Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Doradztwo w zakupie suszarki do 4500 zł: modele Bosch vs Siemens, funkcje, wsad, klasa energetyczna

jonaszsz4 30 Jan 2022 13:28 4242 14
Buderus
    jonaszsz4
    Level 10  
    Witam
    Planuję zakup suszarki. Wcześniej myślałem o urządzeniu do 3500zł. Budżet jednak zwiększam do ok 4500zł.
    Suszarka musi mieć:
    -funkcje parowe;
    -silnik inwerterowy;
    -pompę ciepła;
    -wsad 8/9kg (najlepiej 9);
    -możliwość zmiany kierunku otwierania dzwiczek (fanie by było chociaż niekonieczne);
    -klasa A+++;
    -czujnik wilgotnosci;
    -samoczyszczący wymiennik ciepła;
    -dodatkowy kosz na buty, wełnę.

Moje typy:
    Bosch WTX87EH0EU - najnowszy model
    Bosch WTX87MH0PL - model bodajże z 2020r
    Siemens WT47XKH0PL iQ700 - brak możliwości zmiany kierunku otwierania dzwiczek (chociaż to przeboleję :) )
    Siemens WT47XEH0PL iQ800

Czy warto dopłacać do nowszego modelu Boscha 800 zł czy lepiej wziąść model z 2020r? 4800zł do 4000zł
    A może zadowolić sie modelem Siemens iQ700 - to będzie najtańsza opcja bo za 3400zł
    Są też modele LG, Samsunga z wyższej półki. Czy jednak warto?
    Fajnie by było gdyby ktoś z użytkowników posiadał określony model i podzielił się swoją opinią z jego użytkowania
  • Buderus
  • Helpful post
    Jakubserwis
    Level 26  
    Żadnego LG i Samsunga!!! Kup Bosch/ Siemens i zastanów się czy ta pompa ciepła Ci do czegoś potrzebna? Bo nie widzę rzadnych "za" od strony serwisu takiej suszarki.
    Ogólnie polecam zwykłego grzałkowego kondensacyjnego boscha, i zostanie Ci jeszcze w kieszeni.😎
    jonaszsz4
    Level 10  
    Jakubserwis wrote:
    Bo nie widzę rzadnych "za" od strony serwisu takiej suszarki.

Czyli z pompą ciepła są aż tak bardzo awaryjne? Dużo ludzi kupuje. Czytałem na forum (ktoś napisał) że jak się taką suszarkę właściwie użytkuje i czyści filtr to powinna posłużyć
    Jakubserwis wrote:
    czy ta pompa ciepła Ci do czegoś potrzebna?

Myślałem aby oszczędzić trochę na energii. Tygodniowo robię dużo prania... Wiem, wiem - pewnie nie zdąży mi się to zwrócić przy zakupie za ok 3-4k. zł. Druga sprawa. Zauważyłem że suszarki bez pompy nie posiadają interesującej mnie funkcji parowej. Poza tym suszarka z pompą jest lepsza do delikatnych rzeczy i tak nie niszczy ubrań. Czy to prawda?
    Jedno jest pewne. Utwierdził mnie Pan w przekonaniu co do firmy. Na pewno będzie to Bosch/Siemens.
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Suszarki z pompą ciepła niestety wymagają co kilka lat kompleksowego serwisu i czy to jest Bosch, Electrolux czy inny producent jest bez znaczenia jak również to czy czyści się filtr regularnie czy też nie, to nie ma od tego ucieczki i nie da się tego obejść: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3866491.html a awaryjność jest zdecydowanie wyższa od tradycyjnych suszarek grzałkowych ponieważ często również rozszczelnia się układ sprężarki lub awarii ulega sama sprężarka a taka naprawa nie dość, że wymaga fachowca z górnej półki to i kosztuje niemało, ale wybór należy do kolegi oczywiście. Suszarki grzałkowe suszą tak samo dobrze jak te z pompą ciepła o ile przestrzega się zaleceń z instrukcji obsługi i używa właściwych programów i nie suszy ubrań nie przeznaczonych do suszarki.
  • Buderus
    Terebint
    Level 8  
    Kenworth 18 wrote:
    nie suszy ubrań nie przeznaczonych do suszarki.

