Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Shopee.pl dla elektroników - alternatywa dla Aliexpress i Allegro w Polsce?

tomybb 21 Jan 2022 19:07 16671 166
Nazwa.pl
  • Shopee.pl dla elektroników - alternatywa dla Aliexpress i Allegro w Polsce?
    Tematy związane z zakupami internetowymi cieszą się dużą popularnością. Trudno się dziwić skoro jeśli wierzyć statystykom liczba zakupów dokonywana w ten sposób co roku rośnie i to zdecydowanie. Wartość tą gwałtownie zwiększyła także trwająca od dłuższego czasu sytuacja na świecie. Platformy zakupowe liczą z pewnością zyski a firmy przewozowe mają pełne ręce pracy. Dostawa do paczkomatu po godzinie 21.00, przepełnione magazyny czy doręczenie w sobotę to raczej standard obecnych czasów.

Z kolei na pytanie: gdzie dokonujemy zakupów w internecie, odpowiedź także chyba nie powinna dziwić. W Polsce bez dwóch zdań króluje portal Allegro.pl, a jeżeli mową o zagranicznym sprzedawcy to oczywiście będzie to chiński Aliexpress. Ten drugi musiał stracić jednak niewielki (?) procent sprzedaży po zmianach zasad importu towarów spoza UE jakie dokonały się w lipcu zeszłego roku. Tak czy inaczej bez dwóch zdań są to gigancie w swojej branży. Czy więc w takiej sytuacji jest jeszcze jakaś szansa na jakąkolwiek konkurencję?

Takową próbuje wprowadzić portal Shopee.pl. Sprzedawca który zawitał do Polski kilka miesięcy temu będzie właśnie dziś bohaterem tego artykułu. Opiszę tutaj swoje odczucia oraz wady i zalety korzystania z tej strony. Wcześniej nie zdecydowałem się na publikację aby pierwsze przetestować to na "własnej skórze". Nie chciałbym sugerować się opiniami w internecie a przedstawić jedynie własne doświadczenia. Ilość moich zamówień na Shopee.pl przekroczyła liczbę trzy cyfrową więc myślę że mogę mówić o jakimś tam, skromnym doświadczeniu.

Rejestracja na portalu.

Oczywiście wyszukiwać produkty możemy bez logowania na portalu ale oczywiście zakupu bez tego żadnego nie zrobimy.
    No i tutaj właśnie może być dla niektórych zaskoczenie i pierwszy problem ponieważ aby zarejestrować się na stronie musimy podać... swój numer telefonu. Później dostajemy kod weryfikacyjny na telefon więc bez tego się nie obejdzie.

Czy takie udostępnienie spowoduje że będziemy otrzymywać więcej spamu i niechcianych połączeń? Trudno powiedzieć. Ja akurat otrzymuje tego dosyć sporo ale mój numer widnieje w wielu miejscach. Czy liczba połączeń i sms-ów od telemarketerów się zwiększyła po rejestracji na Shopee? Tego akurat nie zauważyłem chociaż oczywiście nie wiem jak dokładnie działa to na tym portalu. Z drugiej strony oby otrzymać zamówienie także musimy udostępnić swój telefon. Dla obawiających się: może rozwiązaniem byłoby kupić osobny starter na załatwianie tego typu rejestracji czy odbiór przesyłek? Trzeba tylko pamiętać żeby numer był aktywny. Dodatkowo potrzebne było podanie adresu mailowego oraz imienia, nazwiska no i oczywiście adresu dostawy. Żadnych innych wrażliwych danych nie wpisujemy.

Alternatywa rejestracji na portalu? Gdy kilka miesięcy temu tworzyłem swoje konto innej możliwości nie było. Trzeba jednak zaznaczyć, iż serwis zmienia się dosyć dynamicznie i co jakiś czas mamy różne modyfikację. Dlatego nowym użytkownikom zostawiam już możliwość sprawdzenia rejestracji przez facebook czy google.

Niespodzianka po rejestracji.

Portal aby zwiększyć liczbę swoich użytkowników stosuje taktykę nagradzania nowego klienta po rejestracji. W tym przypadku otrzymujemy kupon na 15zł przy zamówieniach na minimum 20zł. Oczywiście jest to jednorazowy nagroda i dotyczy tylko pierwszego zamówienia. Jeśli więc pierwszą transakcję dokonamy bez tego vouchera to później już go nie wykorzystamy. Po prostu przepadnie.

