Dzień dobry Państwu!
Zapewne większość z Was kojarzy stary jak świat projekt zasilacza warsztatowego 0-30 V z ograniczeniem prądowym do 3 A publikowany przez Electronics Labs.
Tak naprawdę projekt jest jeszcze starszy, bo pochodzi z amerykańskiego czasopisma dla elektroników z lat bodajże osiemdziesiątych.
Doszukałem się, że prawie... 15 lat temu na forum Elektroda publikowałem swoją pierwszą "poważną" konstrukcję, jaką był ten właśnie zasilacz : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic832042.html
Ostatnio za namową jednego z kolegów z forum postanowiłem odgrzać temat, trochę go modyfikując.
Powstał więc nowy schemat w EAGLE, co się dało, to zastosowałem w montażu powierzchniowym, zaprojektowałem też płytkę na nowo.
Starałem się zrobić konstrukcję bardziej kompaktową, umieściłem więc na płycie drukowanej radiator do tranzystora mocy, potencjometry i diodę LED.
Płytka jest w wersji "beta", już widzę kilka rzeczy, które chciałbym w przyszłości poprawić.
Sam zasilacz zbudowałem z komponentów dostępnych w TME, zastosowałem popularny mierniczek prądu i napięcia.
Front i tył to zalaminowany wydruk z laserówki.
Myślę, że wyszło to całkiem przyjemnie dla oka, a sam zasilacz uzupełni niejeden warsztacik.
Oczywiście z uwagi na mały radiator nie ma mowy o katowaniu tego zasilacza 3 A - należałoby wynieść mostek i tranzystor na większy radiator, może nawet dodać wentylator.
Projekt publikuję jako bazę do dyskusji - liczę na konstruktywną krytykę i lawinę pochwał. ;-)
Zachęcam do polubienia mojego profilu na fejsbuniu - "pracownia kuna.pl"
Mam nagrane filmy z całego procesu budowy zasilacza - jak tylko to zmontuję to opublikuję link.

Cool? Ranking DIY