Nie mam suszarki, ale też od czasu do czasu się zastanawiam nad takim sprzętem (minus to taki, że jest ponoć bardzo prądożerny, dlatego ostatecznie nie mogę się zdecydować). Ale to mnie zaskoczyło. Jakiegoś rodzaju ubrań nie można prac w suszarce? Można wiedzieć jakiego?
    -radas-
    Level 19  
    Suszarka z pompą ciepła zdecydowanie jest lepsza od suszarki z grzałkami. Można w niej suszyć rzeczy nie nadające się do suszarki (patrz oznaczenia na metce) z powodu niskiej temperatury suszenia (a wysokiej różnicy temperatur, para skrapla się na parowniku o temp. minus kilku stopni). Przy suszarkach z grzałką temperatura suszenia jest wysoka dlatego niektóre rzeczy nie nadające się do suszenia w takiej temperaturze po prostu się kurczą (nie wiem kto wymyślił że one się niszczą, zniszczyć się mogą w pralce na za dużych obrotach wirowania gdzie siłą odśrodkową są wpychane w dziury w bębnie- nie dotyczy miele). Suszarki bosch i siemens produkowane są w Łodzi, produkowany tam sprzęt jest flagowym produktem ów marek (nie made in Germany), co świadczy o dobrym kontrolingu i jakości wykonania.
    Naprawiałem suszarki bosch, siemens i mogę powiedzieć że są porównywalne do suszarek miele. Jeżeli po każdym suszeniu będziesz oczyszczać filtr z pylingu nie powinno być problemu z niezawodnością.
    Ps. Kolega pokazał zdjęcia zasyfionego układu (będzie tak wyglądać gdy nie czyści się filtra po każdym suszeniu). W suszarkach z grzałkami też będzie syf tylko kolega nie wspomniał że ten syf może się zapalić od grzałek.
    Pozdrawiam
    mrice
    Moderator of Home appliances
    jonaszsz4 wrote:
    Są też modele LG, Samsunga z wyższej półki. Czy jednak warto?

LG i Samsung koło wyższej półki nie leżą.
    Co do Samsunga, możesz sobie poczytać w recenzjach, opisywałem młody egzemplarz który był u mnie na warsztacie.

jonaszsz4 wrote:
    zy warto dopłacać do nowszego modelu

Bazowa konstrukcja jest taka sama, kolejne modele różnią się pierdołami i ewentualnymi poprawkami konstrukcyjnymi, ale jakimi, to raczej nikt Ci nie odpowie, bo nie publikuje się tego oficjalnie, a czy poprawki były dobre to czas zweryfikuje.

jonaszsz4 wrote:
    Myślałem aby oszczędzić trochę na energii. Tygodniowo robię dużo prania...

Terebint wrote:
    też od czasu do czasu się zastanawiam nad takim sprzętem (minus to taki, że jest ponoć bardzo prądożerny, dlatego ostatecznie nie mogę się zdecydować)

A tak wziąć karteczkę, ołówek i trochę policzyć ? Bo póki co to jest to na zasadzie "jedna baba drugiej babie" i głupoty są powielane.

-radas- wrote:
    W suszarkach z grzałkami też będzie syf tylko kolega nie wspomniał że ten syf może się zapalić od grzałek.

