Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Electrolux EW8H458BP - suszenie wydłużyło się z 2 do 5 godzin

Avenged90x 26 Jan 2022 12:47 2655 31
    Avenged90x
    Level 5  
    Witam.

Mamy problem ze suszarką Electrolux EW8H458BP, kupiona 2 lata temu. Niestety problem wystąpił 2-3 tygodnie temu i jak chcieliśmy zgłosić na reklamację, okazało się, że jest 10 dni po gwarancji. Nasza wina, że nie dopatrzyliśmy terminu. Tak jak w temacie, od ok 3 tygodni suszenie zaczęło się wydłużać z ~2 do nawet 5 i więcej godzin. Przykładowo ustawiamy program 2:30, pranie (nawet 2-3-krotnie odwirowane w pralce) suszy się i gdy zostaje ok 10 min do końca po chwili nagle robi się kolejne 2 godziny albo godzina i później powtórka. W efekcie całe suszenie trwa znacznie dłużej - więcej prądu i pracy urządzenia.

Filtry czyścimy, nie są zapchane. Pytanie czy ktoś spotkał się z takim problemem w owej suszarce? Gdzie może leżeć przyczyna (brak mocy, zepsuty czujnik badający wilgoć prania)?
    Jakubserwis
    Level 24  
    Bez serwisu będzie ciężko zgadnąć, bo przyczyn może być kilka.
    1- Czujnik temperatury.
    2- kondensator pompy ciepła.
    3- nieszczelność w układzie pompy ciepła.
    4- uszkodzenie wentylatora.
    Tak czy inaczej na pewno trzeba zdjąć prawą obudowę suszarki.
    kecajk49
    Level 34  
    Obejrzyj wymiennik po wyjęciu dolnego filtra z lewej strony u dołu, bo może jest zanieczyszczony odpadkami rożnych zanieczyszczeń z suszonego materiału.
    Avenged90x
    Level 5  
    Electrolux EW8H458BP - suszenie wydłużyło się z 2 do 5 godzin Electrolux EW8H458BP - suszenie wydłużyło się z 2 do 5 godzin Electrolux EW8H458BP - suszenie wydłużyło się z 2 do 5 godzin Electrolux EW8H458BP - suszenie wydłużyło się z 2 do 5 godzin

Witam, wklejam zdjęcia wymiennika. Faktycznie był wilgotny i zabrudzony. Na dolnej krawędzi, tuż przy metalowych raszkach było z 3-4m wody.. Wyczyściłem i wysuszyłem dokładnie jednak.. nie przyniosło to rezultatu, wrzucone pranie suszyło się ponad 5 godzin. Plus jest taki że po 5 godz. było suche.. wcześniej 6 godz. suszenia i pranie nadal wilgotne. Czy daje to jakiś obraz tego co mogło się zepsuć czy i tak wizyta i oględziny - ekspertyza jest niezbędna aby coś tutaj wysnuć?
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Wymiennik trzeba wypruć z urządzenia, oczyścić cały, jak i kanały odprowadzające wodę. Czyszczenie tylko z przodu to psu na bude robota.
    Tak wygląda wymiennik i czyścić trzeba całego.

Electrolux EW8H458BP - suszenie wydłużyło się z 2 do 5 godzin

Nie paruje przypadkiem szybka wyświetlacza ?
    mrice
    Avenged90x wrote:
    wygląda na skomplikowaną robotę, czy to tylko pozory?

Owszem, to rozebranie suszarki do ostatniej śrubki. Do takiej roboty wskazana jest duża zaprawa w majsterkowaniu.
    Oczywiście, nim się to zrobi, sprawdza się pracę pozostałych podzespołów, czy działa jak należy wszystko. 2 lata to ciut szybko na zapchanie wymiennika, ale też jest to możliwe.
    freebsd
    Level 41  
    @mrice Czy nie występuje problem korozji na styku aluminium i miedzi? - Jeżeli dobrze oceniam te materiały wg zdjęcia.
    mrice
    Dobrze oceniasz, choć przypuszczam, że Al jest domieszkowane. Ja póki co rozszczelnionego układu jeszcze nie trafiłem, choć Al mnie nie przekonuje. Tu przewagę ma BSH, całość robią Cu.
    mrice
    Hah, to co gość pokazuje na filmie nawet ciężko nazwać klepaniem syfa pudrem.
    Przepchnięcie syfu w inne miejsce, problem wróci jak bumerang.
    Koło czyszczenia to nawet nie stoi.
    smorag
    Level 11  
    Cześć

Mam ten sam problem po pół roku użytkowania. Przedmuchałem kondensator sprężarką, ale niestety wygląda mi na zapchaną pompkę kondensatu. Czy może ktoś podpowiedzieć jak w EW8H458BP wejść w trym serwisowy? Dla mnie to jakieś niedorobienie konstrukcyjne.
    Z góry dziękuje za pomoc.
    mrice
    smorag wrote:
    Mam ten sam problem po pół roku użytkowania.
    W takim razie, jeśli masz wszystkie filtry czyste, zgłoś na gwarancję. Przyjadą i poszukają problemu.
    smorag wrote:
    Czy może ktoś podpowiedzieć jak w EW8H458BP wejść w trym serwisowy?
    Nic to Ci nie da.
    Folxs
    Level 13  
    mrice wrote:
    Owszem, to rozebranie suszarki do ostatniej śrubki. Do takiej roboty wskazana jest duża zaprawa w majsterkowaniu.
    Oczywiście, nim się to zrobi, sprawdza się pracę pozostałych podzespołów, czy działa jak należy wszystko. 2 lata to ciut szybko na zapchanie wymiennika, ale też jest to możliwe.

Witam, mam właśnie takie problemy jak w temacie - pralka prawie nie suszy, chodzi kilka godzin aż się wyłączy - w zbiorniku na górze prawie nie ma wody.
    Jakaś podpowiedź jak to rozebrać sprytnie żeby wyjąć cały wymiennik do czyszczenia?

Dobrze kombinuję, żeby silnik odkręcić aby pasek się poluzował i całość trzeba górę zdjąć z nad wymiennika i pompy? Czy trzeba dosłownie wszystko co do śrubki rozbierać od góry aż zostanie sam dół?

Po prostu - czy da się jakoś odseparować dół od góry i górę zdjąć w całości?

Pozdrawiam serdecznie!
    mrice
    Folxs wrote:
    czy da się jakoś odseparować dół od góry i górę zdjąć w całości?
    Nie :lol: rozbiera się element po elemencie do ostatniej śrubki i to dosłownie do ostatniej...
    kecajk49
    Level 34  
    Zacznij od sprawdzenia czy pompa ciepła jest sprawna zanim odwalisz kawal dobrej a nikomu niepotrzebnej roboty, bo podłączyłeś się do tematu pasującego tylko modelem do twojego bez opisania zachowania się suszarki w czasie jak to zrobił autor wątku.
    Jeśli jest ubytek czynnika to kiepsko to widzę, chyba że "masz szczęście?" i padła "tylko" sprężarka.
    Zacznij od sprawdzenia pompy ciepła czyli uruchomić sprężarkę i zobaczyć jak się ten układ zachowuje bez całej reszty.
    Ten test wskaże czy jest sens to rozbierać na części.
    mrice
    kecajk49 wrote:
    Jeśli jest ubytek czynnika to kiepsko to widzę, chyba że "masz szczęście?" i padła "tylko" sprężarka.

To są bardzo rzadkie przypadki.
    smorag
    Level 11  
    Kolega kecajk49 ma rację.

Jeśli sprzęt jest na gwarancji to nie dotykaj sprzętu, jeśli nie to warto wejść w tryb serwisowy i sprawdzić pompę ciepła, pomkę od skroplin ...

W moim przypadku sprzęt tak się zachowywał, ponieważ zatkany był odpływ i zawiesił się pływak.

Tak czy inaczej, w mojej opinii, prędzej czy później suszarka będzie wymagała gruntownego czyczenia.
    mrice
    smorag wrote:
    prędzej czy później suszarka będzie wymagała gruntownego czyczenia.

Zgadza się, a tak ściślej, to p ok 5-6 latach eksploatacji i temat póki co jest nie do przeskoczenia.
    Folxs
    Level 13  
    No i odwaliłem kawał nikomu nie potrzebnej roboty :D

Rozebrałem - wyczyściłem, chyba tam już był poprzedni właściciel :) Czujniki temperatury przy wymienniku i przy kompresorze mają jakieś 5,5kOhma w około 20-25 stopniach.
    Wszystko działa, żadnych błędów - natomiast długo suszy.
    Pompa wody sprawna, bo jak nalałem z butelki wody to odpompowała na górę.

