tranzystorach dyskretnych a scalakach wymaga kompromisów między ceną, mocą i niezawodnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA