Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hoymiles DTU-PRO RS485 Sunspec Modbus

fazik 26 Mar 2022 10:41 12390 134
Nazwa.pl
    Arek1990
    Level 11  
    Ok. Ja napisałem bardzo podstawowy dodatek do Home Assistant i testuje.
    W przyszłości pojawi się na GitHubie do pobrania. Gdyby ktoś chciał już teraz proszę pisać ale ostrzegam, traktować jako wczesną alfę.
  • Nazwa.pl
    smoku83
    Level 11  
    Witam. Moja wiedza w temacie programowania jest żadna. Ale nurtuje mnie sprawa dotycząca samego dtu, mianowicie cena urządzenia jest dosyć wysoka i uważam że mocno przesadzona, pomimo że jest jako niekonieczna opcja. Pytanie brzmi czy da się obejść dtu i dokonać chociaż samej diagnostyki, ewentualnych usterek czy błędów bezpośrednio z inwertera. Zakładam że samo dtu posiada jakiś soft dekodujący dane z inwertera.
    metallowiec
    Level 16  
    Dzień dobry wszystkim,
    chciałbym się dopytać czy modbus tcp na porcie 520 jakoś specjalnie trzeba włączyć? jestem ciekaw bo w aplikacji skonfigurowałem dostęp modbus rs485 (wydawało mi się że w jakiś sposób uruchomienie modbus po tcp jest zależne od modbus po 485) jednak po ethernecie nie widać żadnych otwartych portów na DTU. Czy jakoś jeszcze inaczej należy DTU skonfigurować aby mieć dostęp przez modbus TCP?

Pozdrawiam
    sneer
    Level 12  
    Z tego co wiem to Modbus jest dostępny na porcie 502/tcp i tylko na interfejsie Ethernet (nie WiFi).
    Nie kojarzę abym go aktywował jakoś dodatkowo.
    Czyki
    Level 15  
    @sneer Bardzo dziękuję za świetną robotę! Czy mógłbyś wrzucić na githuba zmodyfikowany skrypt oparty o bibliotekę hoymiles_modbus?
    sneer
    Level 12  
    Mam to w TODOsach, ale z racji nawału innych zajęć nie miałem okazji jeszcze usiąść do tematu.
    A dopiero tydzień temu odzyskałem DTU PRO po naprawie. Działa dużo stabilniej.
    Dam znać jak będzie gotowe, skryptem się podzielę.
  • Nazwa.pl
    slawekr
    Level 11  
    Witam. Czy ktoś wie coś więcej o co chodzi z tym zawieszaniem DTU-Pro? Od czasu jak zacząłem używać Modbus TCP mój DTU-Pro zawiesza się czasami raz w tygodniu, innym razem raz dziennie. Mój DTU-Pro ma Hardware Ver. H09.02.02 i Software Ver. V00.02.08. Czy ktoś wie czy jest dostępna nowsza wersja firmware?
    poldi1969
    Level 11  
    Witam.
    Mam to samo hardware i software i podobny problem. Przeważnie rano jest zwiecha DTU. Ostatnie logowanie do chmury jest około 21:45. Rano za 10 resetem DTU łączy się.
    gogers1
    Level 6  
    Ja mam HW H09.01.02 i SW V00.02.03. Kiedyś miałem podobne problemy - zwisy po stronie ModbusTCP, raczej bez problemów z komunikacją z chmurą. Same zwisy są teraz rzadkie, od czasu do czasu tylko przemijające krótkie problemy z komunikacją. Ogólnie jakoś to działa.
    Nie wiem co pomogło, zrobiłem kilka rzeczy:
    - zbieranie danych raz na minutę
    - rezerwacja adresu IP dla DTU w serwerze DHCP
    - upewnienie że się że zasilacz jest ciasno włożony do gniazdka
    - bezpośrednie połączenie DTU do routera

Proponowałbym zgłaszać problemy do producenta lub dystrybutora.
    slawekr
    Level 11  
    Witam, skontaktowałem się z supportem technicznym Hoymiles (service@hoymiles.com) i opisałem problem. Zasugerowałem instalację nowszego firmware i bez problemu się zgodzili, teraz mam V00.02.10. Upgrade zrobił support Hoymile-sa zdalnie, podałem im tylko SN mojego DTU-Pro. Teraz będę to testował bo poprosili mnie, żebym dał im znać jak tylko problem się znowu pojawi.
    BTW: u mnie jest tak, ze jak DTU ma zwis to nie ma z nim żadnego kontaktu, nawet ping nie działa, pomaga tylko power off/on:
    - DTU jest podłączony bezpośrednio do routera,
    - DTU ma ustawiony konkretny adres w DHCP.

