Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Audi A6 C6 2007 - wymiana i konfiguracja używanej zmieniarki Audi CD Charger

hhpiecho 25 Jan 2022 16:44 1536 14
    hhpiecho
    Level 4  
    Witam, otóż mam taki problem, posiadam zmieniarkę Audi CD Charger otóż zmieniarka dziś przestała działać, nic się nie pali. W ASO stwierdzili, że jest do wymiany zmieniarka. Kupiłem używaną taką samą, wszystkie symbole numeryczne takie same są jak na mojej. Po odłączeniu zmieniarki tej uszkodzonej ekran MMI nie działa jak i radio. Pytanie czy będę musiał coś programować czy podłączę tą nową zmieniarkę i będzie wszystko bez problemu działać?
    Audi A6 C6 2007 - wymiana i konfiguracja używanej zmieniarki Audi CD Charger Audi A6 C6 2007 - wymiana i konfiguracja używanej zmieniarki Audi CD Charger
    justka80
    Level 32  
    Zmieniarka CD jest urządzeniem zewnętrznym i odłączenie jej od radia nie powinno nic zmienić w jego funkcjonowaniu.
    Doprowadź radio do normalnego funkcjonowania, zanim podłączysz zmieniarkę.
    hhpiecho
    Level 4  
    Tak tylko okazuje się że oprogramowanie MMI jest chyba połączone ze zmieniarką bo jak odłączyłem zmieniarkę to wyświetlacz MMI zgasł i nic nie działa ani radio ani tylko zapala się ekran z logiem audi MMI i potem gaśnie a wcześniej jak zmieniarka działała było wszystko ok od momentu kiedy wysiadła zmieniarka i tylko pytam czy będę musiał Coś programować czy podłącze nową zmieniarkę I wszystko się naprawi
    emik
    Level 32  
    hhpiecho wrote:
    Po odłączeniu zmieniarki tej uszkodzonej ekran MMI nie działa jak i radio. Pytanie czy będę musiał coś programować czy podłączę tą nową zmieniarkę i będzie wszystko bez problemu działać?

Rozłączyłeś magistralę światłowodową, dlatego przestało działać. Po wymianie na nową zmieniarkę zostanie będziesz musiał zdjąć blokadę CP (ochrona komponentu). Szkoda że nie dałeś zdjęcia tyłu zmieniarki ze złączami.
    hhpiecho
    Level 4  
    elektryk112 wrote:
    czyli przed włożeniem nowej zmieniarki mam zrobić reset MMI czy jak już nową podłącze i czy po resecie mmi nie skasuje mi się polskie menu?

Dodano po 2 [minuty]:

emik wrote:
    hhpiecho wrote:
    Po odłączeniu zmieniarki tej uszkodzonej ekran MMI nie działa jak i radio. Pytanie czy będę musiał coś programować czy podłączę tą nową zmieniarkę i będzie wszystko bez problemu działać?

Rozłączyłeś magistralę światłowodową, dlatego przestało działać. Po wymianie na nową zmieniarkę zostanie będziesz musiał zdjąć blokadę CP (ochrona komponentu). Szkoda że nie dałeś zdjęcia tyłu zmieniarki ze złączami.
    a tą ochronę CP zdejmę samemu czy muszę jechać do jakiegoś magika lub ASO.
    emik
    Level 32  
    Nie odpowiedziałeś czy masz światłowód.
    hhpiecho wrote:
    a tą ochronę CP zdejmę samemu czy muszę jechać do jakiegoś magika lub ASO.

"magik" ogarnięty w temacie będzie zapewne dużo tańszy od ASO.
    hhpiecho
    Level 4  
    Takie mam wtyki w tej zepsutej zmieniarce i taką samą kupiłem nową zmieniarkę Audi A6 C6 2007 - wymiana i konfiguracja używanej zmieniarki Audi CD Charger
    emik
    Level 32  
    hhpiecho wrote:
    Takie mam wtyki w tej zepsutej zmieniarce i taką samą kupiłem nową zmieniarkę

Zdjęcie trochę kiepskie. Jest więc tak jak pisałem. Po wpięciu zmieniarki MMI i radio ożyje a zmieniarka będzie mrugać czerwonymi diodami podświetlającymi (CP).
    hhpiecho
    Level 4  
    emik wrote:
    hhpiecho wrote:
    Takie mam wtyki w tej zepsutej zmieniarce i taką samą kupiłem nową zmieniarkę

Jest więc tak jak pisałem. Po wpięciu zmieniarki MMI i radio ożyje a zmieniarka będzie mrugać czerwonymi diodami podświetlającymi (CP).
    i co wtedy jak będzie mrygać tymi diodami tą blokadę trzeba będzie zdjąć czy jak I czy mam resetować MMI tak jak kolega wyżej wstawiał link do resetu?
    emik
    Level 32  
    hhpiecho wrote:
    czy mam resetować MMI tak jak kolega wyżej wstawiał link do resetu?

Wepnij zmieniarką i włącz radio, wszystko stanie się jasne.
    hhpiecho
    Level 4  
    emik wrote:
    hhpiecho wrote:
    czy mam resetować MMI tak jak kolega wyżej wstawiał link do resetu?

Wepnij zmieniarką i włącz radio, wszystko stanie się jasne.
    ok. To napiszę jak przyjdzie mi ta nowa zmieniarka bo gdzieś dopiero będzie koło czwartku, piątku u mnie ale wolę się najpierw poradzić na zaś zanim cokolwiek podłącze.
    emik
    Level 32  
    hhpiecho wrote:
    Kupiłem używaną taką samą, wszystkie symbole numeryczne takie same są jak na mojej.

Źle Cię zrozumiałem, sądziłem że już ją masz przed sobą.
    hhpiecho
    Level 4  
    emik wrote:
    hhpiecho wrote:
    Kupiłem używaną taką samą, wszystkie symbole numeryczne takie same są jak na mojej.

Źle Cię zrozumiałem, sądziłem że już ją masz przed sobą.
    nie to jest ta zepsuta na zdjęciu a kupiłem taką samą po numerch sprawdzałem i w tej nowej wszystkie wejścia jak i numery na pokrywie się zgadzają względem tej uszkodzonej zmieniarki ale wolę się upewnić zanim przyjdzie tą nową czy coś w tej nowej muszę coś robić czy podłącze ją i radio i MMI się odpali i tylko blokada będzie CP
    hhpiecho
    Level 4  
    Podłączyłem nową zmieniarkę I problem sam się naprawił wszystko działa łącznie ze zmieniarką nie potrzebne było zdejmować blokadę cp