Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Moduł Termet i kocioł Termet Gold Plus problem z jedną strefą grzewczą

Marcin198910 02 Feb 2022 13:47 726 15
Buderus
    Marcin198910
    Level 7  
    Cześć,
    mam
    Zestaw rozdzielczy na 3 strefy. jedna niskotemperaturowa i dwie wysokie.
    jeden sterownik obsługuje strefę niskotemperaturową i jedną wysokotemperaturową.
    I jak chodzą te dwa obiegi wciąż jest problem, że woda na nich trzyma około 35 stopni. Mimo wejścia z pieca 50.
    Ale jak chodzi tylko obieg wysokiej temp. z tego sterownika też jest około 35 stopni. Podejrzenie mam, że na powrocie sprzęgła (czyli ostatni z obiegów) powinien być obieg niskotemperaturowy ale serwisnat termet, mówi ze nie ma to znaczenia. Komuś się udało rozwiązać ten problem?Albo wie co zorbić?
    i jeszcze ciekawostka mam pompy Wilo Yonos PARA gdzie różna jest moc intensywności świecenie diody led pracy. Może to mieć znaczenie?
  • Buderus
    Przemko21
    Level 27  
    Zrób zdjęcie instalacji, sprzęgła.
    Gargamelektro
    Level 15  
    Szanowny Marcinie 198910,

podaj więcej szczegółów dotyczących instalacji (zdjęcia, schemat itp.). Jeżeli nie będzie żadnych błędów w instalacji - to jeżeli temperatura wody wychodzącej z kotła to 50°C a ze sprzęgła wychodzi woda zasilająca obiegi o temperaturze 35°C - to oznacza, że jest zbyt duża różnica w przepływach po obu stronach sprzęgła (zbyt niski przepływ po stronie zasilania sprzęgła lub zbyt duży przepływ po stronie 3 obiegów). Następuje wtedy w sprzęgle mieszanie wody kotłowej z wodą z powrotów obiegów (o niskiej temperaturze).
    Rozwiązanie:

1. wydajność pompy w kotle ustawiona na max (oraz wybór trybu pracy pompy - stałe obroty - bez sterowania PWM), oraz
    2. zmniejszenie wydajności pomp w obiegach grzewczych - policzyć trzeba zapotrzebowanie (można przyjąć, że na każdą pętlę ogrzewania podłogowego potrzeba 1,5-2 litrów/min.). Przykładowo - jeżeli w 1 obiegu podłogówki jest 5 pętli - to wymagany przepływ wyniesie 5*1,5=7,5dm³/min = 450dm³/h. Na ogół taką wydajność osiągają pompy na najniższym stopniu pracy.
    Marcin198910
    Level 7  
    Moduł Termet i kocioł Termet Gold Plus problem z jedną strefą grzewczą Moduł Termet i kocioł Termet Gold Plus problem z jedną strefą grzewczą

Cześć, dziękuje za odpowiedzi.
    Tylko zastanawiające w tym jest, że "środkowa" strefa wysoko temperaturowa, która dotyczy piętra domu pracująca sama na sprzęgle na obiegu wychodzącym około 45 stopni. Przy maksymalnej wydajności pompy.

Testowałem uruchomienie tylko "ostatniego" obiegu w sprzęgle i sytuacja taka sama. Czy może mieć znaczenie, ze dotyczy to między innymi kolektorów podłogowych, które są bardzo wydajne i dobrze "odbierają" ciepło z obiegu? A środkowa strefa to "zwykłe" kaloryfery?

