Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] SAPPHIRE RX 480 4G wgranie BIOSU od wersji 8G

Krzysiek...87! 21 Jan 2022 12:55 684 27
    Krzysiek...87!
    Level 8  
    Witam. Przeczytałem w internecie, że w karcie graficznej AMD RX 480 4GB można odblokować pamięć karty do 8GB po porzez wgranie BIOSU z AMD RX 480 8GB.
    Proszę o pomoc w wykonaniu tej czynności. Proszę też o informację czy jest to ryzykowne, nie chcę zepsuć karty graficznej ? Moja karta jest firmy SAPPHIRE.

Dodam że mam pobrany program ATIFlash 2.74
    Po włączeniu programu wyskakuje takie okno jak na zdjęciu SAPPHIRE RX 480 4G wgranie BIOSU od wersji 8G , proszę o podpowiedź co mam dalej robić.

Link do znalezionych biosów AMD SAPPHIRE RX 480 8GB: https://www.techpowerup.com/vgabios/?architec...sion=&interface=&memType=&memSize=8192&since=
    Pedros050
    Level 43  
    Jak chcesz zmienić z 4GB na 8GB jak masz VRAM tylko 4GB?
    lisek
    Service technician RTV
    Przecież widać ,że na karcie masz zainstalowane Tylko 4GB GDDR5 (SkHynix)
    -pamięc pracowała na 1750Mhz (7000)

SAPPHIRE RX 480 4G wgranie BIOSU od wersji 8G SAPPHIRE RX 480 4G wgranie BIOSU od wersji 8G

Zrób to samo (GPU-z) ze swoja karta , i zapomnij o "złym " pomysle

p.s

:D Była też ver. tej karty z 8GB GDDR5 (pracowała na 2000MHZ)
    Tak wygląda
    SAPPHIRE RX 480 4G wgranie BIOSU od wersji 8G SAPPHIRE RX 480 4G wgranie BIOSU od wersji 8G
    Krzysiek...87!
    Level 8  
    Podaje link z informacjami że RX 480 4G można przerobić na 8G. Po prostu te karty mają 8G pamięci wystarczy wgrać BIOS z karty RX 480 8G: https://spidersweb.pl/2016/07/radeon-rx-480-4-gb-modding.html

Dodano po 13 [minuty]:

Dane mojej karty: czerwonym kolorem zaznaczyłem całkowitą pamięć karty wynosi 8GB. SAPPHIRE RX 480 4G wgranie BIOSU od wersji 8G
    lisek
    Service technician RTV
    Miałeś 4 > i zrobiłeś 8

ta strona mi pokazuje
    SAPPHIRE RX 480 4G wgranie BIOSU od wersji 8G

fakt w 2016r pojawiłą się info. że można pzrerobić z 4_ na * / jeśli na pocz.produkcji tej karty stosowano chipy VRAM o pojemn. 8GB
    * w Biosie "obcinano " do 4
    * karta kosztowała $199
    ref. karta AMD RX480 ustawiona była na 1425 MHz.
    saphire podciągnął do 120/1266 (normal/turbo ala OC) i wynik w 3DMark Firestrike =14646
    Mod karty
    Quote:
    Za pomocą kontrolera napięcie GPU zostało podniesione do 1,35 V. wynik podkręcania jest imponujący: częstotliwość układu wideo została zwiększona do 1500 MHz,a układy pamięci do 9000 MHz. Wynik w 3DMark Firestrike wzrósł do 15363 punktów. To prawda, że elemnty VRAM nagrzały się do 105 Stopni Celsjusza,a karta zaczęła zużywać 260 watów.

Jak masz VRAM oparty o 6+1 fazy to można tak zrobić
    jak masz 5+1 to też , ale karta po ?? czasie sie "ugotuje"

Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 4 GB (11260-02-20G)
    - chip pamieci SK Hynix z kodem "H5GC4H24AJR". Link
    Quote:
    The H5GC4H24AJR is a 4Gb GDDR5 module by SK hynix. Its 4,294,967,296 bits are distributed across 16 banks, with an operating voltage that ranges from 1.35 and 1.5V, depending on the implementation and clock rate.