Dodam tylko, że dopóki nie zintegrowałem DTU z HA (czyli nie używałem Modbus TCP) DTU działał stabilnie. Ewidentnie uaktywnienie nowego kanału komunikacji (Modbus TCP) powoduje zwisy (pewnie tego w ogóle nie przetestowali)
    gogers1
    Level 6  
    @slawekr super że nawiązałeś kontakt z supportem. Masz już jakieś obserwacje po aktualizacji DTU?
    fazik
    Level 17  
    Jak w poniższym skrypcie od @sneer uzmienić kod, by poprawnie podawana była wartość PV total energy?

#!/usr/bin/python3

import sys
    import time

# pip3 install pymodbus
    from pymodbus.client.sync import ModbusTcpClient

# pip3 install influxdb (?)
    from influxdb import InfluxDBClient

ModbusHost         = "192.168.X.X"
    ModbusPort         = "502"

InfluxDBHost       = "192.168.X.X"
    InfluxDBPort       = "8086"
    InfluxDBLogin      = "LoGiN"
    InfluxDBPassword   = "Pa$$W0rd"
    InfluxDBDatabase   = "database_name"

HMInverterCount    = 2

def db_write(measurement_name, value):
      json_body = [
        {
          "measurement": measurement_name,
          "fields": {
            "value": value
          }
        }
      ]

db_client.write_points(json_body)

def arr_of_word2string(array):
        string = ''
        for i in array:
            a,b = i.to_bytes(2,'big')
            string = string + chr(a) + chr(b)

return string

def unsigned2signed(unsigned_value):
        signed_value = unsigned_value if unsigned_value < (1 << 16-1) else unsigned_value - (1 << 16)
        return signed_value

def read_registers(inv_nr):

print("inverter number: ", inv_nr)

offset_base = 0x1000
      offset_step = 0x28

if modbus_client.connect():
        rr    = modbus_client.read_holding_registers(offset_base + offset_step*inv_nr, 20)
        if rr.isError():
            print("problem reading registers")
            sys.exit(1)
      else:
        print("problem connecting to modbus")
        sys.exit(1)

modbus_client.close()

if rr:

regs = rr.registers

PVVoltage            = regs[4]/10
        PVCurrent            = regs[5]/100
        GridVoltage          = regs[6]/10
        GridFreq             = regs[7]/100
        PVPower              = regs[8]/10
        PVTodayProd          = regs[9]
        PVTotalProd1         = regs[10]*10
        PVTotalProd2         = regs[11]
        PVTotalProd          = PVTotalProd1 + PVTotalProd2
        Temp                 = unsigned2signed(regs[12])/10
        OperatingStatus      = regs[13]
        AlarmCode            = regs[14]
        AlarmCount           = regs[15]
        LinkStatus           = regs[16]

print("PVVoltage:       ", PVVoltage , "V")
        print("PVCurrent:       ", PVCurrent , "A")
        print("PVPower:         ", PVPower, "W")
        print("PVTodayProd:     ", PVTodayProd, "Wh")
        print("PVTotalProd:     ", PVTotalProd, "Wh")
        print("GridVoltage:     ", GridVoltage, "V")
        print("GridFreq:        ", GridFreq, "Hz")
        print("Temp:            ", Temp, "oC")
        print("OperatingStatus: ", OperatingStatus)
        print("AlarmCode:       ", AlarmCode)
        print("AlarmCount:      ", AlarmCount)
        print("LinkStatus:      ", LinkStatus)

data_end_time = int(time.time() * 1000)

measurement = "hoymiles_inverter_" + str(inv_nr)

