Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fujitsu-Siemens AMILO M7440 - problem z klawiaturą

Marcin_mm 05 Nov 2005 09:28 4054 5
SterControl
    Marcin_mm
    Level 14  
    Witam.
    Niedawno kupiłem laptopa, jak w temacie i mam problem z klawiaturą (a dokładniej z dwoma klawiszami funkcyjnymi - do włączania karty sieciowej bezprzewodowej oraz do redukcji odbrotów wentylatora).
    Amilo miał przed zakupem zainstalowany fabrycznie system WIN XP Home oraz wszystkie sterowniki. I wcześniej wszystkie klawisze działały bez zarzutów.
    Po przeinstalowaniu przeze mnie Windowsa oraz wszystkich sterowników (do zestawu dołączona była płyta DVD "Drivers & Utils") te dwa klawisze przestały działać.
    Szukałem na tej płycie DVD jakiegoś oprogramowania do klawiszy funkcyjnych, ale jest tam tylko sterownik do klawiatury, który został wcześniej zainstalowany.
    No i mam problem...
    Byłem w sklepie i pytałem o to sklepowego informatyka, ale on nie potrafił mi pomóc.
    Może ktoś z Was spotkał się już z czymś takim. Niekoniecznie w modelu Amilo M7440.
    Byłbym wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • SterControl
    Marcin_mm
    Level 14  
    Widzę, że nikt się wcześniej z czymś takim nie spotkał.
    Piszę post, żeby podnieść temat.
    Jak nie będzie odpowiedzi... to pozostanie mi zanieść laptopa do sklepowego informatyka... a tego nie mam ochoty robić. :/
    Pozdrawiam.
  • SterControl
    K!lleR
    Level 39  
    Może trzeba przypisać tym nie działającym klawiszom funkcje jakie pełniły do momentu przeinstalowania systemu, lub poszukać informacji na ten temat ( jeśli taka jest ) na stronie producenta laptopa.
    Marcin_mm
    Level 14  
    Na stronie producenta już szukałem czegokolwiek... ale strona fujitsu-siemens jest... delikatnie mówiąc, nieprzystępna w przeglądaniu. Strona w języku polskim jest... ale jak chcę znaleźć cokolwiek na temat klawiatury, pomocy, serwisu, itp, to przełącza się na jęz. angielski i szukaj wiatru w polu :(.
    Sklepowy serwisant powiedział, żebym spróbował znaleźć na płycie ze sterownikami program, który przeważnie nazywa się "hot keys" (lub coś podobnego) i to niby służy do uaktywniania klawiszy funkcyjnych. Ale tego nie ma ani na płycie, ani na stronie producenta (a przynajmniej mi nie udało się tego znaleźć).
    No a co do przypisywania klawiszom ich funkcji... to w przypadku sterownika do klawiatury jest tylko opcja "uninstall", więc chyba nic z tego. Ale jeszcze będę kombinował :).
    Dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam, Marcin.
    Marcin_mm
    Level 14  
    Dzieki serdeczne Harry3612 ale nie skorzystam. Plik, który zamieściłeś, ściągnąłem sobie ze strony producenta. Ale nie w tym rzecz.
    To jest właśnie sterownik do klawiatury, a jak się okazało po odwiedzeniu przeze mnie sklepu, mi potrzebny był najnowszy program "Power Menager" (ściągnięty również ze strony producenta). Po zainstalowaniu go, zaczął działać klawisz odpowiedzialny za redukcję wentylatora o 50%.
    Co ciekawe, po instalacji Power Menagera zaczął również działać klawisz odpowiedzialny za włączanie bezprzewodowej karty sieciowej :|:?::|:?:, no i zaczęła działać ta karta.
    Jest to dla mnie nieco dziwne, ale skoro wszystko działa jak należy... to nie będę się nad tym zastanawiał :).
    Temat uważam za zamknięty.
    Pozdrawiam.

Moderated By jankolo:

Temat zamykam