Zysk jest jedynie na przepustowości VRAM
    Quote:
    z 224 Gbajt/s do 256 Gbatjts/s

* na FPS ok. 15%

Jak masz GDDR5 od Samsung to masz 8 GB i zasilanie
    - 4 x dla chip GPU i 1x faza dla VRAM,, ctrl VRAM to IOR 3567B Infineon.

była taka aplikacja od saphire
    Matuzalem
    Level 43  
    Krzysiek...87! wrote:
    czerwonym kolorem zaznaczyłem całkowitą pamięć karty wynosi 8GB.

Zaznaczył Pan nie "całkowitą pamięć karty", a "całkowitą dostępną pamięć". Na tę zaś składa się "pamięć dedykowana" (na karcie) i możliwa do "przejęcia", w razie potrzeby, część pamięci RAM (na płacie głównej).
    By orzec jaka ilość pamięci jest zamontowana na karcie najprościej ją obejrzeć, przeliczyć moduły i odczytać ich parametry (wielkość). Dopiero potem można rozważać czy jest sens zmiany BIOS-u.
    Krzysiek...87!
    Level 8  
    Może lepiej nie ryzykować jeżeli karta może się spalić.
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Spalić nie. Ale jak na karcie zainstalowane jest 4GB to możesz kartę "uceglic" złym BIOS'em.

Poza tym to nie ma sensu by kartę z 8GB RAM ograniczyć innym BIOSem i sprzedać taniej - raczej wątpliwy jest ten cały zabieg.
    mariusz.lubicz
    Level 24  
    Tak niestety było, że montowali pamięci samsunga, te co Lisek powiedział i ograniczali pojemność do 4GB. Sprzedawali dwa rodzaje kart za różną cenę. Nie było to częste ale przed erą kopania pamięci były tanie. Może mieli zapas czy coś.
    Trzeba otworzyć kartę i przeczytać jakie są tam pamięci.
    piotrkol7
    Level 39  
    mariusz.lubicz wrote:
    Trzeba otworzyć kartę i przeczytać jakie są tam pamięci

Dokładnie.
    Najlepiej zdjęcie, ile pamięci, jakie dokładnie oznaczenia.
    W systemie nic na ten temat nie zobaczymy.
    Krzysiek...87!
    Level 8  
    Zobaczę jakie są pamięci.
    safbot1st
    Level 43  
    8GB co pokazałeś to vram+ram zarezerwowany o wielkości vram.
    Jak już próbujesz ceglić gpu, to przygotuj sobie przynajmniej pena samostartującego z dosem i autoexec.bat z flasherem i starym bios, aby można na ślepo odkręcać.
    Inna opcja to pc z integrą, która działa równolegle z pciex.
    mariusz.lubicz
    Level 24  
    Rx4xx i 5xx tak łatwo nie uceglisz. Z linuxa wgrasz bezboleśnie z opcją -f cokolwiek co podasz jako parametr komendy. Bez wymiany pamięci nie potrzeba zmieniać strapów i tylko upewnić się, że dana karta występowała w wersji 4 i 8 giga, bo jak nie będzie biosu 8GB pod tą konkretną PCB to coś zawsze nie będzie działało, np inny kontroler PWM, inna ilość faz i ich konfiguracja. Niektóre kontrolery trzeba przeprogramować kabelkiem, a innych nie potrzeba, inne maja konfigurację rezystorami. Nawet do którego GPIO jest co podłączone to wszystko siedzi w biosie. W GPU jest mikroprocesor, wykonujący rozkazy jak każdy mały CPU.
    Krzysiek...87!
    Level 8  
    Na razie nic nie robię bo jak coś pójdzie nie tak to wymiana na nowa kartę będzie droga. Wiadome że obecnie ceny kart graficznych są prawie trzy razy większe. Dla tego zamiast kupić nową wydajniejsza kartę chciałem zwiększyć pamięć w karcie którą obecnie posiadam ale nie chcę ryzykować.
    mariusz.lubicz
    Level 24  
    To ją rozkręć, wymienisz przy okazji termopady i pastę oraz dowiesz się co masz za pamięci. Jak termopady będą dobre to samą pastę wymienisz.
    Krzysiek...87!
    Level 8  
    Na razie zamówiłem jeden z wentylatorów bo ma trochę luźne łożysko i trochę hałasuje. Jak przyjdzie wentylator to wtedy rozkręcę kartę i sprawdzę pamięci. Rozumiem że jeśli pamięci będą odpowiednie to wgranie BIOSU od karty 8GB będzie możliwe ?
    mariusz.lubicz
    Level 24  
    Tak i to będzie prosty zabieg chociaż nie tym programem windowsowym, bo będzie inny symbol biosu i nie przepuści. Starsze wersje można było użyć z opcją -f z elevated cmd. Ale szansa uceglenia jest znikoma nawet jakbyś przerwał w połowie.
    Wentylator możesz zdjąć sam, siłą wysunąć ośkę ze śmigłem, trzeba trochę sprytu ale są filmy na YT. Wyjmujesz smigło z ośką, myjesz obie strony WD40, dajesz smar i wciskasz na siłę i chodzi jak nowy. Szkoda tych kilkudziesięciu PLN. A tam chyba są 2 wentylatory trwale połączone we wspólnej wtyczce. Nie rozłączysz ich. Musisz lutować jeżeli chcesz wymienić jeden i pamiętaj, że sygnały TACHO i PWM są podłączone do GPU praktycznie na żywca i jak coś narobisz to pożegnasz się ze sterowaniem wentylatorami albo z całym GPU.