@Gargamelektro ad2.
    Zrobiłem test maksymalnej wydajności pompy to piec wchodził co chwile w tryb L3.
    ad1. Jeszcze nie zmieniałem ustawień tych pomp w sprzęgle.
  • Buderus
    Gargamelektro
    Level 15  
    Szanowny Marcinie198910,

w pierwszym poście nie pisałeś, że temperatura na jednym z obiegów (środkowym - wysokotemperaturowym) wynosi 45°C. Zatem temperatura wody w sprzęgle jest niewiele niższa od temperatury wody kotłowej (przyp. 50°C). Zatem podstawowym problemem nie jest zrównoważenie przepływów po obu stronach sprzęgła (kotłowej - grzewczej). Dlatego zwiększenie wydajności pompy kotłowej spowodowało przejście kotła w stan L3 (blokada czasowa po osiągnięciu temperatury zadanej). Stało się tak bo zwiększony przepływ po stronie kotłowej przy braku zwiększonego odbioru po stronie grzewczej kotła spowodował powrót ciepłej wody do kotła.
    Nie rozumiem tylko jak może wystąpić sytuacja, w której przy temperaturze wody zasilającej sprzęgło (temperatura zasilania sprzęgła) w wysokości 50°C - na środkowym obiegu (wysokotemperaturowym) jak piszesz jest temperatura 45°C a na trzecim (skrajnym prawym) 35°C. Taka sytuacja musi być wywołana podmieszaniem wody powracającej ze środkowego obiegu. Piszesz, że na tym obiegu pompa pracuje z max. wydajnością. To może być przyczyna. Podaj ustawienia pomp (zrób zbliżenia pomp). Podaj liczbę odbiorników w każdym obiegu (liczba pętli podłogówki i liczba grzejników w obiegach wysokotemperaturowych).
    Marcin198910
    Level 7  
    @Gargamelektro no tak zgadza się, nie napisałem. Trochę go pominąłem ze względu na to, że z nim nie widzę problemu :)
    No i tam na pompie najintensywniej świeci się dioda pracy ale jak mówiłem nie wiem czy to ma znaczenie.
    Sytuacja wygląda tak:
    Pierwszy obieg - podłoga - niska temperatura - 7 pętli parter + 2 piętro (termostat na max czyli z instrukcji 40 stopni)
    Drugi obieg - wysoka temperatura - piętro - 6 grzejników
    Trzeci obieg - parter 3 grzejniki tradycyjne + 4 grzejniki rynnowe/podłogowe

Termostat główny - dolny zarządza obiegiem 1+3
    Termostat piętra - obieg 2
    Z tą temperaturą było tak, że przestawiałem uruchamianie każdego obiegu osobno - wiec sytuacja kiedy obieg drugi ma 45 stopy na wyjściu jest w sytuacji kiedy chodzi tylko on ale tak samo jak włączą się wszystkie 3 obiegi.
    Uruchomiałem osobno 3 obieg (tylko) i tam temperatura tez 35 czyli pompy innych obiegów nie wpływały a i tak niska temperatura.
    Sytuacje o których mowie dotyczą kiedy wszystkie pompy są ustawione na max obrotów na wskaźniku to 6 w skali od 1 do 6 - podłogowe liniowe a grzejnikowe adaptacyjnie. Tym ustawieniem nie zmieniałem nic.
    Ale umie się Pan @Gargamelektro odnieść co do rozlokowania obiegów w sprzęgle to znaczy ze na wejściu ciepłej wody jest obieg niskotemperaturowy i to nie powinno mieć znaczenia? Bo już chciałem przebudowywać kotłownie:)
    Niestety tego nie do końca rozumiem: "Stało się tak bo zwiększony przepływ po stronie kotłowej przy braku zwiększonego odbioru po stronie grzewczej kotła spowodował powrót ciepłej wody do kotła."
    Gargamelektro
    Level 15  
    Szanowny Marcienie198910,

Po pierwsze - zasada działania sprzęgła hydraulicznego:

.