Kupon po rejestracji będzie do odbioru na głównej stronie po kliknięciu w jedną z pierwszych zakładek. Zmienia się to w zależności od aktualnego wyglądu strony. Może pojawić się także od razu na naszym koncie Shopee w zakładce: "moje kupony". Tam również widoczne są pozostałe vouchery i zniżki jeśli takowe posiadamy. Możemy wpisać także kod do odbioru jakiegoś kuponu jeśli portal organizuję jakaś promocję. Tutaj od razu ważna uwaga: Wiele kuponów ma swoją datę ważności oraz liczbę użyć przez ogół użytkowników serwisu. Dlatego niech nikogo nie dziwi że może nagle zniknąć z naszego konta. :)

Finalizacja zakupu.

Cały proces zamawiania i płatności jest intuicyjny i nie powinien sprawić nikomu żadnej trudności. Na ostatnim etapie mamy do wyboru dodanie kuponu jeśli takowy posiadamy oraz metody płatności. Mimo iż możemy kupować produkty z Chin, podobnie jak na Aliexpress, to płatność realizowana jest tylko w złotówkach i nie da się tego zmienić. To informacja dla tych którzy aby zmniejszyć koszty czasem płacili w dolarach, np. na "Ali". Z możliwych opcji płatności jest BLIK, więc to zdecydowanie na plus. Nie musimy podawać danych swojej karty bankomatowej, chociaż oczywiście taka możliwość także istnieje.

Jak Shopee.pl może rywalizować z Aliexpress?

Aby w ogóle ktokolwiek mógł nawiązać "walkę" ze światowym gigantem jakim jest popularne "Ali": marketing i promocje takiego portalu muszą być wręcz ogromne. Do reklamy zatrudniono celebrytów a na początek funkcjonowania strony w Polsce udostępniano promocyjne kupony dzięki którym można było zamówić produkty za przysłowiowe grosze. Tutaj na przykład akurat groty do lutownicy T12.

Oczywiście coś takiego dostępne było tylko w ramach promocji, na początku istnienia portalu.

Darmowa dostawa z Chin do Polski w 2 tygodnie?

Na głównej stronie od razu rzuca się w oczy ogromny baner informujący o darmowej dostawie od 0zł. A jak jest na prawdę?

Faktycznie, na początku funkcjonowania serwisu tak było. Mogliśmy zamówić sobie produkt z Chin o wartości np. kilku złotych i doszedł do nas, do paczkomatu lub kurierem bez żadnych kosztów dostawy w mniej niż dwa tygodnie.

Wszystko co dobre szybko się kończy.

Od pewnego czasu wprowadzono jednak limity darmowych dostaw. Użytkownik ma ograniczenie dzienne, tygodniowe oraz miesięczne. Oczywiście dotyczy to tylko darmowej dostawy, z płatną można zamawiać bez ograniczeń. :)
    Limity dostaw za 0zł prezentuje tabela z regulaminu. Co ciekawe konsultanci informują, że jeśli za kilka zamówień, od kilku sprzedawców, zapłacimy w jednej płatności to będzie się to liczyło jako jedna dostawa i tak zostanie odjęta z naszego limitu. Ja, gdy to testowałem to nie do końca tak było. Być może był problem tylko u mnie dlatego nie chce mówić że tak nie jest.

Kolejny aspekt - nie wszyscy sprzedawcy na platformie mają ustawioną opcję darmowej dostawy i czasem chcą sprzedawać z normalną, płatną. To jednak chyba już rzadkość, być może wynikało z braku wiedzy jak sprzedawać na tej stronie.

Kolejna zmiana na niekorzyść jeśli chodzi o dostawę. W przypadku produktów zamawianych z Chin których wartość nie przekracza 10zł za paczkomat zapłacimy niecałe 2zł. Co ciekawe kurier dalej darmowy. Produkty powyżej 10zł standardowo wszystkie formy dostawy bezpłatne.

Warto jednak podkreślić że mimo ograniczenia darmowej dostawy Shopee ciągle posiada najlepszą opcję, szczególnie gdy kupujemy coś o niewielkiej wartości. Inne portale raczej tego nie oferują i zawsze trzeba coś dopłacić do wysyłki. Wprowadzone limity dla przeciętnego kupującego są wystarczające. Obawiam się jedynie, że i to może być z czasem ograniczane bo portal ma przecież docelowo zarabiać a nie dokładać do biznesu. :)

Opłaty celne za przesyłki spoza UE na Shopee?

