Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Adler INMIG-202 pali tranzystory

marik_te 29 Jan 2022 20:05 273 4
  • #1
    marik_te
    Level 22  
    Trafiła do mnie spawarka od znajomego celem próby odratowania. Jest to migomat Adler INMIG-202. Spawarka miała spalone dwa tranzystory. Po wymianie i odpaleniu przez żarówkę wszystko zagrało. Pozwoliłem ją chwilę potrzymać na jałowym i przy okazji sprawdziłem czy przy strzale daje napięcie na wyjściu i wysuwa drut. Wszystko działało po kilku sprawdzeniach. Stwierdziłem że czas sprawdzić pod małym obciążeniem. Dałem około 2-3 omowy drut oporowy i po 3-4 wciśnięciu guzika na kablu ponownie nastąpiło przebicie tranzystorów. Cały czas była odpalana przez żarówkę.
    Pytanie gdzie szukać przyczyny ponownego uszkodzenia mimo minimalnego obciążenia.
  • #2
    SQ5AZP
    Level 29  
    Ewidentnie uszkodzony jest układ sterowania tranzystorów. Jaki masz układ końcówki?Mostek H? Półmostek? Dual-forward?
  • #3
    marik_te
    Level 22  
    Końcówka jest w H. Zasilana transformatorem. Dzisiaj wymontowałem uszkodzone tranzystory i okazalo sie że po chwili przestała działać przetwornica zasilająca. Daje ona 3 różne napięcia. Po stronie wtórnej nie ma zwarcia.
    Może to niestabilne zasilanie wykończyło tranzystory końcowe.
    Ciekam jestem czy gdzieś jest schemat od podobnego modelu. Jest tu sporo połączeń pod radiatorami, a i one same stanowią połączenia.

    Zauważyłem że jak odłącze zasilanie i napięcie na kondensatorach spadnie do poziomu około 120V to przetwornica na chwilę normalnie się uruchamia. I włącza się całe sterowanie. Ale przy większym napięciu próbkuje i dymi się z rezystorów zasilających układ sterowania przetwornicy.
  • #4
    SQ5AZP
    Level 29  
    Raczej wybicie w kosmos napięcia zasilania 24V. Idzie ono bezpośrednio z przetwornicy zasilacza lokalnego na elementy układu. Niższe napięcia są otrzymywane za pomocą stabilizatorów trójkońcówkowych. Z tego co piszesz wynika że nie działa przekaźnik/stycznik soft-startu. Sprawdź na płytce gdzie jest filtr główny.
  • #5
    marik_te
    Level 22  
    Spawarkę udało się naprawić. Ale od początku. Odnośnie braku startu przetwornicy zasilającej, to okazał się jakiś szalejący elektrolit. Z samym inwerterem było ciekawiej. Stwierdziłem, że odpale ją bez tych dwóch tranzystorów. Dodam iż uszkadzały się strona górna i dolna jednej gałęzi. Spawarka ruszyła i jakie było moje zaskoczenie gdy okazało się że daje napięcie na wyjściu bez tranzystorów na połowie mostka . Zacząłem drążyć temat i zauważyłem przeskakujące iskry na rezystorach pomiędzy bramką a transformatorem sterującym. I myślę jak to możliwe jak przecież nie ma tranzystora i bramka przecież wisi w powietrzu. Przyczyną tego całego zamętu było zwarcie na płycie pomiędzy bramką a kolektorem górnego tranzystora, ale było to zwarcie o rezystancji około 2,5kOhma. Dlatego wcześniej go nie odkryłem na niskich zakresach. A wszystko to z jakiś opiłków zaciągniętych przez wentylator do środka, które wżarły się w płytę.
    Dziękuję na pomoc. Lecz tu okazała się dość ciekawa przyczyna.