Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Wyciek z instalacji CO kocioł Vaillant naczynie wzbiorcze

dumalaaleksander 02 Feb 2022 10:25 3933 18
    dumalaaleksander
    Level 3  
    Dzień dobry,

proszę o poradę w następującej sprawie:

Rodzice mają w domu instalację CO i ogrzewania wody opartą na kotle Vaillant Eco Vit Plus.
    W kotłowni znajdują się (w dużym skrócie, z rzeczy, które potrafię zidentyfikować):
    - kocioł
    - bojler
    - dużo przyłączy gazowych, wodnych, elektrycznych
    - rury
    - naczynie wzbiorcze
    - zawór "bezpieczeństwa" w instalacji wodnej

Problem występował przez kilka lat - polegał na tym, że kapało z zaworu (ostatni na liście) - problem szpachlowany regularnie opróżnianym wiadrem stojącym pod zaworem. Przez ostatni rok występowania problemu woda nie kapała, a czasem się lała. W tym czasie trzy razy zdejmowałem pojemnik wzbiorczy, opróżniałem go z wody, pompowałem do wskazanego ciśnienia (2,5 bar) i instalowałem. Samo dopompowywanie nic nie dawało - a taka była rada telefoniczna serwisanta.
    Na tydzień problem ustępował, po czym znów woda przynajmniej kapała, jak nie lała się.
    W końcu za radą serwisanta kupiliśmy nowy pojemnik wzbiorczy ze względu na możliwe zużycie przepony starego. Po napompowaniu i wymianie problem na około 8-9 miesięcy ustąpił.
    Po tym czasie woda z zaworu znów zaczęła kapać. Próbując dopompować pojemnik wzbiorczy dostaję na manometrze informację, że jest tam 7,5 bar (wg plakietki maks to ~10).

Czy należy ten pojemnik dopompowywać częściej, bo w przypadku porzucenia obsługi na tyle czasu nie da się już dopompować, trzeba zdjąć, opróżnić z wody, napompować i zamontować ponownie?
    A może tak ma być? Przy zaworze, z którego kapie ewidentnie jest miejsce, by zamontować wąż odprowadzający wodę, może te instalacje tak mają? Niestety nie za bardzo jest gdzie taki spust z węża poprowadzić w tym pomieszczeniu.

Czy może kocioł jest ustawiony błędnie i sam przesadza z ciśnieniem wody w instalacji? Jeśli tak - jak to wyregulować? Instrukcję do kotła sobie znajdę i uzupełnię wiedzę, ale przydałaby się podpowiedź - co zmienić w ustawieniach, czego w nich szukać?

Pozdrawiam
    Przemko21
    Level 26  
    To nie wina kotła. Naczynie wzbiorcze reguluje skoki ciśnienia. Dobiera się je do konkretnej instalacji. Membrany w naczyniu mogą się uszkadzać podczas eksploatacji i trzeba je wymieniać, kwestia jakości i odpowiedniej wielkości.
    ls_77
    Level 36  
    Jeśli możesz to zrób zdjęcie jak i gdzie jest wpięte to naczynie przeponowe - może od nowości źle było podłączone i co byś nie robił to będzie źle. Może naczynie nie odpowiedniej wielkości, jakiej pojemności naczynie i zasobnik CWU? Może jakieś mega ciśnienie wody z sieci miejskiej lub na swoim hydroforze - czy jest manometr wody zimnej? Wszystkie informacje są ważne.
    dumalaaleksander
    Level 3  
    W załączeniu zdjęcia instalacji. Ciśnienie ponad 4 bar (też na zdjęciu, to chyba właśnie podaje ciśnienie wody zasilającej, ale pewności nie mam - jedyny manometr, jaki znalazłem). Zasilanie jest z wody miejskiej. Naczynie wzbiorcze 18L. Wyciek z instalacji CO kocioł Vaillant naczynie wzbiorcze Wyciek z instalacji CO kocioł Vaillant naczynie wzbiorcze Wyciek z instalacji CO kocioł Vaillant naczynie wzbiorcze Wyciek z instalacji CO kocioł Vaillant naczynie wzbiorcze Wyciek z instalacji CO kocioł Vaillant naczynie wzbiorcze Wyciek z instalacji CO kocioł Vaillant naczynie wzbiorcze
    ROWE
    Level 34  
    dumalaaleksander - Wyciek z instalacji CO kocioł Vaillant naczynie wzbiorcze
    Rada:
    Automatyczny zawór bezpieczeństwa na kotle wypuszcza wodę c.o. od ok. 3 bara.
    Jak tak długo kapało (lało z zaworu) tzn. że jest już zakamieniały i ciągle teraz będzie przepuszczał wodę nawet przy ciśnieniu poniżej 3 bar.
    - Ten zawór będzie do wymiany.
    - Trzeba się też zająć 12 l. naczyniem przeponowym w kotle.
    - Jeżeli po naciśnięciu zaworku samochodowego wycieka z niego brudna woda, zbiornik jest do wymiany.
    Prawidłowo naczynie kotła (czy zewnętrzne czerwone) winno mieć swoje własne ciśnienie max. ok. 1 bar - pomiar po spuszczeniu z kotła wody c.o.
    Jeśli jest za niskie to można uzupełnić go, (pomiar po spuszczeniu z kotła wody c.o)