Ważnym aspektem dla kupujących jest temat dodatkowych opłat za produkty kupowane z Chin. Tutaj akurat wszystko jest proste. Kupujemy i płacimy. Vat jest wliczony w cenę.

A co z ewentualną dodatkową opłatą 8,50zł którą pobiera Poczta Polska?
    Jeżeli wybierzemy przewoźnika InPost to takiej opłaty nie będzie ponieważ ten dostawca nic takiego nie dolicza. Przesyłki z Chin zamawiane na Shopee mogą być także wysyłane kurierem Poczty Polskiej jednak i w tym przypadku nie jest nic doliczane. Są to paczki których numery rozpoczynają się od 0055... i ich odprawa celna dokonywana jest w innym niż Polska kraju UE. Wszystko jednak może się zmienić i Shopee nie ma z tym nic wspólnego. Istotne jest to, gdzie dana paczka ma swoją odprawę i czy przewoźnik nie zacznie z czasem pobierać jakiejś opłaty.

Ja najczęściej na Shopee.pl korzystam z paczkomatów. Na żadne zamówienie nie czekałem dłużej niż 2 tygodnie. Kurier tylko w przypadku gdy nie ma innej opcji (a czasem nie ma wyboru).

Nie zamawiałem jednak nic na tej platformie co wymagałoby płacenie cła więc w tej kwestii się nie wypowiem. Nie wiem także jak wyglądałaby dostawa jakiś droższych produktów, być może przy innym przewoźniku/kurierze byłoby inaczej.

Problemy, podrobione towary i nieuczciwi chińscy sprzedawcy?

Jak to zwykle bywa przy zakupach z Chin trzeba uważać na podróbki. Podobnie jak na Aliexpress znajdziemy je także i tu. Przykład na jaki trafiłem. Bezpiecznik Made In Germany - prosto z Chin. :)

Gorzej gdy zamawiamy coś droższego i liczymy że to oryginał a przychodzi podróbka. Zawsze jednak możemy korzystać ze sporu a nawet bezpłatnego zwrotu towaru. W praktyce jednak tego nie testowałem więc nie chce się wypowiadać. Tutaj akurat Shopee nie jest wyjątkiem, działa chyba tak jak każdy inny chiński portal sprzedażowy. Z tego co sprawdzałem kilku sprzedawców ma swoje sklepy zarówno na Shopee jak i Aliexpress.

Raz na kilkanaście zamówień zdarzyło się, że produkt nie został wysłany przez sprzedawce - platforma jednak automatycznie zwraca wtedy środki. Trzeba jedynie poczekać, i jest to dłużej niż deklarowany czas na wysyłkę widoczny pod zamówieniem.

Innym razem otrzymałem niewłaściwy przedmiot. W opisie była opcja wyboru, opisałem to w komentarzu do zamówienia a otrzymałem co innego. Po założeniu sporu i udokumentowaniu zdjęciami pieniądze zostały zwrócone.

Trzeba uważać także na inne sztuczki naszych przyjaciół. Np. liczba "100" podana w nazwie aukcji może sugerować że cena dotyczy 100 sztuk. Sprzedawca mógł mieć jednak całkowicie co innego na myśli. :)

Pod tym względem portal wypada jednak gorzej od "Ali" z uwagi na bardzo małą liczbę komentarzy użytkowników. Wygląda to tak jakby wszyscy sprzedawcy zaczynali od zera i dopiero zbierali opinię.

Polscy sprzedawcy.

Pewna nowość to obecność na Shopee.pl także sprzedawców i firm z Polski. Możemy ich filtrować przy wyszukiwaniu.

Niestety to co rzuciło mi się w oczy to jednak nieco wyższe ceny jakie dyktują sobie Polacy na tej platformie w porównaniu z innymi serwisami na których także sprzedają. Inna kwestia jest jednak taka, że dzięki darmowej dostawie i tak może opłacić się zakupić towar właśnie tutaj. Finalnie może być to dla nas korzystniejsze.

Często praktyką jest podnoszenie ceny gdy produkt zaczyna dobrze się sprzedawać. Szkoda, tym bardziej że w pierwszym okresie sprzedaży mają udogodnienia, braki prowizji itd. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich handlowców którzy tam działają. Sprzedawców z Polski jest tam jednak ciągle za mało i nie ma odpowiedniej konkurencji. Czy to się zmieni? Wszystko zależy jak będzie rozwijał się portal.

Aplikacja mobilna i promocje na Shopee.

