Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Minolta Di 250, bardzo dziwny objaw w kopiarce...help !!!

05 Lis 2005 02:09 1699 6
  • Poziom 25  
    Witam
    Mam nie lada problem z Di250.
    Kopiarka pracowała ładnie. Padła kaseta - Bank papieru na samym dole. Nie podnosił do góry (zasilanie?). Odłączyłem bo nie miałem czasu.
    Kopiarka chulała do końca dnia z innych kaset, bez zająknięcia.
    Będąc następnego dnia, przy okazji podpiąłem Bank, a tu "szok" !!!
    Kopiarka bez przerwy włącza się i restaruje albo zawiesza.
    Zrobiłem jej "total reset" z poziomu panela (* i 3), ale nie pomogło.
    Ustawiłem na nowo ATDC....itd
    Odpiąłem Bank równierz z braku czasu, do następnego dnia dalej chodziła na pozostałych kasetach ładnie.
    Następnego dnia rano, po włączeniu zawiesiła się.
    Obsługa wyłączyła i włączyła ponownie, kopiarka się nagrzała.
    Od tego czasu kopiarka zatrzymuje każdą kopię w zespole utwalania, za czujnikiem pap., a przed roleczkami wyjściowymi z utrwalania.
    Wymieniałem czujnik, sprawny, sprawdzałem.
    Sprawdzałem z meni serwisowego (cooco1), wskazania zmian (z 0 na 1). Sprawne czujniki papieru.
    Po włączeniu kopiarki, na "pre-driwe" roleczki wyjściowe się kręcą.
    O nic papier nie zaczepia.
    Przekładałem utrwalanie do innej kopiarki i na odwrót W innej kopiarce zespół chula. - "kiszka".
    Zauważyłem natomiast że "małpa" się raz zrestartowała, a 2 razy zawiesiła.
    Co to może być ?
    Panowie
    HELP :cry:
  • Poziom 19  
    Włóż inny wkład światłoczuły, raz miałem taki przypadek że dawał jakiś błąd i kartka zatrzymywała mi się w utrwalaniu. Może być również jakiś problem z dupleksem, odłącz go i zobacz czy to samo się dzieje
  • Poziom 25  
    Sprawdzałem - co Sugerowałeś.
    Odłączyłem duplex, przełożyłem wkłady(imaging unit).
    Niestety - dalej nic
    Zauważyłem, że po wyjęciu kostki z językiem PL już się nie zawiesza przy włączaniu, na logo początkowym.
    Czy to może mieć znaczenie?
    Co ma kostka z PL na "PWB-m" do całości?
    Kopiarka dalej zacina.
    Po podłączeniu banku i wsunięciu kasety z papierem zaczęła podjeżdżać do góry i wywala "C01038" (engine...).
    Ale jazda...
    Do tej pory kopiarka chulała 10 miesięcy bez zająknięcia.
    help :!::cry:
  • Pomocny post

    Poziom 43  
    kostka z jezykiem zawiera program którym obsługujesz kopiarke - jak eprom pada to może tak byc.
    u mnie źle wrgany eprom wykoleił mi kopiarke na amen - poleciał bios płyty.

    manual jest tutaj :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/sutra649676.html#649676

    też wspomina o błędzie oprogramowania
  • Poziom 25  
    No, Panowie
    A więc ruszyła "jędza"
    Kosztowało mnie to chwilę strachu (adrenalinka), ale próba dymu wypadła właściwie pozytywnie.
    Wyrzuciłem całkowicie kość EP-rom (PL) do kosza, a wcześniej potraktowałem ją częścią spodnią, mojego obuwia.
    Na płycie UN-2 jest zworka do resetowania RAM-u.
    Zrobiłem RESET, to co opiasali w instrukcyi, no i poszła. Oczywiście nie obyło się bez ponownego ustawienia "koparki" -ATDC...itd
    Kopiarka nie zacina i kopiuje jak dawniej.
    Jedyny właściwie problem teraz, to BANK, po podłączeniu do kopiarki wywala "...1038"...
    Posiedzę przy niej jeszcze jak będzie więcej czasu, może coś wyjdzie.

    "marek' - a Próbowałeś tych nóżek na UN2 (w rogu), dla zworki, do resetu?

    Może Macie jakieś propozycje?
  • Poziom 12  
    Witam.
    Mam podobny problem co Serwek.
    U mnie to było tak:
    kopiarka trafiła do mnie ze względu na przesuwanie obrazu, tak jak by laser nie wypalał na bębnie obrazu od początku, tylko parę milimetrów dalej. Dzieje się tak tylko z jednej strony. Na szczęście mam drugą taką samą kopiarkę ale nie kompletną ( brak modułu bębna, grzałki i płytki na której znajduje sie eprom z językiem PL).
    Przełożyłem te części z kopiarki od klijenta no i oczywiście bank papieru.
    Po uruchomieniu zaczęła sama sie restartować. Bez banku papieru działa.
    Więc odłączyłem tylko dolna kasetę w banku i o dziwo też zaczęła hulać ale zacinała sie w piecu tak jak u Serwka. Przy większej ilości kopii niestety restartowała sie. Czasem wywalała błąd 1038. Po wyjęciu epromu z językiem pl nic sie nie zmieniło.
    Mój kolega po fachu mówi ze to błędy w oprogramowaniu ale ja nie dałem za wygraną i szukałem dalej, aż wkońcu znalazłem (choć nie jestem pewien że to jest tego przyczyna) akumulatorki na epromie i biosie są rozładowane. Niestety nie miałem jeszcze okazji sprawdzić kopiarki po ich wymianie. Jak mi sie uda to dam znać.
  • Poziom 12  
    Udało mi się ustalić co jest przyczyną błędu 1038 po podłączeniu banku papieru. Jest to wina płyty znajdującej sie nad laserem PWB-A. Po wymianie tej płyty kopiarka hula.
    Natomiast problem z przesuwaniem kopii ograniczyłem do minimum przez potraktowanie silnika lasera sprężarką. Po uruchomieniu kopiarki i puszczeniu kopii czasem wywali mi C1300.
    Aha bym zapomniał kopiarka chodzi bez języka PL.
    Pozdrawiam.