data = []
        data.append("{measurement} PVVoltage={PVVoltage},PVCurrent={PVCurrent},PVPower={PVPower},GridVoltage={GridVoltage},GridFreq={GridFreq},Temp={Temp},OperatingStatus={OperatingStatus} {timestamp}"
          .format(measurement=measurement,
          PVVoltage=PVVoltage,
          PVCurrent=PVCurrent,
          PVPower=PVPower,
          GridVoltage=GridVoltage,
          GridFreq=GridFreq,
          Temp=Temp,
          OperatingStatus=OperatingStatus,
          timestamp=data_end_time))

db_client.write_points(data, time_precision='ms', batch_size=10000, protocol='line')

else:
        print("got no meter regs")

print(time.strftime("%Y-%m-%d %H:%M:%S"))

modbus_client = ModbusTcpClient(host=ModbusHost, port=ModbusPort)

db_client     = InfluxDBClient(host=InfluxDBHost, port=InfluxDBPort, username=InfluxDBLogin, password=InfluxDBPassword, database=InfluxDBDatabase)

for inverter_nr in range(HMInverterCount):
      read_registers(inverter_nr)
      time.sleep(0.2)
    slawekr
    Level 11  
    @gogers1 póki co jest stabilnie, ale na wcześniejszym firmware też miałem dłuższe okresy stabilnej pracy (nawet 3 tygodniowe przy odpytywaniu co 3 minuty) więc to według mnie zdecydowanie za wcześnie na ogłoszenie sukcesu.
    digit111
    Level 1  
    Witam wszystkich. Od kwietnia walczę z DTU. Mam integrację z home assistant. Mogę powiedzieć jednoznacznie po testach że po konfiguracji DTU-pro jego portu RS przez ethernet jako kontrola eksportu wyraźnie zwiększyła się ilość zawieszania komunikacji do tego stopnia że przez cały dzień nie mogłem jej przywrócić mimo restartu DTU oraz home assistanta. Po zmianie na zdalne sterowanie komunikacja jest stabilna i zawiesza się raz na kilka dni i to względnie na chwilę.
    Korzystam z integracji .../ArekKubacki/Hoymiles-Plant-DTU-Pro - pięknie działa - wielkie podziękowania dla jego twórcy za wkład pracy i determinację bo zapewne łatwo nie było a efekt jest naprawdę super.
    Zastanawiam się nad dodaniem licznika dtsu666 aby mieć podgląd pod zużycie w domu - będzie on sprzęgnięty z fabryczną chmurą. Jednak jeśli potwierdzę stabilność w ciągu miesiąca..jednak wolałbym jednak mieć to w home assistant. Przyznam że posiadanie opcji kontroli eksportu jest ciekawe w przypadku posiadania dużej instalacji jednak system na ten moment jest mało stabilny i się zawiesza komunikację...więc może strata czasu..

Dodano po 3 [godziny] 21 [minuty]:

Arek1990 wrote:
    Jeśli ktoś ma Home Assistant to zapraszam:
    https://github.com/ArekKubacki/Hoymiles-Plant-DTU-Pro

Hej, mam takie pytanie, czy jest możliwość dodania odczytu alarmów ? Są dni że mam jakieś alarmy w ciągu dnia i nawet o tym nie wiem...aby sprawdzić alarmy muszę łączyć się z dtu po wifi i sprawdzać bezpośrednio na żywo. Później na koniec dnia mogę sprawdzić historię alarmów bo jak wiadomo minimum to 15 minut aby się przesłała aktualizacja na kocie w chmurze.
    czy jest możliwość restartowania rozszerzenia ? Pytam ponieważ jak się zawiesi komunikacja to trudno powiedzieć czy restartować DTU, home assistant ?

Dodano po 10 [godziny] 13 [minuty]:

gogers1 wrote:
    Jak ktoś woli integrację z Home Assistant przez MQTT to właśnie wydałem do tego narzędzie https://github.com/wasilukm/hoymiles-mqtt

Chętnie przetestuję w Home Assistant ten dodatek. Tylko jak go zainstalować ? Próbowałem przez HACS dodać jako niestandardowe repozytoria bez efektu. Może dodać pliki ręcznie ? Albo z konsoli HA ?
    Prośba jak zainstalować aby pojawiły się encje.
    wkabala
    Level 10  
    Cześć.

