Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Dlaczego w kotle Broetje spada ciśnienie na manometrze? Błąd E10.

pawelrafa 21 Jan 2022 15:06 288 3
    pawelrafa
    Level 2  
    Pomocy!
    Od miesiąca spada ciśnienie na manometrze aż do wyłączenia pieca - błąd E10. Czas spadku wskazówki do zera jest różny - od 8 do 24h. Konserwator przeprowadził przegląd pieca i stwierdził, że wszystkie elementy działają prawidłowo. Konserwator zrobił próbę zamykając zawory do systemu c.o. i pozostawiając włączony piec w trybie letnim. Ciśnienie na manometrze nie spadło. Wniosek - piec działa prawidłowo.
    Sprawdził też ogrzewanie podłogowe (nawiew) - sucho i czysto.
    Zawory w rozdzielaczach, ruszone po paru latach, nie były w 100% szczelne więc zleciłem hydraulikowi wymianę. Hydraulik wymienił po 2 zawory i 2 odpowietrzniki w obu rozdzielaczach (parter i piętro), dodatkowo wymieniliśmy wszystkie odpowietrzniki kaloryferów. Kaloryfery odpowietrzono. Hydraulik przeprowadził próbę ciśnieniową, dobijając 5 bar powietrza do systemu na pół godziny (wiem, przeczytałem później /niestety/, że próba powinna trwać 2 godziny) i ciśnienie nie drgnęło. Wniosek: instalacja jest szczelna. Niestety po tych wszystkich operacjach ciśnienie na manometrze ponownie zaczęło spadać.
    Robiłem próby (w trybie zimowym) odłączając na 10 godzin poszczególne sekcje: parter i piętro. W każdej sytuacji, gdy jedna sekcja była odcięta, wskazówka na manometrze nie spadała. Gdy obie sekcje zostają włączone, ciśnienie w kotle ponownie zaczyna spadać.
    Ktoś ma jakiś pomysł?
    Z góry dziękuję za cenne rady.
    ZROBIŁEM PONOWNIE PRÓBY WYŁĄCZANIA SEKCJI, TYM RAZEM GDY PRACUJE SAM PARTER CIŚNIENIE SPADA. CZYLI PEWNIE JEDNAK PONOWNIE PRÓBA CIŚNIENIOWA (PORZĄDNIE) LUB KAMERA TERMOWIZYJNA?
    Przemko21
    Level 26  
    Czasami instalacja sama się odpowietrza jakiś czas. Wystarczy poczekać, dopuścić wody i tak kilka razy.
    Jak wygląda sprawa sprawności naczynia przeponowego na instalacji CO? Patrz na manometr podczas pracy kotła ile idzie w górę. Do sprawdzenia również zawór bezpieczeństwa czy nie cieknie.
    Kwestia instalacji czy posiadasz jedno naczynie przeponowe i jeden zawór bezpieczeństwa tylko w kotle czy na instalacji również.
    pawelrafa
    Level 2  
    Próba ciśnieniowa przeprowadzona przez firmę heating systems (30 minut!) wykazała szczelność instalacji. Potem jakoś trudno było złapać z nimi kontakt. Podobnie następne próby; kinetyczna i gazowa (inna firma) przeprowadzone tydzień później. Ta przynajmniej powzięła pewne podejrzenia i nieco rozkuła ścianę przy grzejniku, żeby odsłonić kolanko. Ale też w końcu stwierdziła szczelność instalacji, co potwierdziła certyfikatem. Obie firmy skasowały pieniądze (nie najmniejsze) i z czystym sumieniem się oddaliły. Zleciłem instalację nowego wymiennika i paru innych elementów pieca (wbrew opinii serwisanta Broetje, który miał rację). W sumie koszt tej imprezy to około 5 000 zł.
    Wyciek zlokalizowałem sam. Z peszla w rozkutej ścianie wylewała się woda. Nie z kolanka - pęknięcie było pod podłogą. Temat zamknięty, strzeżcie się celebrytów hydraulicznych, którzy mają o sobie jak najlepsze zdanie (a jak najgorsze o konkurencji). Zostawią was z problemem.