Jak większość tego typu serwisów, portal ten posiada swoją aplikację. Jest to istotne głownie gdy kupujemy tam więcej lub chcemy skorzystać z kuponów. Wiele z voucherów, ale oczywiście nie wszystkie, można zrealizować tylko przez aplikację. Ponieważ ciągle chcą się wypromować co jakiś czas pojawiają się kupony do wykorzystania które działają na wszystkie produkty, tylko na produkty od polskich sprzedawców lub zniżki tylko w danym sklepie. Te ostatnie widoczne są już przy wyszukiwaniu. Pozostałe pojawiają się przeważnie na głównej stronie w jednej z zakładek.

Podsumowanie.

Plusy i minusy Shopee.pl

PLUSY:

- darmowa dostawa w dwa tygodnie produktów z Chin nawet tych tanich, najlepsza opcja transportu za 0zł nawet z wprowadzonymi limitami przez portal, paczki rejestrowane, jak do tej pory żadnych innych kosztów związanych z logistyką (nie testowane w przypadku drogich produktów gdzie trzeba płacić dodatkowo cło)

- darmowe, ewentualne zwroty towarów (sam jednak tego nie sprawdzałem)

- ceny produktów, szczególnie drobnych często niższe niż na Aliexpress

- brak ukrywania faktycznych kosztów towarów w opłatach za transport

- możliwość sprzedaży przez polskich przedsiębiorców

- dobrze funkcjonująca strona www

- w "koszyku" zmieści się więcej produktów niż standardowe 100 :). Istotne dla osób które zamawiają dużo "drobnicy", zostawiają produkty na później itp

- co jakiś czas dostępne kupony i vouchery zniżkowe

- dla chcących jeszcze bardziej zaoszczędzić dostępne programy Cashback np. Planet Plus

MINUSY:

- zbyt mała baza produktów w porównaniu do innych, chińskich serwisów

- mała (jak na razie) oferta, konkurencja od polskich sprzedawców

- mało opinii i komentarzy (przeważnie wcale) innych użytkowników nt. danego produktu

- support działa po polsku jednak trzeba niejednokrotnie prosić, przypominać się co kilka dni jeśli mamy coś załatwić

- mało lub brak odpowiednich kategorii jeśli chcielibyśmy szukać produktów w ten sposób

Jak widać większość minusów związana jest z tym, że portal dopiero zaczyna funkcjonować w naszym kraju.

Moje zdanie jest takie, że konkurencja zawsze jest potrzebna. Zgadza się, szukając jakiegoś przedmiotu będziemy musieli przeglądnąć więcej stron www jednak w zamian za to można znaleźć lepszą ofertę. Sprzedawcy także mogą skorzystać a nie być skazani na ustawioną, wysoką prowizję jednego monopolisty. Czy tak jednak będzie i Shopee.pl utrzyma się w Polsce? Tego nie jestem w stanie przewidzieć. Wiele zależy pewnie od samych użytkowników i obrotu jaki będzie osiągał ten portal. A jakie jest Wasze zdanie?

Cool? Ranking DIY
    About Author
    tomybb
    Level 26  
    W moich artykułach znajdziecie przede wszystkim: testy, prezentacje gadżetów elektronicznych, modułów, sprzętu pomiarowego, narzędzi, wyposażenia pracowni oraz wszystkiego innego co może przydać się elektronikowi i nie tylko. Nie zabraknie także artykułów o tematyce nieco odbiegającej od elektroniki.
    Has specialization in: naprawa rtv agd, Artykuły Elektroda.pl
    tomybb wrote 1673 posts with rating 1530, helped 3 times. Been with us since 2006 year.
  • Nazwa.pl
    michał_bak
    Level 20  
    tomybb wrote:
    a nie być skazani na ustawioną, wysoką prowizję jednego monopolisty.

Kolega pije do Allegro? Allegro nie jest monopolistą. Ma dominującą pozycję, którą osiągnęło tym, że jest nakierowane na klientów. Oferuje to czego inni nie są w stanie zapewnić. Np. odroczone płatności Allegro Pay i otwarty kredyt udzielany bez problemu.
    Z AliExpress też będzie ciężko konkurować bo już mają dużo swoich paczkomatów.
    To, że paczki są umieszczane nawet o 21, dotyczy wszystkich sprzedawców i świadczy o bardzo dynamicznym rozwoju tego rynku.
    Do tego dochodzi przewaga w postaci historii działania i mnóstwo opinii klientów. U tego potencjalnego konkurenta - cieniutko z tym.
  • Nazwa.pl
    Fredw
    Level 22  
    michał_bak wrote:
    Allegro nie jest monopolistą.