Czy komuś udało się uruchomić odpytywanie DTU-PRO (HW v:H09.02.02, SW v:V01.00.15) poprzez port RS485?

Próbuję uruchomić komunikację po RS485 z użyciem RPi + "RS485 CAN HAT Waveshare".
    (https://www.waveshare.com/wiki/RS485_CAN_HAT)

Docelowo chciałbym odpytywać DTU poprzez modbus-sunspec.
    Na dany moment bez rezultatu, nie mogę skomunikować się nawet poprzez minicom.
    KAES_LI
    Level 2  
    Witam wszystkich.
    Z zainteresowaniem przeczytałem całą dyskusję dot. zbierania danych z DTU-Pro. Ja rozwiązałem ten problem w ten sposób, że zastosowałem darmowy program typu SCADA firmy PROMOTIC. Wersja darmowa ma swoje ograniczenia, ale dla moich potrzeb jest wystarczająca. Komputer z tym oprogramowaniem jest podłączony do DTU poprzez konwerter USB-RS485. Oprogramowanie to posiada sterowniki do komunikacji protokołem Modbus RTU jak również Modbus TCP/IP. Początkowo stosowałem TCP/IP poprzez łącze Ethernet w DTU. Niestety musiałem zrezygnować z niego, ponieważ co 15 min., kiedy DTU "przekazywał" dane do chmury Hoymiles, całość systemu zawieszała się. Brak było danych na komputerze i w "chmurze". Pomagało tylko wyłączenie DTU. Po podłączeniu komputera do portu RS-485 w DTU problem zniknął. Odczyt danych z portów mikroinwerterów odbywa się na podstawie wykazu rejestrów Modbus zawartych w dokumencie (instrukcji) o nazwie "Technical-Note-Modbus-implementation-using-3Gen-DTU-Pro-V1.2". A zainteresowałem się koniecznością odczytu danych, ponieważ na mojej linii zasilającej od energetyki pracuje duża ilość instalacji PV, przez co występują przepięcia, a więc wyłączenia falowników, w tym moich mikroinwerterów. Oprogramowanie mierzy co 1 sekundę napięcia na mikrofalownikach i jeżeli jest ono przekroczone o zadaną wartość, to podaje sygnał do innego urządzenia (poprzez port USB) aby załączyć grzałkę w zasobniku cwu i tym samym obniżyć napięcie. Jeżeli przepięcia są na dwóch lub trzech fazach, to wybiera fazę z największym napięciem. Oceniam skuteczność tego zestawu na ok. 80% (chodzi mi o ograniczenie ilości wyłączeń mikroinwerterów). Całość oprogramowania jest jeszcze w fazie rozwojowej, nie mniej załączam dwie fotki. Chętnie udzielę dodatkowych informacji, choć prawie wszystko jest opisane w instrukcji PROMOTIC oraz dokumentacji DTU. Pozdrawiam.
    KAES_LI
    Level 2  
    Witam. Opisywany zestaw do sterowania grzałką jest moim projektem. W skład zestawu wchodzą: oprogramowanie SCADA w moim przypadku "PROMOTIC", Arduino Uno, zestaw przekaźników, styczniki i wyłączniki nadprądowe. PROMOTIC odczytuje napięcia na poszczególnych fazach, jakie podają protokołem Modbus mikrofalowniki. Jeżeli na którejś fazie nap. przekroczy zadaną wartość, np. 253V, to poprzez port USB do którego jest podłączone Arduino podaje znak, np. 1 lub 2, 3 lub inny ustalony w programie. Arduino odbiera ten znak i na jego podstawie decyduje, na której fazie stycznik ma być podłączony do grzałki. Brak znaku wysyłanego ze strony PROMOTIC`a oznacza, że wszystkie fazy mają napięcia w normie. Aby ten zestaw działał, niezbędne jest odpowiednie oprogramowanie zarówno w PROMOTIC`u (język JavaScript) jak i w Arduino (okrojony C++ ), które trzeba napisać. Bardzo istotnym jest również odpowiednie zabezpieczenie przeciwzwarciowe, które musi być zawarte zarówno w wymienionych programach jak również w miejscu podłączenia grzałki. Nie może bowiem zaistnieć przypadek podłączenia jednocześnie dwóch lub trzech faz do grzałki. Na fot 2 widać prawie cały zestaw. Na ekranie laptopa PROMOTIC prezentuje aktualną moc każdego panela, napięcia na poszczególnych fazach, sumaryczne moce i inne drobne szczegóły. Na dodatkowym monitorze (z lewej strony) napięcia i sumaryczna moc w formie wykresów. W lewym dolnym rogu widać "Arduino Uno". Na zdjęciu widać amatorszczyznę, ale czekam na długie jesienno-zimowe wieczory aby dokończyć to w bardziej profesjonalny sposób. Pozdrawiam.
    wkabala
    Level 10  
    Dzień dobry.