Dość skrajny przypadek, ale możliwy, nie mniej grzałka jest poza strefą wewnętrzną suszarki i od gromadzącego syfu jest osłonięta tylną ścianą, nie mniej czy suszarka grzałkowa, czy z pompą ciepła, to tak czy siak raz na lat kilka wymaga czyszczenia.
    jonaszsz4
    Level 10  
    Zakupiłem model Siemens WT47XKH0PL iQ700. Suszarki używam miesiąc i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Wszystkie ubrania są idealnie dosuszone a sam proces suszenia jest krótki.
    Sebastian_M26
    Level 25  
    Za 4300 można kupić Electroluxa EW9, dostać 700 zł i kupić FABRYCZNĄ gwarancję za 480 i mieć spokój na 5 lat, a tak będzie płacz jak się ten simensik zepsuje po 2 latach.
    mrice
    Ten siemens to zdecydowanie lepszy wybór niż elektrolux, poza tym suszarki z stajni BSH naprawde dobrze się sprawują i poza czyszczeniem wymiennika raz na 5-7 lat rzadko kiedy coś więcej się w nich robi. Ta gwarancja za 500 zeta to taki sam klimat jak ubezpieczenia nazywane gwarancjami.
    Terebint
    Level 8  
    jonaszsz4 wrote:
    Zakupiłem model Siemens WT47XKH0PL iQ700. Suszarki używam miesiąc i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Wszystkie ubrania są idealnie dosuszone a sam proces suszenia jest krótki.

Jakby była możliwość to proszę jeszcze napisać za pół roku czy jest Pan dalej zadowolony z suszarki. I czy to urządzenie mocno obciąża budżet?
    Sebastian_M26
    Level 25  
    mrice wrote:
    Ta gwarancja za 500 zeta to taki sam klimat jak ubezpieczenia nazywane gwarancjami.

I na czym ta teza oparta, bo na przykład ja osobiście korzystałem z gwarancji PRODUCENTA 5 lat z Beko i Candy i jestem/byłem zadowolony. Do tego rozmawiałem prywatnie z serwisantem nt. współczesnego sprzętu bo mają autoryzacje na 15 firm i naprawiają to co jest aktualnie w sklepach, a nie 10 letnie rupiecie i bsh niczym się nie wyróżnia.
    mrice
    Wiele tych 10cio letnich rupieci z stajni BSH przetrwa i kolejne 10 lat o ile użytkownik tylko będzie chciał i roczny koszt będzie na poziomie budżetowej candy, tyle, że ten stary rupieć będzie dalej wyglądał i kulturalnie chodził, a nie jak Cady po 5 latach w agonii, ale jak tam chcesz, jeden woli mieć nieco starszego, ale wygodnego mercedesa, inny woli w pandzie zaciskać zęby by plomb na dziurach nie pogubić :) Tak jak i przy wspomnianym przykładzie, nawet stary bosch będzie lepiej prał niż nowa candy.
    Skąd te twierdzenia ? Z obserwacji, rozmowy, dużo pytam klientów, mam znajomych którzy prowadzą autoryzacje, bywam też na ich serwisach, dużo rozmawiamy i sam widze, jak czas z różnymi markami się obchodzi.
    Sebastian_M26
    Level 25  
    mrice wrote:
    Cady po 5 latach

I tak dalej. Co Pan chce od candy? Data zakupu 10.06.2019, liczba cylki 1377, są to odczyty z aplikacji urządzenia. Więc czemu bsh to merc a candy to panda? Taki komford bsh ma? Rozumie że w takim razie przy pralce bsh można spać na wirowaniu a inwerter candy to kłamstwo.
    mrice
    Nie rozumiesz, albo nie chcesz zrozumieć. Na siłę Cię nie przekonam.
    Pojeździł byś ze mną kilka miesięcy, rok w serwisie, to byś zrozumiał :)

Sebastian_M26 wrote:
    Co Pan chce od candy?

Osobiście nic, jest jaka jest i tyle. Też je naprawiam. No może osobiście mam nieco zastrzeżeń do jakości, ale drugiej strony od budżetowej marki nie można oczekiwać jakości z górnej półki i dobrze o tym wiem.

Natomiast autor chciał sprzęt z wyższej półki, a Ty wyskakujesz z dolną półką.