Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór alarmu pod kątem integracji systemów rolet, monitoringu,bramy, wideofonu.

bac33 25 Jan 2022 17:03 354 1
Buderus
    bac33
    Level 1  
    Witam!
    Musze zakupić i zainstalować alarm, bramę i rolety + mam już zainstalowany monitoring i klimatyzację. Naczytałem się trochę o pojedynczych systemach i ciężko znaleźć informację ogarniające zagadnienie całościowo. Proszę o pomoc w doborze rozwiązań/urządzeń przy budowie integrujących się ze sobą systemów alarmu, rolet + ew. monitoringu, bramy i wideofonu.

Założenia podstawowe: przy uzbrojeniu alarmu zamykają się wszystkie rolety , możliwość sterowania roletami lokalnie pojedynczo z włącznika i grupą. Pogląd stanu i sterowanie alarmem w aplikacji.

Założenia dodatkowe (w kolejności od priorytetowych) to sterowanie z manipulatora i aplikacji: bramą, , roletami, pogląd kamer IP, klimatyzacją (łączność po wifi), światłem (lampy z łącznością wifi)

Rolety 4 sztuki do zakupu kable rozprowadzone:
    zasilanie 4x1,5 linka z każdej rolety do rozdzielni, w rozdzielni 3x2,5
    YTDY 6x0,5 z każdego włącznika do rozdzielni

Alarm do zakupu kable rozprowadzone:
    YTDY 6x0,5 z każdego elementu (czujki manipulator, syreny)
    Zasilanie z ups lub z kabla 3x2,5 dla rolet
    Dwie czujki dualne (pomieszczenia z klimą), 3-5 czujek PIR, czujnik dymu, syrena wewnętrzna i zewnętrzna

Brama do zakupu:
    Zostawiony przepust z rozdzieli na zewnątrz budynku do zasilania ( współdzielonego z roletami) i sterowania. Brama automatyczna na pilota + ew otwieranie z manipulatora alarmu + ew. sterowanie smartfon.

Monitoring działa: Hikvision HWN-4108MH-8P(B), rozprowadzenie skrętkami kat.6, kamery zasilane POE

Wideofon zakup planowany niepriorytetowy. Możliwość poglądu zdarzeń na manipulatorze alarmu i aplikacji (jeśli uzbrojony alarm), możliwość otwarcia bramy/furtki

Rozdzielnia na alarm i rolety: 3x12 volta Hager VU36NWB Głębokość 94,5 mm Wysokość 630 mm Szerokość 348 mm. Przepusty zostawione do bramy na zewnątrz + do drugiej identycznej rozdzielni w której zainstalowany jest router, switch, rejestrator monitoringu.

Klimatyzacja działa: Haier flare dwie jednostki z modułami wifi

Rozbudowa -możliwość powiększenia systemu o drugą strefę (sąsiedni budynek) + ew. sterowanie zaworami ogrzewania podłogowego/pompą ciepła.

Budżet na sprzęt: około 2000zł za założenia podstawowe i około 3000zł przy spełnieniu założeń dodatkowych.

INNE: Z powodu niekompetencji instalatora z którym miałem styczność pewnie większość ogarnę sam więc programowanie przyjazne użytkownikowi będzie dodatkowym atutem. Udało mi się ogarnąć już całą instalację elektryczną, teleinformatyczną i monitoring więc i z tym przy małej pomocy może jakoś pójdzie 😊

Pytania:
    1.Największy problem mam z doborem urządzeń pod kątem sterowania roletami. Czy sterowanie roletami może odbyć się poprzez pojedyncze przekaźniki 230V podpięte pod płytę alarmu lub zintegrowane moduły wyjść 230V typu: satela INT-ORS lub ropama EXP-O8R-RN-D9M Czy da się wtedy sterować roletami też lokalnie z przycisków? Łączy się wtedy przyciski z wejściami na płycie alarmu i programuje? Kable od każdego przycisku mam pociągnięte do rozdzielni z alarmem. Czy też do realizacji celu sterowania lokalnie i stacjonarnie potrzeba ekspandera posiadającego wejścia i wyjścia jak satel INT-IORS.
    Czy powyższe przekaźniki/ekspandery pozwolą oprócz rolet na sterowania bramą?
    Myślałem też o oddzielnym sterowniku rolet typu ELMES ST6H choć chyba nie podepnę go wtedy pod alarm.

2. Proszę o sugestie jaką centralę alarmową wybrać do powyższych założeń? Integra Satela z dodatkowymi modułami zajmuje dużo miejsca ( którego mam dość mało) i podobno to przestarzały system w który nie warto inwestować. Perfecta nie wiem czy to ogarnie? Ropam np. NEOGSM-IP-64 wydaje się lepszy do automatyki i bardziej user frienly, ma też wersje na szynę DIN. Do rolet sprzedaje specjalny moduł który działa autonomicznie nawet bez centrali ale kosztuje aż 1,5k! Nie chce też przeinwestować – mój budynek to biuro „kurnik” o powierzchni 55m2 + garaż 😊

3. Manipulator i wideofon. Jak już wspomniałem wersja minimum to zamknięcie rolet przy uzbrojeniu alarmu do czego wystarczy zwykły manipulator klawiszowy. Jeśli udałoby się sterować bramą i roletami to zdecyduje się na manipulator dotykowy w którym można pokusić się o jakiś obraz z zainstalowanych już kamer i zakup wideofonu. Oczywiście wybór centrali deprymuje później wybór manipulatora. Czy poprowadzony kabel 6x0,5 wystarczy do przesyłu obrazu, informacji z centralki i zasilania manipulatora? Wiem że w materiałach reklamowych centrala i manipulatorki wszystko pięknie ogarniają – automatykę i monitoring ale po wertowaniu forów mam pewne obawy.

3.Polecane czujki PIR i dualne. Zwierząt nie będzie. Jakie kupić?

4. Inne (pewnie do innego tematu) jakie silniki rolet i łączniki klawiszowe.
  • Buderus
    synology1
    Level 16  
    A ja tak dopytam odnośnie pkt 2 :) zapraszał kolega może jakiegoś instalatora czy tylko czytał na Internecie zwłaszcza chodzi mi o zapis, że integra przestarzała. Pomimo że jest dość długo na rynku to tak na marginesie zrealizujesz na niej to co napisałeś i wskaż mi na rynku inny system o takich możliwościach jak integra z taką dostępną ilością manipulatorów jak i sprzętu do niej. Warto zobaczyć u kogoś jak jest wykonany system na integrze i co ona potrafi .To co kolega napisał jest bezproblemowo do osiągnięcia ,po za wideodomofonem ,ale to inna sprawa .Z tego co kolega napisał to prosty system -perfecta od razu odpada a skąd kolega jest ?