Najprawdopodobniej sytuacja, o której pisałeś po zwiększeniu wydajności pompy w kotle, to model pierwszy od lewej na schemacie - przepływ po stronie kotłowej sprzęgła (na odcinku kocioł - sprzęgło) jest większy niż przepływ (przepływy) po stronie grzewczej (instalacji) sprzęgła. To powoduje, że woda nie odebrana przez układ grzewczy wraca ze sprzęgła do kotła. W Twojej sytuacji nie rozumiem tylko dlaczego kocioł przechodzi w stan L3 (blokady czasowej po osiągnięciu temperatury zadanej). Palnik kotła ma możliwość modulacji mocy i powinien zmniejszyć moc - chyba, że w tym czasie w ogóle nie następował odbiór ciepła ze sprzęgła (wyłączyłeś pompy obiegów grzewczych).

W Twojej instalacji zachodzi sytuacja przedstawiona na schemacie trzecim tj. przepływy po stronie instalacji są większe niż przepływ po stronie kotłowej - stąd nadmiar chłodnej wody powracającej z obiegów grzewczych do sprzęgła jest częściowo mieszana z wodą kotłową - stąd obniżenie temperatury wody w sprzęgle względem temperatury wody kotłowej.

Co do zasady - miejsca podłączenia w sprzęgle obiegów nie mają znaczenia (chociaż oczywiście lepiej jest gdy obiegi wysokotemperaturowe są "bliżej" wejścia wody kotłowej do sprzęgła. W Twojej instalacji obieg podłogówki mógłby być trzeci (od lewej). Takie podłączenie eliminowałoby efekt mieszania się w sprzęgle wody powracającej z zasilającą (opisany powyżej). Uwaga - przy dobrze wyregulowane instalacji (schemat środkowy) kolejność podłączenia obiegów nie powinna mieć znaczenia.

Twoje informacje dot. instalacji są niewystarczające do oszacowania przepływów w obiegach - a to jest kluczem do rozwiązania problemu. Piszesz: "Pierwszy obieg - podłoga - niska temperatura - 7 pętli parter + 2 piętro" - 7 pętli to przepływ 7*1,5dm³/min=10,5dm³/min=630dm³/h, ale 2 piętro?
    Drugi obieg - 6 grzejników- nie wiadomo o jakiej mocy nominalnej. Przyjmijmy, że moc każdego grzejnika to 1000W (1kW). Przy różnicy temperatur 15° (zasilanie 70°C/powrót 55°C) każdy grzejnik wymaga przepływu ok. 57dm³/h. Zatem łączny przepływ w obiegu drugim to 6*57=342dm³/h. Nie znamy oporów przepływu w obiegach ale można przyjąć, że nie przekracza on (opór hydrauliczny) w obiegu drugim 2m H2O. Zatem pompa nie powinna pracować z max wydajnością . Zmniejsz wydajność pompy obiegu drugiego na minimum - taka wydajność powinna wystarczyć (pompa Wilo dla oporu wynoszącego 2 m H2O ma max. wydajność ok. 1000 dm³/h.
    Analogiczne wyliczenie dla obiegu trzeciego (3 grzejniki tradycyjne + 4 grzejniki rynnowe/podłogowe). Zrób to samo z pompą obiegu trzeciego co z pompą obiegu drugiego (nastawa na minimum wydajności).
    Ponieważ nie wiadomo (patrz wyżej) jaki przepływ jest wymagany w obiegu pierwszym (podłogówka) - ale na pewno będzie to przepływ większy niż w obiegach drugim i trzecim - ustaw pompę eksperymentalnie na "średnie" nastawy i sprawdź efekt. Jeżeli będzie za słabo grzać - zwiększ wydajność pompy na max.