Dodam do wątku trochę informacji z moich doświadczeń.
    Ze względu na niestabilność odczytu tcp/modbus postanowiłem spróbować połączyć się via rs485. Używam rpi-zero + "rs485/can hat" [https://www.waveshare.com/wiki/RS485_CAN_HAT].

Na początku miałem problem z samym uruchomieniem komunikacji poprzez kartę rs485/cat (finalnie okazało się, że należy wyłączyć przekonfigurować rpi i ttyAMA0). Nie miałem wtedy pewności, czy problem jest po stronie mojego DTU, czy mojego rpi, więc równolegle zacząłem korespondować z serwisem Hoymiles [service@hoymiles.com].

Komunikacja z serwisem jest nieco utrudniona - inna strefa czasowa, więc odpowiedzi przychodzą z przesunięciem czasowym i dodatkowo korzystają (tak przypuszczam) z automatycznego translatora English-Chinese więc nie wszystkie zdania/wiadomości są 100% jednoznaczne.

Na dany moment serwis włączył mi możliwość komunikacji via Sunspec na rs485 i taka komunikacja ~ działa (inne numery rejestrów, inny zakres danych i czasami zwraca puste dane), jednak spowodowało to wyłączenie możliwości odpytywania DTU poprzez zwykły Modbus na rs485. Próba komunikacji na numery rejestrów zwykłego Modbus na rs485 kończy się timeoutem.

Nie ma też prostego powrotu do pierwotnego ustawienia - tzn. nie ma przełącznika, który wyłącza Sunspec i przywraca zwykły Modbus.
    Muszę czekać na nowy firmware.

Ostatnia wiadomość z serwisu:
    Quote:
    Sorry for the late reply. I had a meeting with our R&D engineers and DTU designing engineers yesterday. They will update a new firmware instead of making tools to repair the question. So the new firmware will put on the platform in September. And I will help you make the update once the firmware put on the platform. You don't need to run anything by yourself. Thank you for patient and all the reply.
    banny310
    Level 8  
    Witam, jakieś pół roku temu popełniłem integrację z DTU Pro w oparciu o api aplikacji mobilnej.
    Korzystając z inżynierii wstecznej rozpracowałem komunikację aplikacji mobilnej z DTU i wykorzystałem aby podsłuchiwać natywną komunikację DTU z serwerami Hoymiles.

Na chwilę obecną mogę potwierdzić 100% stabilność działania z aktualizacją danych co minutę.
    Dostępny tutaj: https://github.com/banny310/hoymiles-dtu-homeassistant-addon
    Feedback mile widziany
    Arek1990
    Level 11  
    Wygląda to bardzo dobrze.
    Jutro będę testował.
    Arek1990
    Level 11  
    Niestety addon nie chce się połączyć z DTU. Wyrzuca błędy połączenia. Jakieś rady? Dodatkowe pytanie o mqtt. Nie trzeba nigdzie podać danych?
    banny310
    Level 8  
    Arek1990 wrote:
    Niestety addon nie chce się połączyć z DTU. Wyrzuca błędy połączenia. Jakieś rady? Dodatkowe pytanie o mqtt. Nie trzeba nigdzie podać danych?

Port 8899 również nie działa?

