Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Renault Clio III - Tryb serwisowy wycieraczek Renault Clio III

Robson62 29 Jan 2022 15:06 1443 7
    Robson62
    Level 4  
    Witam, W celu wymiany piór wycieraczek przednich, wprowadziłem tryb serwisowy - wyszły z podszybia i są blisko lewgo słupka.
    Po wymianie nie mogę wyjść z trybu serwisowego. Wycieraczki działają poprawnie, na każdym biegu, ale po wyłączeniu zawsze wracają do lewego słupka. Sprawa dotyczy Renault Clio III. Czy ktoś wie co trzeba zrobić??? Proszę o poradę Pzdr Robert
    prosiak_wej
    Level 38  
    Tryb serwisowy? Ja bym włączył wycieraczki, a w momencie ramion u góry - wyłączył zapłon :D

Jak do niego wszedłeś? Czy "tam" jest też możliwość zmiany trybu po uruchomieniu spryskiwacza?
    Robson62
    Level 4  
    Wejście w tryb awaryjny - to dwukrotne przesunięcie dźwigni wycieraczek, dół,góra, dół, góra przy włączonym zapłonie. Wyjście to to teoretycnie jeden pełny suw (dół, góra), przy wyłączonym zapłonie i po włączeniu zapłonu powinny zsunąć się na dół. Niestety nie działa.
    milejow
    Level 43  
    W tym aucie nigdy nie było trybu serwisowego wycieraczek, coś ci się przestawiło na osiach i stąd takie cyrki.
    Z wymianą piór też nie ma najmniejszego problemu choć rzeczywiście krawędź maski uniemożliwia podniesienie ramienia, jednak nie przeszkadza to w wymianie pióra.
    Robson62
    Level 4  
    Dzięki za podpowiedź. Czyli to nie tryb awaryjny, tylko mi się wydawało. O jakich osiach piszesz? Czy naprawa to u mechanika, czy elektryka samochodowego?
  • Helpful post
    milejow
    Level 43  
    Rozgarnięty mechanik powinien bez problemu ustalić przyczynę złego zachowania wycieraczek. Mechanizm przestawia się na dźwigience przekładni silnika przykręconej do osi napędowej, wszystko schowane jest pod plastikowym podszybiem
    Robson62
    Level 4  
    Serdecznie dziękuję za podpowiedź. Rzeczywiście rozregulowało się położenie mechanizmu na trzpieniu silniczka wycieraczek. Tylko wydawało mi się, że wprowadziłem jakiś tryb serwisowy. Po ustawieniu zgodnie z instrukcją montażu silniczka wycieraczek, wszystko wróciło do prawidłowego stanu. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Zamykam temat jako rozwiązany.
    Robson62
    Level 4  
    Serdecznie dziękuję za podpowiedź. Rzeczywiście rozregulowało się położenie mechanizmu na trzpieniu silniczka wycieraczek. Tylko wydawało mi się, że wprowadziłem jakiś tryb serwisowy. Po ustawieniu zgodnie z instrukcją montażu silniczka wycieraczek, wszystko wróciło do prawidłowego stanu. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Zamykam temat jako rozwiązany.

Dodano po 2 [minuty]:

Zgodnie z pomocną radą ustawiłem prawidłowo mechanizm wycieraczek na trzpieniu silniczka. Jeszcze raz dziekuję za pomoc.