Co do zasady - przy instalacji ze sprzęgłem pompa zasilająca sprzęgło (kotłowa) zawsze powinna pracować ze stałą maksymalną wydajnością. Zrób wszystkie nastawy jak wyżej (pootwieraj wszystkie zawory na grzejnikach) i zobacz jaki będzie efekt. Jeżeli kocioł nadal będzie przechodził w stan L3 - to znaczy, że coś blokuje przepływy po stronie instalacji.
    Marcin198910
    Level 7  
    @Gargamelektro dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi. Zaczynam od zmiany działania pomp - nie zmieniam nic na termostatach kaloryferowych. Wrócę z wynikami.
    p.s. odnośnie tego wpisu: "+ 2 piętro" miało znaczyć, że 2 pętle są na piętrze jeszcze w łazienkach. ale chodzą na tym jednym obiegu.
    Marcin198910
    Level 7  
    @Gargamelektro oto wyniki:
    Według mnie może na temperaturze skoczyło ze 2 stopnie po tych zmianach:
    Ale ja była minimalna wartość pompy to najdalszy kaloryfer nie pracował dlatego mocniejsze ustawienia.

Ale nadal jak pracują nawet 3 obiegi ten środkowy ma największą temperaturę:

Ale postanowiłem grzać dużo bardziej niż termostaty wskazują i temperatura poszła do góry:

No ale w domu nagrzane jak w piekle, ponad 8h kotłowania:

No i teraz nie wiem co robić dalej. Pompa na piecu jak do niej chodziłem w większości czasu chodzi w przedziale 75-99. Myślisz @Gargamelektro aby na sztywno ustawić ciągle na 99?

Dodano po 5 [minuty]:

Może jeszcze powiem z czego wynika trochę podjęcie tematu. Chodzi o to, że jeden pokój, który jest na dole ma grzejnik (jako jedyne pomieszczenie na parterze gdzie wszędzie jest podłogówka) i ten pokój jest wciąż wyraźnie nie dogrzany bo termostat łapie temperaturę z pokoju gdzie jest podłogówka i wyłącza grzanie. No ale tam na kaloryfer tylko te 35 stopni to on ledwo ciepły kiedy pozostała część domu jest już nagrzana. Swoja drogą też mam problem/lub szukam przyczyny czemu w kuchni podłoga nigdy się nie nagrzeje tak jak w łazience. Czy może pętle są mniej ciasno ułożone?

Dodano po 3 [minuty]:

@Gargamelektro oto wyniki:
    Według mnie może na temperaturze skoczyło ze 2 stopnie po tych zmianach:
    Ale ja była minimalna wartość pompy to najdalszy kaloryfer nie pracował dlatego mocniejsze ustawienia.

Ale nadal jak pracują nawet 3 obiegi ten środkowy ma największą temperaturę:

Ale postanowiłem grzać dużo bardziej niż termostaty wskazują i temperatura poszła do góry:

No ale w domu nagrzane jak w piekle, ponad 8h kotłowania:

No i teraz nie wiem co robić dalej. Pompa na piecu jak do niej chodziłem w większości czasu chodzi w przedziale 75-99. Myślisz @Gargamelektro aby na sztywno ustawić ciągle na 99?
    Gargamelektro
    Level 15  
    Marcinie198910,

Jestem pod wrażeniem podejścia do tematu i włożonej pracy i czasu.

Nadal jednak czuję niedostatek informacji dla pełnej oceny poszczególnych nastaw instalacji.

