Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zaostrzona sytuacja militarna na granicy Ukrainy - częstotliwości

Jap 24 Jan 2022 20:45 4704 60
    Jap
    Level 29  
    Cześć

Czy w związku z zaistniałą sytuacją podniosła się aktywność wojsk / cywilów w zakresie radiowym? Jedyne co odbieram to ukraińskie audycje na pasmach KF (niestety niewiele z tego rozumiem).

Transmisje na:
    7100kHz LSB
    7050kHz LSB

Monitoruję też lotnictwo wojskowe, ale nie notuję wzmożonej aktywności:

276.300MHz AM - tankowanie w powietrzu F16. Często cysterna leci z bazy z UK lub Holandii i tankują nasze F16 (na Orlenie za drogo? :) )
    246.100MHz AM
    301.100MHz AM

Kiedyś latał MAGIC latający radar NATO - ale chwilowo też nie słyszę.
    Sporo statków wojskowych wypłynęło na morza - jakie pasma KF przeszukiwać?

Jeśli macie jakieś częstotliwości w temacie to się podzielcie.
    Andrzej Ch.
    Level 32  
    Mieszkam blisko ukraińskiej granicy, ale na razie nie odnotowałem zwiększonej aktywności służb ukraińskich, również w pasmach AIR jest spokojnie.
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Na Satcomie cisza?
    Jap
    Level 29  
    Dobra myśl, nie sprawdzałem czy poza brazylijskimi i ruskimi piratami coś ruszyło. Wiadomo, że poufne informacje idą kanałami, których nie zdekodujemy, ale tzw straszonko i podkreślenie obecności często idzie w analogu.
    Andrzej Ch.
    Level 32  
    Ustawiłem na satcom'a wczoraj i do teraz poza stałymi bywalcami nic nowego nie słychać i piszę o tym co jest niekodowane
    Anonymous
    Level 1  
    HuraganKatrina
    Level 3  
    Jap wrote:

Sporo statków wojskowych wypłynęło na morza - jakie pasma KF przeszukiwać?

Jeśli macie jakieś częstotliwości w temacie to się podzielcie.

Przyłączam się do pytania. :)
    Jap
    Level 29  
    No to dziś latający radar się pojawił. Na flyradar nosi nazwę redeye6. Słychać go na 231.725AM jako Magic.
    Zaostrzona sytuacja militarna na granicy Ukrainy - częstotliwościredeye..jpg Download (94.02 kB)
    Pedros050
    Level 43  
    REDEYE6
    United States - US Air Force (USAF).
    Już ląduje w Ramstein Air Base.
    Jap
    Level 29  
    Była przed chwilą nad Działoszynem latająca cysterna FAF4099 ale jej nie słyszałem na zapisanych pamięciach. Właśnie wraca do bazy do Włoch. Czas załączyć autozapis na f lotnictwa wojskowego.
    Pedros050
    Level 43  
    Do Balic zbliża się PLF251
    Poland - Air Force. Lockheed C-130E Hercules.
    janek_wro
    Level 29  
    PLF251
    Zdaje mi się że słyszałem go nad Wrocławiem. Akustycznie, nie jestem radiowy ;)
    Ale coś za krótko był jak na lądowanie. Za to przerwę w okolicy Wro widać ;)
    Wrócił do Powidza.
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tommy82
    Level 41  
    Jesli idzie o samoloty polecam
    https://globe.adsbexchange.com/

kliknięcie w U w prawym górnym pokazuje same wojskowe w tym drony z Włoch latające nad Ukrainą.
    Szybko się filtruje, potem można oglądać na czym kto lubi.
    janek_wro
    Level 29  
    kolejny C130, PLF252
    wg mapki - z Sycylii wystartował, był na Malcie, teraz Dolny Śląsk.
    Obniża pułap, czyżby cel Wrocław?

https://globe.adsbexchange.com/?icao=48d8e1

EDIT

Już pewnie w Powidzu, choć kawałek na południe przed Koninem się utajnił.
    Pedros050
    Level 43  
    @janek_wro Wszystko możliwe że to ćwiczenia lub szkolenia nowych pilotów.
    Tommy82
    Level 41  
    @janek_wro
    Standardowo one tam sobie co jakiś czas latają. Czasem też latają nad pustynie błędowska ale wtedy organizują skoki.
    Globmaster mi dziś leciał za oknem niestety zachmurzenie i lipa a juz nawet lunetę (ma lepsze parametry niż moja lornetka) miałem przygotowaną na wszelki wypadek.

O znowu z Rzeszowa startuje Boeing C-17A Globemaster III może znowu poleci na zachód a nie na północny zachód.
    janek_wro
    Level 29  
    Tommy82 wrote:
    Globmaster mi dziś leciał za oknem niestety zachmurzenie i lipa a juz nawet lunetę (ma lepsze parametry niż moja lornetka) miałem przygotowaną na wszelki wypadek.
    ten: Link
    albo ten: Link

jeszcze będziesz mieć w Rzeszowie trzeciego dziś
    Link
    Tommy82
    Level 41  
    @janek_wro
    Polowałem na obydwa. Na pierwszego szans całkiem nie było na drugiego była pewna nadzieja ale lipiszcze trzeci to jeszcze nie wystartował a u mnie już cmok.

