A witam.kolego najpierw sprawdz mostek na przetwornicy,jesli jest dobry to sam tranzystorek moze byc siekniety.jesli przetwornica jest na ukladzie latwo bedzie to namierzyc.wylutuj is sprawdz czy dalej jest zwarcie.Jesli nie to sprawdz sam uklad.Aplikacje sciagniesz z katalogu elementow.Jesli ci to odpali pamietaj o profilaktycznej wymianie pojemnosci.Zycze powodzonka
witam was i dziękuję za podpowiedzi już mam problem z głowy okazało się że siadły dwie diody które kosztowały 0,40 zł a gdy poszedłem z tym problemem do serwisu to wołali 120zł. i z tego wywnioskowałem że jeżeli masię chęci to da sie wszystko zrobić
✨ Podczas włączania załącznika zasilającego pod kineskopem telewizora marki Lexus model RC4320PST przepala się bezpiecznik. Wskazano na konieczność sprawdzenia mostka prostowniczego oraz tranzystora w przetwornicy, szczególnie jeśli jest oparta na układzie scalonym. Zalecane jest wylutowanie i testowanie elementów pod kątem zwarć oraz profilaktyczna wymiana kondensatorów. Sprawdzono również pozystor, który okazał się sprawny, a wymiana na nowy nie rozwiązała problemu. Ostatecznie przyczyną awarii były uszkodzone dwie diody, których wymiana kosztowała niewiele, w przeciwieństwie do kosztów serwisowych. Wygenerowane przez model językowy.