W tej masz akurat tranzystor bipolarny, taki schemat otworzyłem ale są takie, że nie ma tego tranzystora i oba sygnały są na żywca do GPIO.
    Krzysiek...87!
    Level 8  
    Na tym filmie jest demontaż całej karty, wentylatory można demontować bez lutowania, w mojej karcie wcześniej jeden z wentylatorów zdemontowałem i zamontowałem i nieb było z tym problemów. Trudno już zamówiłem ale nie wiem czy przesmarowanie by pomogło bo mój wentylator ma duży skok góra dół.
    https://www.youtube.com/watch?v=u89KB3UQlbQ
    mariusz.lubicz
    Level 24  
    Na filmie widać złączki pod obudową ale nie każda karta ma te złączki tylko wentylatory są razem na stałe połączone kabelkami we wtyczce. Oby były takie to ułatwi sprawę. No i ciekawe jakie pamięci...
    Krzysiek...87!
    Level 8  
    W wyżej przedstawionym przez mnie filmie po 4 minucie filmu jest pokazany demontaż wentylatora, nie potrzeba podpinać kabli.
    Krzysiek...87!
    Level 8  
    Pamięci są takie: SKHynix H5GC4H24AJR ROC 630A. 8 kości.
    Jeżeli pamięci są odpowiednie to proszę o opis jak mam wgrać BIOS.
    Krzysiek...87!
    Level 8  
    Wgranie BIOS od karty 8GB nie pomoże nawet kiedy tych kości jest 8 ?
    Krzysiek...87!
    Level 8  
    Czyli co na mojej karcie zmiana BIOSU na 8GB nie zadziała ?
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Przecież jasno napisałem że nie zadziała. Bo niby jak skoro masz fizycznie na karcie 4GB?!?
    @safbot1st a co oznacza 128Mx32(bit)? No i jak już to podają 4Gb, nie GB.

Są to moduły 4Gb (gigabit) o organizacji 32 bit. 8 takich modułów daje 4GB (gigabajty) pamięci o szynie 256bit.

Jak już ma zadziałać to nie ważne czy referent, czy sapphire itp. Podstawowy warunek to to, że fizycznie na karcie musi się znajdować 8GB pamięci i tyle
    mariusz.lubicz
    Level 24  
    Jak są Hynixy to nic z tego. Samsungi wkładali większe 256x32.
    Krzysiek...87!
    Level 8  
    W taki razie rezygnuję z wgrania BIOSU od RX 480 8GB do RX 480 4GB.