Nie, gdzieżby tam, ani trochę niema pozycji monopolistycznej w naszym pięknym kraju i... czekaj... kto to lobbował za większym opodatkowaniem konkurencji z chin, jeszcze nim UE wymusiło obowiązkowy VAT?

michał_bak wrote:
    Ma dominującą pozycję, którą osiągnęło tym, że jest nakierowane na klientów.

No jak <psia kostka>, szczególnie zlewając tychże klientów jak ci mają problemy ze sprzedającym. Jakoś prościej jest mi uzyskać pomoc i ZWROT na ali niż na allegro.

michał_bak wrote:
    Z AliExpress też będzie ciężko konkurować bo już mają dużo swoich paczkomatów.

Hmmm..... ostatnio jakoś coraz częsciej trafiam na oferty bez paczkomatów, a przesyłka łączona to tylko poczta i dodatkowe 8zł.

michał_bak wrote:
    Do tego dochodzi przewaga w postaci historii działania i mnóstwo opinii klientów. U tego potencjalnego konkurenta - cieniutko z tym.

Serio? To w jaki sposób ma powstać jakakolwiek konkurencja?
    TechEkspert
    Editor
    @gulson na shopee.pl jest sporo elektroniki modułów/komponentów/narzędzi może to być źródło do materiałów i gadżetów na elektroda.pl?
    Olkus
    Level 31  
    michał_bak wrote:
    To, że paczki są umieszczane nawet o 21, dotyczy wszystkich sprzedawców i świadczy o bardzo dynamicznym rozwoju tego rynku

Wielokrotnie miałem tak, że paczki umieszczane były później, nawet po 2 w nocy ;)

Pozdrawiam,
    A.
    michał_bak
    Level 20  
    Fredw wrote:
    Nie, gdzieżby tam, ani trochę niema pozycji monopolistycznej w naszym pięknym kraju i... czekaj... kto to lobbował za większym opodatkowaniem konkurencji z chin, jeszcze nim UE wymusiło obowiązkowy VAT?

To bardzo ciekawe.
    "Allegro złożyło do Ministerstwa Cyfryzacji projekt, według którego każda przesyłka o grubości powyżej 20 mm miałaby być traktowana jako zawierająca towar handlowy, nawet pomimo oznaczenia statusem prezentu. "
    Wprowadzono :
    "Wchodzące w życie przepisy zostały wprowadzone tzw. pakietem VAT dla e-commerce. Sejm dopiero kilka dni temu uchwalił ustawę, a prezydent podpisał ją 28 czerwca. Zmiany wymusiła Unia Europejska. Ich celem jest poprawa konkurencyjności unijnych przedsiębiorców, którzy dotąd zmagali się z tanią konkurencją spoza UE. "
    Według mnie to lobbowanie za europejskimi tym samym polskimi sprzedawcami.
    Z tego co wiem to Allegro nie sprzedaje towarów a miejsce na sprzedaż towarów przez różnych sprzedawców, w tym z Chin.
    Tak naprawdę to, według mnie, powinniśmy się obawiać plajty Allegro.

To cytat ze strony potencjalnego konkurenta:
    "Shopee Polska - Platforma zakupowa online nr 1 w Polsce!" Niezły żart
    Drugi cytat:
    "Polega ona na tym, że dopiero po potwierdzeniu otrzymania przez Ciebie produktów w satysfakcjonującym Ciebie stanie, płatność zostanie przekazana sprzedawcy. "
    To się sprzedawca ucieszy gdy przesyłka utknie gdzieś tam albo nabywca nie odbierze jej albo ...
    Poza tym, ludzie głosują nogami.
    gulson
    System Administrator
    Czy coś ciekawego jest w shopee związane z elektroniką? Podawajcie linki :)
    Zamówię, przetestujemy a niektóre porządne i wysokiej jakości rzeczy (jeżeli będą takie) trafią do gadżetów.
    modziul
    Level 26  
    A to zagadka ! To jakiś odczep Ali.
    Ta sama godzina, ten sam sklep tylko pl.
    michał_bak
    Level 20  
    Co w tym dziwnego? Sprzedawać można na różnych platformach.
    tomybb
    Level 26  
    modziul wrote:
    A to zagadka ! To jakiś odczep Ali.
    Ta sama godzina, ten sam sklep tylko pl.