1. Zdjęcie nr 1- oznaczenie na pokrętle wyboru nastawy pompy jest niejednoznaczne - czy pozycja uchwytu pokrętła sterującego pompą pierwszą od lewej "z nacięciem" oznacza wybrane położenie tzn. nastawa to "3" stałe ciśnienie? Jeżeli tak - to dlaczego nastawa pompy środkowej (obieg wysokotemperaturowy) to "max"? Dlaczego nastawa kolejnego obiegu wysokotemperaturowego (trzeci od lewej) to "3". Nadal oba obiegi wysokotemperaturowe mają za duże przepływy. Której pompy (obiegu grzewczego) dotyczy Twój komentarz pod zdjęciem nr 1 - cyt. "Ale ja była minimalna wartość pompy to najdalszy kaloryfer nie pracował dlatego mocniejsze ustawienia".
    2. nastawy pomp są takie same jak na zdjęciu nr 1 - a piszesz "Ale nadal jak pracują nawet 3 obiegi ten środkowy ma największą temperaturę" - czy to oznacza, że na zdjęciu nr 1 nie pracowały 3 obiegi? Poza tym, jeżeli masz ustawioną pompę obiegu "środkowego" na "max" to jest to oczywiste, że będzie na nim najwyższa temperatura. Dzieje się tak bo pierwszy od lewej obieg ogrzewania podłogowego pobiera tylko część wody zasilającej sprzęgło (resztę wody pobiera ze swojego powrotu poprzez zawór mieszający). Większą część "ciepłej" wody zabiera zatem obieg środkowy - bo ma ustawiony maksymalny przepływ. Tym samym dla ostatniego obiegu (względem zasilania sprzęgła) pozostają "resztki" ciepłej wody. Zwróć uwagę na wskazania termometrów obiegu środkowego (temperatura powrotu jest prawie taka sama jak zasilania - niższa może o 0,5°). Jeżeli są otwarte wszystkie zawory grzejnikowe na tym obiegu - to oznacza, że przepływ jest tak szybki, że woda powraca zanim zdąży oddać ciepło w grzejnikach - zmniejsz przepływ!!!!. Jeszcze dodatkowe pytanie wyjaśniające zdjęcia - czy świecący krąg wokół pokręteł nastaw pomp oznacza, że pompa pracuje? Jeżeli tak to dlaczego na żadnym zdjęciu nie widać pracujących jednocześnie trzech pomp?
    3. Odnoście zdjęcia nr 3 i komentarza do niego (cyt. "Ale postanowiłem grzać dużo bardziej niż termostaty wskazują i temperatura poszła do góry"). Nie kombinuj ze zbyt dużą liczbą zmiennych w tym samym czasie - to utrudnia analizę wprowadzanych zmian i obserwacji ich skutków. Jeżeli równoważenie przepływów po obu stronach sprzęgła nie przyniesie oczekiwanych skutków - to będzie to oznaczało, że do sprzęgła dociera zbyt mało "ciepła" względem zapotrzebowania instalacji. Ale to zrób później. Co więcej zwróć uwagę, że na wszystkich obiegach (1 niskotemperaturowym i obu wysokotemperaturowych) są takie same temperatury - w tym na obiegu "niskotemperaturowym" jest 40°C - a w pierwszym poście pisałeś, że zawór mieszający (termostatyczny) stawiony jest na 35°C. Co jest nie tak?
    4. Komentarz do zdjęcia nr 4. Piszesz "Pompa na piecu jak do niej chodziłem w większości czasu chodzi w przedziale 75-99". Przecież pisałem - pompa w kotle ma mieć wybrany tryb pracy w nastawach kotła "praca ze stałymi obrotami". W układach za sprzęgłem tak musi być (Termet o tym nie pisze - ale spójrz w instrukcje np. Viessmanna - nastawa pompy w kotle bez modulacji prędkości przy instalacji ze sprzęgłem). Poniżej fragment instrukcji Viessmanna:
    "■ Przy poniższych warunkach pracy instalacji zintegrowana z kotłem pompa obiegowa pracuje ze stałą prędkością obrotową: – Sprzęgło hydrauliczne lub zasobnik buforowy wody grzewczej i obiegi grzewcze z mieszaczem – Eksploatacja stała Ustawienie prędkości obrotowej (%): parametr 1100.2 w grupie Kocioł grzewczy...".

W odniesieniu do wody grzewczej kocioł zarządza dwoma parametrami - mocą palnika i przepływem wody. W sytuacji, w której w danym momencie nie osiąga zadanej temperatury może podnosić moc palnika albo zmniejszać przepływ (przy zmniejszonym przepływie szybciej podgrzeje wodę). Nie znam algorytmu pracy elektroniki kotła ale w sytuacji, w której masz ustawioną możliwość pracy pompy z modulacją prędkości - kocioł z pewnością zmienia oba parametry. Ponieważ kocioł nie "zna" zapotrzebowania na przepływ to w sytuacji niedogrzania będzie jednocześnie proporcjonalnie zwiększał moc palnika i jednocześnie zmniejszał przepływ. W twojej instalacji jeżeli kocioł będzie miał stały przepływ wody przez kocioł będzie modulował tylko mocą palnika.

