Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp LC-42SB55S - zapętlone MENU SOURCE telewizora zaraz po włączeniu do sieci

pakulskiphotography 25 Jan 2022 05:13 207 3
    pakulskiphotography
    Level 2  
    Dzień dobry. Po włączeniu telewizora Sharp LC-42SB55S w urządzeniu samoistnie włącza się menu SOURCE i zostaje ono zapętlone przeskakując po wszystkich pozycjach. Podczas tego stanu telewizor nie reaguje na inne komendy z poziomu pilota poza MENU. Aktualnie dzieje się tak za każdym razem, natomiast nie od zawsze telewizor tak reagował. Dało się go używać kilkadziesiąt minut dziennie i problem pojawiał się raz na tydzień. Częstotliwość problemu wzrastała aż do teraz, kiedy usterka pojawia się zaraz po uruchomieniu. Guziki w menu w TV ani w pilocie nie są wciśnięte na stałe. W załączniku przesyłam GIF z wizualizacją usterki. Czy naprawa jest możliwa? Opłacalna? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Robert
    Sharp LC-42SB55S - zapętlone MENU SOURCE telewizora zaraz po włączeniu do sieci
  • Helpful post
    kowara
    Level 16  
    Spotkałem się z czymś takim w samsungu i przyczyną była płyta główna (naprawa gwarancyjna), trzeba zerknąć na wnętrzności może jakiś kondensator jest do wymiany. Co do opłacalności, wartość telewizora nie jest zbyt duża więc koszt serwisowania może jej dorównać. Chyba że samodzielnie jesteś w stanie to ogarnąć.
  • Helpful post
    tomtim123
    Level 34  
    Na początek bym odpiął panel klawiszy i sprawdził, czy dalej to samo, bo może cos zwiera.
    pakulskiphotography
    Level 2  
    tomtim123 wrote:
    Na początek bym odpiął panel klawiszy i sprawdził, czy dalej to samo, bo może cos zwiera.

Tak zrobiłem i testuję na chwilę obecną usterka nie występuje, jednak w historii problemu bywało tak, że TV miewał takie ozdrowienia, dam mu chwilę i zamkniemy temat. Gdyby problem wrócił posprawdzam elementy wg. instrukcji kolegi z pierwszego posta. Dziękuję za pomoc i dużo zdrowia.