Dobry przykład że na Shopee drobna elektronika może być tańsza i z szybką dostawą do PL
    Fredw
    Level 22  
    @micha_ł_bak , litości, sprzedawcami i klientami to allegro najmniej się przejmuje, a sprzedający klientami przejmują się równie mocno jak allegro nimi. Tak im zależy na dobru wszystkich, że dowalają coraz większe prowizje i różne inne opłaty, co owocuje coraz większa ceną dla kupujących.
    Spór na allegro? Sprzedający robi sobie jaja z kupującego, a allegro robi tyle co nic, ot najczęściej automat wstawia standardowe formułki. Ali realnie pomaga i realnie oddaje kasę, chociaż wiadomo wymaga to pewnego zaangażowania ze strony kupującego.
    Jak towar u polskiego sprzedawcy kosztował 5-6x tyle co u chinola to możesz mi wyjaśnić dlaczego miałem kupować u nas. I jakim cudem nawet wliczając wszelkie podatki i opłaty robiła się taka różnica? Czyżby chora marżą rzędu kilkuset procent ?

michał_bak wrote:
    To cytat ze strony potencjalnego konkurenta:
    "Shopee Polska - Platforma zakupowa online nr 1 w Polsce!" Niezły żart

Litości. Wiesz co to marketing i szumne hasła?

michał_bak wrote:
    "Polega ona na tym, że dopiero po potwierdzeniu otrzymania przez Ciebie produktów w satysfakcjonującym Ciebie stanie, płatność zostanie przekazana sprzedawcy. "
    To się sprzedawca ucieszy gdy przesyłka utknie gdzieś tam albo nabywca nie odbierze jej albo ...

Halooo.. praktycznie to samo jest na ali i lata temu było na allegro przy określonej płatności (teraz już nie pamiętam jak się nazywała, tak dawno to było).

Robisz za taką tubę propagandową allegro, że aż oczy bolą.
    janek_wro
    Level 29  
    Fredw wrote:
    lata temu było na allegro przy określonej płatności (teraz już nie pamiętam jak się nazywała, tak dawno to było).
    na allegro? escrow sie to nazywalo, i bylo chyba opcją wybieralną przez nabywcę, dodatkowo płatną. AFAIR. Ale mogę sie mylić.
    JarekC
    Level 32  
    Dla mnie główna bolączką chińskich portali jest tragiczny moduł wyszukiwania.
    Czasami łatwiej wyszukać przez google niż np bezpośrednio na Aliexpress.
    Fredw
    Level 22  
    @janek_wro, poszukałem (ciężko było, bo niewiele już śladów po tym) i faktycznie to było escrow.
    Kosztów nie pamiętam, ale tutaj chodzi o sam fakty bycia,. Było, nima, a skoro nima to jeśli konkurencja ma coś podobnego to konkurencja jest zła :D
    janek_wro
    Level 29  
    JarekC wrote:
    Ale szukasz wyrażenia w EN? bo jak wpiszesz słowa polskie, to translator zrobi co-se-chce, przed przymierzeniem do bazy
    JarekC
    Level 32  
    janek_wro wrote:
    JarekC wrote:
    Ale szukasz wyrażenia w EN? bo jak wpiszesz słowa polskie, to translator zrobi co-se-chce, przed przymierzeniem do bazy

Treść wyszukiwania wpisuję po angielsku.
    Poszukiwałem np wyświetlacza LCD IPS 7" 800x480 taśma 40 pin
    Wyszukiwana fraza "lcd display 7" 800x480 IPS" praktycznie nie daje poprawnych rezultatów.
    tomybb
    Level 26  
    E8600 wrote:
    https://shopee.pl/search?keyword=m118a&order=asc&page=0&sortBy=price

Multimetr M118A, właśnie z Shopee otrzymałem nie tak dawno więc niedługo pojawi się recenzja dla zainteresowanych :)
    JarekC
    Level 32  
    janek_wro wrote:
    JarekC wrote:
    Wyszukiwana fraza "lcd display 7" 800x480 IPS" praktycznie nie daje poprawnych rezultatów.
    dziwne... Bo mi dziala....
    https://www.aliexpress.com/wholesale/lcd+display+7+inch+800x480+ips.html

Link który podałeś nie działa.
    Owszem po wpisaniu frazy którą podałem wyświetla się wiele ofert ale praktycznie żadna nie spełnia wszystkich podanych kryteriów.