Zrób jak pisałem w poście wcześniejszym:
    1. pootwieraj wszystkie zawory na obiegach (bez tłumienia przepływów);
    2. ustaw zawór mieszający (termostatyczny) na obiegu niskotemperaturowym na 35° C;
    3. ustaw pompę w kotle na pracę ze stałą wydajnością (parametr P12 = 0; zniknie wtedy m.in. parametr P14 "minimalne obroty pompy");
    4. pompę obiegu nr 1 (podłogówka) ustaw na "3" (zostaw tak jak jest);
    5. pompę obiegu nr 2 (środkowy) ustaw na minimum;
    6. pompę obiegu nr 3 ustaw na minimum.
    Wszystkie pompy mają działać. Obserwuj stany na poszczególnych obiegach. Zmniejszaj wydajności pomp do stanu, w którym:
    1. w obiegu niskotemperaturowym różnica temperatur pomiędzy zasilaniem a powrotem wyniesie 5-8°;
    2. w obiegach wysokotemperaturowych różnica temperatur pomiędzy zasilaniem a powrotem wyniesie 10-15°.

Podaj nastawy kotła podczas pracy - temperatura zasilania, temperatura powrotu.
    Marcin198910
    Level 7  
    @Gargamelektro spieszę z wyjaśnieniami:
    ad1. tak wcięcie oznacza nastawę, czyli 1 niskotemperaturowy na 3, 3 wysokotemperaturowy na 3 a tak 2 środkowy na 6 czyli max. Jego nie ruszałem jeszcze w tym testowaniu bo on i tak rzadko kiedy chodzi razem ze wszystkimi 3 obiegami. Wiec będąc nie uruchomiony nie wpływa na sytuacje według mnie. Jak było najsłabsze ustawienie pomy na 3 obiegu wysokotemperaturowym (tym problematycznym) to grzejniki nie grzały, nie było przepływu wody w nich dlatego na 3 zwiększyłem.
    ad2. tak na pierwszym zdjęciu pracowały tylko 1 i 3. Diody podświetlania pomp są strasznie słabe dla 1 i 3. Tylko na tym środkowym widać do wyraźnie. No to racja skoro powrót jest taki jak zasilenie to nie oddaje ciepła na środkowym obiegu wiec racja musze na środkowym zmniejszyć też moc.
    ad3. Ok. to będę grzał tylko w zakresie tyle i le ma złapać termostat czyli histereza 0,2 stopnia, nie będę grzał więcej. O tej temperaturze 35 z pierwszego postu miałem na myśli ten ostatni obieg a nie termostat niskotemperaturowy. Na tym niskotemperaturowym nigdy nie osiąga więcej niż 35 stopni no po za sytuacja kiedy było bardzo długo grzane i chyba mogłem trochę kręcić tym termostatem.
    ad4. Teraz po przypomnieniu zmieniałem ustawienie, pompa pieca chodzi z max bez modulacji obrotów.
    Zrób jak pisałem w poście wcześniejszym:
    1. pootwieraj wszystkie zawory na obiegach (bez tłumienia przepływów) - było od początku tak
    2. ustaw zawór mieszający (termostatyczny) na obiegu niskotemperaturowym na 35° C; - zmienione
    3. ustaw pompę w kotle na pracę ze stałą wydajnością (parametr P12 = 0; zniknie wtedy m.in. parametr P14 "minimalne obroty pompy"); - zrobione
    4. pompę obiegu nr 1 (podłogówka) ustaw na "3" (zostaw tak jak jest); zrobione
    5. pompę obiegu nr 2 (środkowy) ustaw na minimum - no na 2 ustawione
    6. pompę obiegu nr 3 ustaw na minimum. - ustawione na 2 ( 1 nie pompuje wody na parterze )

