Witam, posiadam dość skomplikowany problem i już sam nie wiem co zrobić, mianowicie w mojej astrze g bertone z X18XE1 w orginale ktoś zrobił swap silnika na Z18XE który równiez występował w Bertonie. I tu się zradza problem ponieważ zrobił to na tyle idiotycznie że do Z18XE przykręcił kolektor razem z całym wydechem z X18XE1. Z tego jaką mam wiedze to "Z18XE" ma 2 sondy lambda a "X18XE1" ma tylko jedną przez co teraz jak można wydedukować nie ma podłączonej jednej sondy przez co jest błąd P0135 (Heated oxygen sensor (HO2S) 1, bank 1, heater ccontrol - circuit malfunction) i silnik czasem ma jakieś dziwne akcje z obotami typu podczas jazdy po wciśnięciu sprzęgła obroty spadają w dół do 400-500 i odbijają się do standardowego 925 dla opla, efekt troche jak przy silniczku krokowym tylko że ten silnik go akurat nie posiada z tego co wiem.
Szukałem gdzieś luźnej wtyczki ale znalazłem jedną tylko że raczej nie od sondy bo zdecydowanie za mała (moge podesłać foto jeśli trzeba) . I teraz pytania, czy możliwe jest to że ktoś zmienił silniki bez zmiany instalacji, przez co teraz brakuje tej wtyczki? Skąd powinna wychodzić ta wtyczka jeśli faktycznie by była? I czy jest jakiś sposób żeby to obejść/wyłączyć? Bo w dużym skrócie komputer domaga się sondy lambda której nie ma jak podłączyć.
Liczę że ktoś z ogarniętą głową do Opelków będzie miał jakiś pomysł. Przeglądałem już dużo tematów odnośnie sond lambda i innych takich ale tego typu problemu nie widziałem.
Pozdrawiam!!
Szukałem gdzieś luźnej wtyczki ale znalazłem jedną tylko że raczej nie od sondy bo zdecydowanie za mała (moge podesłać foto jeśli trzeba) . I teraz pytania, czy możliwe jest to że ktoś zmienił silniki bez zmiany instalacji, przez co teraz brakuje tej wtyczki? Skąd powinna wychodzić ta wtyczka jeśli faktycznie by była? I czy jest jakiś sposób żeby to obejść/wyłączyć? Bo w dużym skrócie komputer domaga się sondy lambda której nie ma jak podłączyć.
Liczę że ktoś z ogarniętą głową do Opelków będzie miał jakiś pomysł. Przeglądałem już dużo tematów odnośnie sond lambda i innych takich ale tego typu problemu nie widziałem.
Pozdrawiam!!