Jeżeli tobie znalazło to podaj konkretny link do oferty spełniający warunki
    LCD typu IPS
    rozmiar 7"
    rozdzielczość 800x480
    dodatkowo: złącze 40pin
    janek_wro
    Level 29  
    JarekC wrote:
    janek_wro wrote:
    JarekC wrote:
    dziwne... Bo mi dziala....
    https://www.aliexpress.com/wholesale/lcd+display+7+inch+800x480+ips.html

Link który podałeś nie działa.
    Masz racje, nie sprawdziłem po recznej edycji. Chcialem ulepszyc i nie wyszło ;)
    Teraz?

https://m.aliexpress.com/wholesale/lcd+display+7+inch+800x480+ips.html
    Link z mobilka, nie wiem jak pójdzie na duzym systemie.

Quote:
    Jeżeli tobie znalazło to podaj konkretny link do oferty spełniający warunki

https://m.aliexpress.com/item/4001241179523.html
    Lub
    https://m.aliexpress.com/item/32823717715.html

Na złączach w lcd się nie specjalizuję, sam musisz sprawdzić.
    michał_bak
    Level 20  
    Fredw wrote:
    Litości. Wiesz co to marketing i szumne hasła?

Czy wiem co to jest marketing? Wiem nawet co to jest chłyt marketingowy. Nawet sobie przypomniałem przed chwilą i obejrzałem Ani Mru Mru - Chińska restauracja. Śmieszne, w przeciwieństwie do chłytu Ani Mru Mru, chłyt shopee.pl jest żałosny. Jeżeli ktoś tak ściemnia w tak łatwej do weryfikacji sprawie, to co zrobi gdy sprawa będzie trudniejsza.
    Shopee.sg to platforma a nie sklep. Czy zakupy są tam tanie? Sprawdzam i widzę https://shopee.sg/Carlsberg-Danish-Pilsner-Be...an-Silver-Bundle-of-24--i.91799978.6302776311. Liczę i widzę, że nie jest tanio, puszka prawie 7 zł i to 320 ml. Nie jest tanio.
    To, że ktoś ma jakieś doświadczenia niezbyt dobre, nie znaczy, że wszyscy je mają. Kiedyś poszedłem odebrać paczkę z paczkomatu. Gdy już bylem 5 metrów od celu, kurier zalogował się i miał w ręku paczkę do umieszczenia w paczkomacie. Zapytałem ile ich ma, odpowiedział, że ponad 80. Zapytałem czy pozwoli mi wziąć moją. Z poczuciem władzy na ustach odpowiedział, że nie.
    Czy opinię o jakimś niezbyt uprzejmym gościu przeniosłem na InPost. Oczywiście, że nie bo wiem, że trafiają się różne osobniki. Trafiają i wykruszają.
    Shoppe.sg jest tanie. To skąd biorą "taniość" jeżeli nie ze sprzedających? Jest jakieś inne wytłumaczenie?
    Allegro jest drogie? To dlaczego sprzedawcy wystawiają po kilkanaście, kilkadziesiąt ofert tego samego towaru? To dlaczego duże sieci handlowe, jak np. Auchan, dysponując sklepami stacjonarnymi, sklepem internetowy, sprzedają również poprzez Allegro? Jest jakieś wytłumaczenie? Chętnie przeczytam.
    Zawsze gdy będę miał wybór, zapłacić dwa zł drożej i mieć towar jutro, albo dwa zł taniej ale towar za dwa tygodnie albo miesiąc, to wybiorę "drożej|" czyli taniej.
    Nie kupujemy od Allegro ale od sprzedających na Allegro. Widocznie jestem pechowcem bo nie miałem żadnych problemów. Muszę się z tym jakoś pogodzić.
    janek_wro
    Level 29  
    michał_bak wrote:
    Kiedyś poszedłem odebrać paczkę z paczkomatu.
    A swoją paczkę miałeś umieszczoną w skrytce już wcześniej i gotową do odbioru?

michał_bak wrote:
    Gdy już bylem 5 metrów od celu, kurier zalogował się i miał w ręku paczkę do umieszczenia w paczkomacie. Zapytałem ile ich ma, odpowiedział, że ponad 80. Zapytałem czy pozwoli mi wziąć moją. Z poczuciem władzy na ustach odpowiedział, że nie.
    Musiało być to dosyć dawno. Teraz operacje kurierskie na paczkomacie są nieblokujące normalną dostępność urządzenia dla klientów. Wiele razy tak odbieram paczki, a kurier jednocześnie kręci sie dokładając i wyjmując.
    prosiak_wej
    Level 38  
    janek_wro wrote:
    Teraz operacje kurierskie na paczkomacie są nieblokujące normalną dostępność urządzenia dla klientów.