Prądu przy suszeniu pobiera do 750W (na tabliczce znamionowej jest 900W) - w normie?

Co i jak sprawdzić jeszcze się da? Jak wejść w tryb serwisowy i co tam można sprawdzić?

Możliwe, że za mało czynnika i jeszcze działa ale długo, bo nie osiąga zadanej temperatury?
    mrice
    Temperatura to produkt uboczny, ale musi być odpowiednia różnica temperatur na wymienniku.
    Jeśli kupiłes niesprawną suszarkę, to nie ma się co dziwić, ze nasi tam już byli.
    Możesz rzeczywiście mieć przypadek ubytku czynnika, na szybko sprawdzisz to chwytając rurki ssącą i tłoczącą przy sprężarce po powiedzmy 15 minutach pracy. Jedna musi być zdecydowanie chłodna a drug zdecydowanie ciepła.
    Folxs
    Level 13  
    Dzięki za podpowiedź - sprawdzę to 😉
    Folxs
    Level 13  
    Witam, sprawdziłem co się dało - wszystko było wyczyszczone, jestem prawie pewien że nie ma czynnika gdyż na tych łączeniach miedzi z aluminium ta czarna maź doszczelniająca (chyba) była z brakami.
    Czy to częsta usterka?
    Jak oni połączyli tam miedź z alu?

Jak to ponownie uszczelnić aby wytrzymało dłużej niż fabryka?
    Sąsiad zajmuje się chłodnictwem i może mi to nabić na nowo po sprawdzeniu szczelności Azotem itp.

Tylko jak to uszczelnić ponownie? Klejem epoksydowym? Poxyliną?
    kecajk49
    Level 34  
    Przy R134a trudno znaleźć miejsce wycieku przy tej budowie skraplacz i parownika bo on nie olej nie pojawia się w tych miejscach nie tak jak przy izobutanie.
    Do sprawdzenia czy układ jest szczelny potrzebna jest pompa próżniowa ,manometry i czas niezbędny do usunięcia gazu z układu.
    Ja wykorzystuję jeszcze własne ucho bo manometry nie są aż tak "czułe".
    Azot wprowadzony do układu na pewno ułatwi lokalizację miejsca wycieku.
    Tylko co dalej z tym zrobić?
    Można uszczelnić specjalnym stickiem epoksydowym jedno-składnikowym na ciepło o ile jest dostęp do tego miejsca. Szybko niedrogo.
    Folxs
    Level 13  
    Wyciek raczej namierzymy - tylko mógłbyś ten produkt konkretny polecić/podlinkować?
    Byłbym wdzięczny 👍
    P.S. Fabrycznie UV nie dają może do tego żeby się dało latarką znaleźć miejsce wycieku?
    kecajk49
    Level 34  
    LA-CO heat- seal, ten klej na ciepło ktoś z Wrocławia cena była jakieś 140 pln-ów ,kiedyś a teraz????
    freebsd
    Level 41  
    Folxs wrote:
    Jak oni połączyli tam miedź z alu?
    To wygląda jak planowane postarzanie produktu. Zastanów się nad sensownością naprawy.
    Folxs
    Level 13  
    Ja wiem, opłacalność żadna ale dla satysfakcji - te łączenia wyglądają słabo, zaprojektowane by padły - tylko jak to jest takie brudne i zaklejone smołą, to nie wiem czy ten produkt do roztapiania palnikiem będzie dobry - to chyba by trzeba było najpierw dobrze oczyścić, natomiast jak oni to połączyli? Alu ba miedzi zagnietli? Czy coś jest pomiędzy nimi jako separator?
    Folxs
    Level 13  
    Szybkie pytanie, bo nie nabijaliśmy czynnikiem na ciśnienia a nie na wagę - ile ma być ciśnienia podczas pracy sprężarki na tej rurce małej? Teraz ma 2,6 bara podczas pracy
    kecajk49
    Level 34  
    Powrót ma być chłodny ale nie oszroniony,
    Należy obserwować , warto mieć termometry i obserwować zmianę temperatury, jaka powinna być to nie wiem bo nie grzebałem w suszarkach z pompą ciepła.
    Jak szroni na powrocie to odciągnąć pompą.