Podaj nastawy kotła podczas pracy - temperatura zasilania, temperatura powrotu.
    Jak patrzę teraz 50 zasilenia, powrót 41
    Będę obserwował teraz.
    Gargamelektro
    Level 15  
    Szanowny 198910,

Jeżeli równoważenie przepływów wg opisanej metodyki nie przyniesie oczekiwanych skutków (tj. nie zwiększy temperatury wody w sprzęgle na tyle aby 3. obieg osiągał zadawalające temperatury) - to należy zwieszać odpowiednio temperaturę zasilania w kotle. Jeżeli kocioł jest sterowany pogodowo (na zdjęciu sterownika nie widać temperatury zewnętrznej) to powoli (1 x dziennie) podnoś krzywą grzewczą albo przesuwaj krzywą w górę (w zależności od potrzeb grzewczych budynku). Raczej należy przesuwać równolegle krzywą grzewczą bo ustawianie kolejnych krzywych grzewczych będzie podnosiło temperaturę zasilania proporcjonalnie więcej im niższa temperatura zewnętrza - a efekt podniesienia temperatury wody w sprzęgle trzeba podnieść w całym zakresie temperatur zewnętrznych.
    Jeżeli kocioł nie jest sterowany pogodowo - to zwyczajnie podnoś temperaturę zasilania.

Oczywiście pozostaw zalecane nastawy w module wielostrefowym Termetu.
    Marcin198910
    Level 7  
    @Gargamelektro nie, nie korzystam z czujki pogodowej wiec tutaj nic nie pozmieniam.
    A co znaczy "zalecane nastawy w module wielostrefowy Termetu"? W sumie tutaj jedyną rzeczą do zmieniania to termostat podłogowy i moc pomp.
    Znaczy mogę chyba zwiększyć (według zaleceń producenta) zasilanie na max 55 stopni aby korzystać działania procesu kondensacji.
    Kiedyś raz próbowałem na chwile zwiększyć na 55 ale nie zapisałem efektów. Wyszedłem z założenia ze monter sugerował taką temperaturę zasilania.
    Gargamelektro
    Level 15  
    Szanowny Marcinie198910,

nastawy pomp takie jakie zalecam we wcześniejszych postach. Co do dalszych zmian (temperatura zasilania w kotle) - to twój wybór.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Marcin198910 wrote:
    @Gargamelektro nie, nie korzystam z czujki pogodowej wiec tutaj nic nie pozmieniam.
    A co znaczy "zalecane nastawy w module wielostrefowy Termetu"? W sumie tutaj jedyną rzeczą do zmieniania to termostat podłogowy i moc pomp.
    Znaczy mogę chyba zwiększyć (według zaleceń producenta) zasilanie na max 55 stopni aby korzystać działania procesu kondensacji.
    Kiedyś raz próbowałem na chwile zwiększyć na 55 ale nie zapisałem efektów. Wyszedłem z założenia ze monter sugerował taką temperaturę zasilania.

Pani wyszła ze złego założenia. Prawda jest taka, że dla kondensacji ważne jest, by temperatura POWROTU nie przekraczała 55 (max. 56) stopni, a temperatura powrotu jest zawsze wyższa niż zasilania. By mieścić się w granicach 55 stopni na powrocie, na zasilaniu moze być nawet i 70 stopni (jeśli różnica temepratury jest 15 stopni), a to oznacza już parzące kaloryfery. Dla kondensacji ważny jest tylko POWRÓT.
    Marcin198910
    Level 7  
    @zbigniew Rusek czyli mogę ustawić np. 60 na zasilaniu by nadal korzystać z procesu kondensacji? Bo temperatura powrotu może być np. 47?