Kiedyś kurier skanował paczki terminalem na paczkomacie, teraz robi to terminalem przenośnym. Jeszcze czas pomiędzy umieszczeniem paczki a informacją (e-mail, SMS, powiadomienie w aplikacji InPost) mógłby się skrócić. Bywało już, że wracając z pracy widziałem kuriera karmiącego "mój" paczkomat, a akurat miałem kilka paczek ze statusem "w doręczeniu". Poczekałem zatem przy paczkomacie jeszcze chyba 15 minut po odjechaniu kuriera, aż w aplikacji paczki pojawiły się gotowe do odbioru.

Ale jaki portal by nie był, czekam aż Chińczyki będą oferować matryce pasujące do praski Knipex:

Shopee.pl dla elektroników - alternatywa dla Aliexpress i Allegro w Polsce? Shopee.pl dla elektroników - alternatywa dla Aliexpress i Allegro w Polsce?
    zgierzman
    Level 31  
    michał_bak wrote:
    Gdy już bylem 5 metrów od celu, kurier zalogował się i miał w ręku paczkę do umieszczenia w paczkomacie. Zapytałem ile ich ma, odpowiedział, że ponad 80. Zapytałem czy pozwoli mi wziąć moją. Z poczuciem władzy na ustach odpowiedział, że nie.

Bzdura na kółkach. Odbierałem tak paczki niejednokrotnie i nigdy nie było problemu. Kurier klepał w swój terminal i otwierały się puste skrytki, ja klepnąłem "otwórz zdalnie" i otworzyła się moja.
    Zapewne mógłbym też skorzystać z klawiatury, bo kurier jej nie używał, więc gdybym miał fanaberię przepisywać numery z palca, to droga była wolna...
    janek_wro
    Level 29  
    zgierzman wrote:
    Bzdura na kółkach
    żadna bzdura. Po prostu kwestia czasu. Na przestrzeni czasu zmieniał się sposób obsługi paczkomatu przez kuriera. Masz przykład, opisany w #26. Dlatego wspomniałem koledze michał_bak, że musiał tego zajścia doświadczyć dawno.

zgierzman wrote:
    ja klepnąłem "otwórz zdalnie" i otworzyła się moja.
    tez nie każdy pamięta, że 'otwórz zdalnie' jest relatywnie nowym rozwiązaniem i powstało jako odpowiedź na strach przed dotykiem... ko-wida. Wczesniej tego nie było. Tylko ekran i QRcode.
    zgierzman
    Level 31  
    janek_wro wrote:
    zgierzman wrote:
    Bzdura na kółkach
    żadna bzdura. Po prostu kwestia czasu. Na przestrzeni czasu zmieniał się sposób obsługi paczkomatu przez kuriera. Masz przykład, opisany w #26. Dlatego wspomniałem koledze michał_bak, że musiał tego zajścia doświadczyć dawno.

Jeżeli tak było, to chyba tylko w początkach paczkomatów w ogóle. Ja nie kojarzę kuriera korzystającego z wbudowanej klawiatury paczkomatu. Kurierzy mieli swoje terminale na długo przed pandemią i wprowadzeniem opcji "otwórz zdalnie". A pandemię mamy już dwa lata, i mniej więcej tyle ma ta opcja. A wcześniej była opcja kodu QR... Więc doświadczenia kolegi michał_bak muszą mieć na oko minimum 6 - 8 lat, może 10... Absolutna prehistoria...

Mowa o czasach, kiedy niektórzy użytkownicy Elektrody dopiero uczyli się czytać i pisać, albo spędzali szczęśliwe chwile w przedszkolu.

Aplikacja dla klienta to jak wiadomo sprawa zupełnie odrębna od terminali kurierskich...
    janek_wro
    Level 29  
    zgierzman wrote:
    . Ja nie kojarzę kuriera korzystającego z wbudowanej klawiatury paczkomatu.
    To że masz krótką pamięć, albo korzystasz z Inpost od niedawna (niepotrzebne skreśl) nie upoważnia Cie do ferowania ocen w stylu "bzdura na kółkach."
    Skoro kolega podzielił się swoim doświadczeniem, jakkolwiek odległe w czasie by ono nie było, to nie wypada zaprzeczać i to jeszcze w nieelegancki sposób, bazując na swojej niewiedzy.

Strzeliłeś babola, a teraz zasłaniasz się wydumaną argumentacją o prehistorii.