Zasada jest jedna, na instalacji C.O. ciśnienie nie powinno być wyższe niż 1,2 - 2 bar, czy to ze zbiornikiem piecowym czy zbiornikiem dodatkowym czerwonym !
    Bo przy wyższym ciśnieniu niż 3 bar zawór bezpieczeństwa zawsze będzie upuszczał wodę c.o. !

- Ponadto jeśli na zasilaniu przyłącza zimnej wody jest duże ciśnienie, dobrze jest założyć reduktor ciśnienia wody lub wyregulować wyłącznikiem ciśnienia na hydroforze.
    (Srebrny zbiornik przeponowy ma tu znaczenie odnośnie do c.w.u. i przy napełnianiu inst c.o.)
    ROWE
    Level 34  
    dumalaaleksander
    Raczej potrzebujesz zawór nakrętny niż wkrętny:
    Wyciek z instalacji CO kocioł Vaillant naczynie wzbiorcze
  • Helpful post
    ls_77
    Level 36  
    dumalaaleksander wrote:
    Zacznę w takim razie od wymiany zaworu.

Ten zawór na zdjęciu "niebieski" jest do CWU - to jest fabryczny zawór na oryginalnej grupie bezpieczeństwa Vaillant i on ma ciśnienie 10 bar!
    On jest nakręcany z tzw. półśrubunkiem - o ile się nie mylę na stożek.
    Można go zastąpić zaworem bezpieczeństwa 1/2 GW i w niego wkręcić półśrubunek (jedną część) ze zwykłego śrubunka.

Obstawiam też że naczynie CWU też jest do wymiany.
    dumalaaleksander
    Level 3  
    Wyciek z instalacji CO kocioł Vaillant naczynie wzbiorcze

To cudo po zdjęciu wygląda tak. Zdjąłem po zakręceniu dopływu wody (rada instalatora). Dobrze, że zawór, który kupiłem miał gwint wkrętny, bo bym zrobił coś złego (kupiłem 3 BAR)...

I teraz mam problem, bo nie mogę nigdzie tego zaworu znaleźć, tylko całe grupy w wysokich cenach:
    https://www.skapiec.pl/site/cat/4448/comp/106482291 (580 PLN)
    https://www.ceneo.pl/8462086 (od 400 PLN)
    Tu jest taniej (100 PLN), ale używka, więc się boję jak zadziała:
    https://www.olx.pl/d/oferta/grupa-bezpieczens...ka-vaillant-zawor-zwrotny-CID628-IDIjdGA.html

Czy ktoś wie czy gdzieś można dostać sam zawór?

Dodam (być może coś oczywistego, ale wcześniej tego nie napisałem) - ten zawór jest na rurach doprowadzających wodę do boilera.
  • Helpful post
    ROWE
    Level 34  
    Ciężko będzie tu coś zdalnie dopasować.

Ale masz go już wykręconego, to możesz zrobić tak, (ale nie namawiam!):
    - kup 0,5 l octu,
    - podgrzej ocet w garnuszku, (nie może się zagotować),
    - ustaw go gałką tak aby przepuszczał powietrze, włóż do garnuszka,
    - wymocz go w occie ok. 25 min.
    - ostudź go i zamontuj na obiekcie, powinien trzymać bez przecieków.
    Już słyszę larum, że to zawór bezpieczeństwa, tego nie powinno ... itd, itp.

