gudi wrote: jezeli przy zwarciu na pietrze wylacza bezpiecznik w rozdzielnicy na pietrze i przy liczniku? pisze o pietrze,bo sam je robilem a w garazu i na parterze nie robilem zwarc. chyba wystarczylby ten przy liczniku, skoro go wysadza?
Nie wystarczy. Bierzesz pod uwagę tylko zwarcie.
Nie zapominaj o zabezpieczeniu przed przeciążeniem, dobiera się je m.in. do przekroju przewodów danego obwodu.
A ze zwarciem tak będzie bo S-y są szybkie, mają czas zadziałania o ile dobrze pamiętam 0,2s.
Sprawdzałem ostatnio - zwarcie w obwodzie zabezpieczonym B6 powoduje wyłącznie również C25 przed licznikiem.
Gdyby ten sam obwód obciążyć np. 10A to wyłączy tylko B6.
I tak ma być.
gudi wrote: pytanie na temat roznicowki: jak przy wlaczonym bezpieczniku stykam przez zarowke L z PE to roznicowke wysadza. i to wiem, ze jest dobrze, ale stykam N z PE przy wlaczonym bezpieczniku i nic. wylaczam S-a w rozdzielnicy i stykam N z PE i wylacza roznicowke. to normalne?
Różnicówka jak to wynika z nazwy reaguje na prąd różnicowy.
Jeżeli obwód zamyka się tylko przez nią - jest ok.
Jeżeli jest upływność ≥ 30mA do PE - różnicówka wyzwala.
Połączenie N i PE za różnicówką nie wyłączy jej jak nie jest włączony żaden odbiornik (we wszystkich obwodach za różnicówką) bo nie płynie prąd.
N i PE mają ten sam potencjał, dlatego nic się nie dzieje.
Natomiast jak jest włączony jakikolwiek odbiornik to część prądu popłynie przez PE i wyłączy różnicówka. Jak zwierasz N z PE to czy bezpiecznik danego obwodu jest załączony nie ma znaczenia bo N ma ciągłość - (S-ka przerywa tylko L).
Nie wiem czy udało mi się to wyjaśnić.
Pozdrawiam
HenryK3