Możesz zobaczyć czy telnet łączy się na oba te porty?
    telnet 192.168.88.129 10081

Jakie masz DTU (z którego roku)?
    Czy możesz się podłączyć pod interfejs www DTU i zobaczyć co jest w zakładce Trans Settings.
    U mnie wygląda to tak:

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Arek1990 wrote:

Odnośnie MQTT to kredki dodatek dostaje bezpośrednio z Home Assistant przy uruchomieniu.
    Arek1990
    Level 11  
    Ok. Udało mi się ruszyć na porcie 502 :) ale dostaje takie coś w logach
    Quote:
    ERROR | 2022-10-15 08:09:56 | [pool-2-thread-1] hoymiles.Entrypoint (Entrypoint.java:33) - Uncaught exception: java.util.concurrent.TimeoutException: The source did not signal an event for 5 seconds and has been terminated.
    java.lang.RuntimeException: java.util.concurrent.TimeoutException: The source did not signal an event for 5 seconds and has been terminated.
    at io.reactivex.rxjava3.internal.util.ExceptionHelper.wrapOrThrow(ExceptionHelper.java:46) ~[app.jar:?]
    at io.reactivex.rxjava3.internal.observers.BlockingBaseObserver.blockingGet(BlockingBaseObserver.java:81) ~[app.jar:?]
    at io.reactivex.rxjava3.core.Observable.blockingFirst(Observable.java:5452) ~[app.jar:?]
    at com.hoymiles.infrastructure.repository.DtuRepository.getAppInfo(DtuRepository.java:42) ~[app.jar:?]
    at com.hoymiles.application.AppController.start(AppController.java:108) ~[app.jar:?]
    at com.hoymiles.application.AppController$Proxy$_$$_WeldClientProxy.start(Unknown Source) ~[app.jar:?]
    at com.hoymiles.infrastructure.App.run(App.java:84) ~[app.jar:?]
    at com.hoymiles.Entrypoint.lambda$main$1(Entrypoint.java:31) ~[app.jar:?]
    at java.util.concurrent.Executors$RunnableAdapter.call(Executors.java:515) ~[?:?]
    at java.util.concurrent.FutureTask.run(FutureTask.java:264) ~[?:?]
    at java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor.runWorker(ThreadPoolExecutor.java:1128) ~[?:?]
    at java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor$Worker.run(ThreadPoolExecutor.java:628) ~[?:?]
    at java.lang.Thread.run(Thread.java:829) ~[?:?]
    Caused by: java.util.concurrent.TimeoutException: The source did not signal an event for 5 seconds and has been terminated.
    at io.reactivex.rxjava3.internal.operators.observable.ObservableTimeoutTimed$TimeoutObserver.onTimeout(ObservableTimeoutTimed.java:134) ~[app.jar:?]
    at io.reactivex.rxjava3.internal.operators.observable.ObservableTimeoutTimed$TimeoutTask.run(ObservableTimeoutTimed.java:165) ~[app.jar:?]
    at io.reactivex.rxjava3.internal.schedulers.ScheduledRunnable.run(ScheduledRunnable.java:65) ~[app.jar:?]
    at io.reactivex.rxjava3.internal.schedulers.ScheduledRunnable.call(ScheduledRunnable.java:56) ~[app.jar:?]
    at java.util.concurrent.FutureTask.run(FutureTask.java:264) ~[?:?]
    at java.util.concurrent.ScheduledThreadPoolExecutor$ScheduledFutureTask.run(ScheduledThreadPoolExecutor.java:304) ~[?:?]
    ... 3 more

A takiej strony jak pokazujesz nie ms u mnie. DTU z tego roku. Nie widziałem też opcji żeby coś takiego włączyć.
    banny310
    Level 8  
    Arek1990 wrote:
    A takiej strony jak pokazujesz nie ms u mnie. DTU z tego roku. Nie widziałem też opcji żeby coś takiego włączyć.

Wchodzi z przeglądarki na adres DTU port 80 (np.: http://192.168.88.129)
    jurekcostam
    Level 5  
    kmarkot wrote:
    Połącz się z dtu przez wi-fi i w przeglądarce internetowej wpisz adres IP 10.10.100.254
    I sprawdź ustawienia.

Ja mam:
    Wersja sprzętu V09.02.02 ( z tego roku)
    Nie ma dostępu przez przeglądarkę