Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

citroen berlingo 1.6 bluHDI - schemat elektryczny adblue

Siekier81 23 Jan 2022 21:07 1944 13
    Siekier81
    Level 17  
    Witam. Potrzebuje schematu elektrycznego układu adblue w berlingo 1.6 blueHdi.Auto z 2015r.Ewentualnie może ktoś podpowie gdzie lecą przewody elektryczne od czujnika nox,gdzie jest podłączone zasilanie czujnika nox.Mam błąd zasilania tego czujnika.Czujnik jest wymieniony na nowy a co jakiś czas check silnika i błąd czujnika nox.
    MITAUTO
    Level 11  
    Witaj podeślij VIN tego auta to postaram się coś doradzić, a jaki dokładnie masz błąd?.
    Siekier81
    Level 17  
    Dam dane auta i błąd jutro.Dzięki

Dodano po 9 [godziny] 41 [minuty]:

Witam.Sory za zamieszanie ale to jest partner nie berlingo.Vin VF37JBHYMFJ762769. Błędy P220A -napięcie zasilania nox za niskie i P2207-ogrzewanie nox,usterka ogrzewania. Te błędy są zapamiętane dają się kasować ale po paru minutach jazdy szczególnie na dziurach powracają.Myślę że problem leży w instalacji.Pytanie gdzie łapie zasilanie(plus i minus)czujnik nox.
    MITAUTO
    Level 11  
    Witam , zasilanie sondy NOX wychodzi z osobnego przekaźnika znajdującego się w komorze silnika po prawej stronie w skrzynce gdzie znajduje się sterownik silnika moduł BSM. Masę sonda NOX ma podłączoną pod dywanikiem od strony kierowcy przy progu. Zasilanie sondy i masa idzie również na zbiornik z pompą ADBLUE.
    Siekier81
    Level 17  
    Dzięki za konkretną informację.Jednak pomierzyłem dziś te napięcia zasilania poprzeglądałem wiązkę i wtyczki i nic nie znalazłem.Napięcie prawidłowe ok14,6V.Co ciekawe pojawił mi się dziś błąd U1535 brak komunikacji z systemem denox.Po chwili P220A.Po zgaszeniu silnika i skasowania błędów znowu chwilę dobrze.Doczytałem gdzieś na zagranicznym forum że gość miał identyczne błędy i winowajcą okazał się wadliwy czuniknąć nox.U mnie klient kupił nox-a też z netu za 800 zł gdzie normalnie w sklepach kosztuje ok.1200 zł I to mnie zastanawia czy czasem ten nox nie jest wadliwy.Tym bardziej że przed wymianą czujnika takich błędów nie było.
    MITAUTO
    Level 11  
    Witam ponownie, proszę mi jeszcze raz podesłać historię błędów z diagnostyki to postaram się jeszcze coś poustalać. Ale z mojego doświadczenia w tych autach, najczęściej uszkadzały się sondy NOX (dostawała się woda do elektroniki) i elektronika w zbiorniku ADBLUE, zbiornik się rozszczelnił wewnętrznie i płyn zalewał elektronikę. A że sterownik silnika, zbiornik ADBLUE i sonda NOX komunikują się na osobnym CAN-ie to każdy z nich może być powodem anomalii.
    Siekier81
    Level 17  
    Na starym czujniku nox są błędy:U059E i P2202(grzałka). Po wymianie na nowy czujnik nox wyskakują takie:U1535 i P220A.(częściej ten P220A),Napięcie na dojściu do noxa mierzę i jest na uruchomionym 14,6V.Procedurę wymiany czujnika nox w komputerze też robiłem i błąd P220A wraca po pewnym czasie.Na starym czujniku tego błędu nie ma wcale.
  • Helpful post
    MITAUTO
    Level 11  
    U059E uszkodzona sonda NOX do wymiany.
    P2202 Wgrać najnowsze oprogramowanie do sterownika silnika (w serwisie) jeśli nie pomoże główna wiązka elektryczna do wymiany.
    U1535 Usterka komunikacji w systemie NOX (komunikacja nie ważna).
    P220A Niestabilne napięcie zasilania układu NOX.
    Proszę sprawdzić bezpiecznik pod BSM oznaczony MF-3 czy jego styki są ok.
    Ja osobiście obwód zasilania sondy i zbiornika Adblue obciążył bym dodatkowo żarówką H4 (55W) i podczas testów obserwował bym jej świecenie. Na tym samym zasilaniu pracują grzałki, pompa, wtryskiwacz i sonda tak więc pobór prądu jest znaczny. I jeszcze tak dla przypomnienia sprawdził bym dokładnie piny w kostce sondy i zbiornika, czy tam nie powstaje jakaś upływność prądowa.
    Siekier81
    Level 17  
    Dzięki.Generalnie jutro albo pojutrze przyjdzie druga sonda nox z firmy która sprzedała czujnik.Podłożę tego nox-a i zobaczę co wyjdzie.Mam nadzieję że będzie po kłopocie.Jeśli nie to sprawdzam dalej tak jak napisałeś.
    Siekier81
    Level 17  
    Witam.Sprawa się rozwiązała.Winny okazał się nowy czujnik nox.Po wymianie na kolejny błędów brak.Dziękuję wszystkim za pomoc.
    jaro850
    Level 11  
    Panowie proszę o wskazówkę , przy błędzie u059e wymienia się sondę nox która znajduję się za katalizatorami? jak to zdiagnozować ? W parametrach nie pasuje mi jeden parametr mianowicie ciśnienie spalin obliczone przez sonde - wartość nieprawidłowa ale diagnozowane uniwersalnym testerem i czasem może coś być przekłamane.... błąd gdy ma status stały to nie można skasować ale gdy przejdzie w tryb przemijający wtenczas po skasowaniu można z 20km zrobić i błąd się wyświetli ponownie . na placu chodził kilka godzin i błędu nie wywala.
    jaro850
    Level 11  
    Qrcze ale kolega miauto zasugerowal wcześniej :
    "U059E uszkodzona sonda NOX do wymiany"
    Ciśnienie adblue jest na wolnych obrotach 4bary a w trakcie jazdy koło 5ciu . Dotrysk płynu również występuje trudno te ilości opisać ale na wykresie się pojawia.
    próbuje to zrozumieć aby nie wymieniać części baz sensu ....
    MITAUTO
    Level 11  
    Witam tego systemu nie da się zrozumieć on żyje swoim życiem i jest uzależniony od bardzo wielu czynników (temperatura i obciążenie silnika, ilość zanieczyszczeń w spalinach , styl jazdy i wiele innych) trzeba opierać się na błędach i pod ich kontem kontrolować układ. A w tym przypadku sprawdzić zasilanie i szynę CAN sondy NOX. Ps. proszę zawsze pamiętać o myśli przewodniej koncernu PSA, (Creative Technologi).,.