On jest tak zbudowany że nigdy się nie zablokuje, ale odwrotnie i tak zawsze ma fabryczną tendencje do mniejszego, większego upuszczania lub częściowej nieszczelności.
    Więc niczym nie ryzykujesz, ale i tak robisz to na własne ryzyko.
    Nieraz tak ratowałem sytuacje "z braku laku".
    ls_77
    Level 36  
    Tu masz:
    Link
    Link
    Linktu jest cały zestaw przyłącza do zasobnika razem z grupą, rurkami i czujnikiem cwu

jeszcze tu Link
    dumalaaleksander
    Level 3  
    ls_77 wrote:
    Tu masz:
    Link
    Link
    Linktu jest cały zestaw przyłącza do zasobnika razem z grupą, rurkami i czujnikiem cwu

jeszcze tu Link

A czym się różnią dwa pierwsze? Nie ma zdjęć, a opis jest...lakoniczny.
    ls_77
    Level 36  
    Skopiuj numer katalogowy i wyszukaj zdjęcia będą podobne grupy bezpieczeństwa. Być może ten pierwszy jest jakiś starszy do starszych zestawów przyłączeniowych.
    Jak by coś to możesz odesłać.
    Ale najtańszy jest ten ostatni z Allegro
    ROWE
    Level 34  
    Owszem są dostępne ale może być za krótki lub za długi do przykręcenia + ewent. uszczelnienie.
    Jedynie można sam zawór przełożyć do starego korpusu jak będzie jeszcze pasował.
    Zawsze z octem można spróbować, nic nie zaszkodzi.
  • Helpful post
    ls_77
    Level 36  
    Mi chodziło żeby kupić nową grupę bezp. ale przełożyć tylko zawór
    dumalaaleksander
    Level 3  
    Dziękuję za wszystkie porady.

Okazało się, że tak, jak napisał ls_77 to zawór 10 BAR i wymiana na taki 3 BAR trochę nie za bardzo by pomogła...

Co w końcu zrobiłem? Podczas połączenia telefonicznego z fachowcem wykonałem następujące czynności:
    - zakręcenie dopływu wody (na grupie bezpieczeństwa zielone pokrętło)
    - otwarcie zaworu bezpieczeństwa
    - dopompowanie naczynia wzbiorczego. Fachowiec doradził 5 BAR, gdyż wg niego naczynie jest pojemnościowo "na styk". Zatem pompowanie do większego ciśnienia, niż zalecane (2,5 BAR).
    - podczas pompowania odprowadzałem wodę spod zaworu bezpieczeństwa (opróżnienie naczynia wzbiorczego wypchnięciem wody)
    - zamknąłem zawór bezpieczeństwa
    - odkręciłem dopływ wody

Zatem przyczyną było nieprawidłowe dopompowywanie naczynia wzbiorczego. Jak na razie zero kapania z zaworu.
    dumalaaleksander
    Level 3  
    Dziękuję za wszystkie porady.

Okazało się, że tak, jak napisał ls_77 to zawór 10 BAR i wymiana na taki 3 BAR trochę nie za bardzo by pomogła...

Co w końcu zrobiłem? Podczas połączenia telefonicznego z fachowcem wykonałem następujące czynności:
    - zakręcenie dopływu wody (na grupie bezpieczeństwa zielone pokrętło)
    - otwarcie zaworu bezpieczeństwa
    - dopompowanie naczynia wzbiorczego. Fachowiec doradził 5 BAR, gdyż wg niego naczynie jest pojemnościowo "na styk". Zatem pompowanie do większego ciśnienia, niż zalecane (2,5 BAR).
    - podczas pompowania odprowadzałem wodę spod zaworu bezpieczeństwa (opróżnienie naczynia wzbiorczego wypchnięciem wody)
    - zamknąłem zawór bezpieczeństwa
    - odkręciłem dopływ wody

Zatem przyczyną było nieprawidłowe dopompowywanie naczynia wzbiorczego. Jak na razie zero kapania z zaworu.

Dodano po 1 [minuty]:

Rozwiązanie w ostatniej wiadomości.