Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips FC6408 - odkurzacz brak ładowania

Świętoszek 04 Feb 2022 18:33 723 3
    Świętoszek
    Level 18  
    Witam.
    Mam problem z odkurzaczem Philips FC6408 (25,2V). Na początku nie załączał się. Po podłączeniu zasilacza miga zielona dioda i po chwili miga czerwona dioda i nie ładuje. Po ręcznym naładowaniu baterii odkurzacz uruchamia się normalnie. Diody pokazują stan naładowania baterii. Po podłączeniu zasilacza płytka główna podaje napięcie na płytkę baterii, ale tylko przez chwilę i znów miga czerwona dioda.
    Podobny temat jest na forum, ale dotyczy starszych modeli. Czy faktycznie wina leży po stronie płytki baterii?
    Philips FC6408 - odkurzacz brak ładowania Philips FC6408 - odkurzacz brak ładowania
    g107r
    Level 41  
    Świętoszek wrote:
    Czy faktycznie wina leży po stronie płytki baterii?

A dlaczego by nie? W tamtym temacie :?: masz masz kilka propozycji ewentualnych usterek płytki, niekoniecznie zaraz scalak i rezystor.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19618973#19618973
    Sprawdź akumulatory najpierw, jeden może być zużyty, uszkodzony, mieć zbyt małe napięcie, i ładowarka wykrywa uszkodzenie baterii.
    Jakie mają napięcia, czy na którymś przy dużym prądzie nie spada bardzo napięcie.
    Obejrzyj luty, najlepiej z lupą, to samo z elektroniką, bo dopiero w powiększeniu może być widać pęknięcia, uszkodzenia elementów.
    Nie podoba mi się miejsce pod tranzystorami na tej półokrągłej płytce, wygląda na przygrzane, ale może to kwestia lutowania,
    Świętoszek
    Level 18  
    To podejrzane miejsce to efekt mojego lutowania (ciężko jest odlutować przewody od płytki). Odpiąłem balanser a baterię dałem bezpośrednio do głównej płytki i odkurzacz działa jak powinien. Ładowanie jest, napięcie rośnie na każdym akumulatorze. Najszybszym i najprostrzym rozwiązaniem wydaje się być wymiana balansera.
    Democboy
    Level 1  
    @Świętoszek, czy mógłbyś na tych zdjęciach zaznaczyć w którym miejscu jest dokładnie balanser, i co dokładnie wypiąłeś i jak podłączyłeś ? Pozdrawiam