Dodano po 7 [minuty]:

@janek_wro
    Tylko wystartował na Malcie nie był. Wojskowe są lokalizowane w oparciu o multilateracje. Czyli to jest takie wyznaczanie lokalizacji w oparciu o kilka stacji odbiorczych jak samolot jest w zasięgu niewystarczającej ilości stacji to pojawia się taki babol.
    Cywilne zależnie od trybu ale najczęściej podają swoje współrzędne i inne parametry w oparciu o instrumenty pokładowe.

Na przykład tu
    https://globe.adsbexchange.com/?icao=ae4af1

On cały czas leci tym samym kursem ciekawe czy ciągnie trasę w stronę działających odbiorników czy od nich.

Dodano po 4 [minuty]:

Chyba trasa ciągnie do w kierunku stacji odbiorczej po przetworzeniu:

https://globe.adsbexchange.com/?icao=ae61ff
    https://globe.adsbexchange.com/?icao=ae220f
    janek_wro
    Level 29  
    Tommy82 wrote:
    takie wyznaczanie lokalizacji w oparciu o kilka stacji odbiorczych jak samolot jest w zasięgu niewystarczającej ilości stacji to pojawia się taki babol.
    dzięki, dobrze wiedzieć. Jestem taki średnio zorientowany w technologiach latających. Ja bardziej szczur lądowy ;)
    Tommy82
    Level 41  
    Lecą sobie nad polska 3 blackhawki. W Dreźnie były najpewniej zatankować.
    mczapski
    Level 39  
    Ano lecą i pewno do Rzeszowa dotrą. Zapewne to te które mają EWAKUOWAĆ obywateli USA z Ukrainy. I znów pytanie. Skąd nabrało się tych obywateli?
    I doleciały.
    Anonymous
    Level 1  
    Tommy82
    Level 41  
    @mczapski @Krzysztof Kamienski
    Zawsze gdzieś mieszka jakaś część obywateli USA czy Polski czy Niemiec. Prezesi firm, ludzie robiący aktualnie interesy (w podróży), ci którzy myśleli ze osiedli na stałe (z jakiś powodów miłość/przodkowie) czy jacyś pracownicy kontraktowi na takich czy innych projektach czy w końcu pracownicy ambasady i że tak napisze inni. Na przykład taki @Krzysztof Kamienski w Surinamie żeby daleko nie szukać.

Zresztą jak spojrzeć na obecność rotacyjną wojsk USA w Polsce to w zasadzie wyglądało jak okresowe próby ewakuacji do DE.

Natomiast poważnie bym się zastanawiał czy o ewakuacje obywateli USA którzy już mają paszporty chodzi czy tez o takich co dopiero dostaną. Jak by nie patrzeć nie wydaje się by obywateli USA było na Ukrainie tylu by trzeba dla nich obozy przy granicy budować w czasie lock-downu powinno wystarczyć miejsc hotelowych, no i czemu by ich mieli w obozach tymczasowych trzymać. Przecież obywatela USA można normalnie w PL odprawić powiedzieć mu że może być tu i tu a jak ma gdzie to może być gdzie chce jak chce do USA to ma się zgłosić wtedy i wtedy tu i tu albo bezpośrednio na lotnisko i sobie poleci tylko gdzie dalej mu mają przesiadkę ogarnąć.

Natomiast ciekawe czy tymi globmasterami ludzi z USA wożą. Bo taki lot przez Atlantyk w takim samolocie w ładowni to raczej średnia sprawa. Znowu coś leci (C17) ale chyba nie do nas bo tym razem z Florydy do nas latają z Fortu Bagg w Karolinie.
    janek_wro
    Level 29  
    Tommy82 wrote:
    Natomiast ciekawe czy tymi globmasterami ludzi z USA wożą.
    Cokolwiek wożą, jest dużo. Wczoraj wieczorem, 5 szt C17 nad Europą. Do nas lub w drodze powrotnej. Wszystkie trasa Fort Bragg - Rzeszów - Ramstein - Fort Bragg.

Natomiast z mojej lokalnej parafii... Dziś nad Wrocławiem lata w kółko SP-TPU "Papuga" należący do PAŻP. Podchodzi do lądowania, ale nie ląduje. Tak już kilkanaście razy. Możliwe że testują systemy lotniskowe, albo i samych kontrolerów. Po ostatnich 'zamieszkach' w tej branży.

https://globe.adsbexchange.com/?icao=48c9f3&l...025&lon=16.984&zoom=10.5&showTrace=2022-02-10