Walczę z kuchenką mikrofalową firmy SHARP. Modelu nie jestem w stanie podać (tabliczki znamionowej brak). Jednak nie powinno być to potrzebne. Problem polega, na nie działaniu grzania mikrofalami. Grill / grzałka oporowa dział normalnie.
W kuchence uszkodzony był przekaźnik załączający napięcie 230V na transformator wysokiego napięcia. Po wymianie stycznika na stykach uzwojenia pierwotnego jest 230V, niestety grzanie dalej nie działa. Możliwe więc są niesprawne trzy elementy.
1. Transformator: GAL-900E-4
2. Magnetron: M24FB-610A
3. Kondensator: CH85-21105-2100V-AC
1. W transformatorze sprawdziłem:
- ciągłość na uzwojeniu pierwotnym - jest przejście - opór na mierniku 1 ohm
- ciągłość na uzwojeniu wtórnym magnetronu - jest przejście - opór na mierniku 1 ohm
- ciągłość na uzwojeniu wtórnym połączenie magnetronu przez kondensator - między odczepem transformatora i masą (obudowa) - opór na mierniku 170 - 160 ohm
2. W magnetronie sprawdziłem:
- przejście pomiędzy odczepami - jest przejście - opór na mierniku 1 ohm
- przebicie na obudowę z odczepów - nie ma przebicia
3. W kondensatorze sprawdziłem:
- przejście między odczepami - brak przejścia
- opór na odczepach - 10,6 Mohm - wartość nominalna to 10 Mohm więc w granicach normy.
Wszystkie elementy wydają się sprawne. Proszę o informację co jeszcze mogę sprawdzić i który z elementów najprawdopodobniej jest do wymiany.
Transformatora raczej nie posądzam bo wiem że te akurat potrafią wytrzymać prawie wszystko, natomiast co do magnetronu i kondensatora nie wiem który szybciej jest do wymiany.
W kuchence uszkodzony był przekaźnik załączający napięcie 230V na transformator wysokiego napięcia. Po wymianie stycznika na stykach uzwojenia pierwotnego jest 230V, niestety grzanie dalej nie działa. Możliwe więc są niesprawne trzy elementy.
1. Transformator: GAL-900E-4
2. Magnetron: M24FB-610A
3. Kondensator: CH85-21105-2100V-AC
1. W transformatorze sprawdziłem:
- ciągłość na uzwojeniu pierwotnym - jest przejście - opór na mierniku 1 ohm
- ciągłość na uzwojeniu wtórnym magnetronu - jest przejście - opór na mierniku 1 ohm
- ciągłość na uzwojeniu wtórnym połączenie magnetronu przez kondensator - między odczepem transformatora i masą (obudowa) - opór na mierniku 170 - 160 ohm
2. W magnetronie sprawdziłem:
- przejście pomiędzy odczepami - jest przejście - opór na mierniku 1 ohm
- przebicie na obudowę z odczepów - nie ma przebicia
3. W kondensatorze sprawdziłem:
- przejście między odczepami - brak przejścia
- opór na odczepach - 10,6 Mohm - wartość nominalna to 10 Mohm więc w granicach normy.
Wszystkie elementy wydają się sprawne. Proszę o informację co jeszcze mogę sprawdzić i który z elementów najprawdopodobniej jest do wymiany.
Transformatora raczej nie posądzam bo wiem że te akurat potrafią wytrzymać prawie wszystko, natomiast co do magnetronu i kondensatora nie wiem który szybciej jest do wymiany.