Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wnętrze i naprawa dozownika mydła

TechEkspert 05 Feb 2022 22:28 2961 9
  • Wnętrze i naprawa dozownika mydła
    W piątek do pracy dotarłem pierwszy. Gdy spojrzałem do wnętrza zlewu w pokoju socjalnym, dno komory było pokryte warstwą mydła w płynie. Wygląda na to, że bezdotykowy dozownik musiał w nocy przepompować całą zawartość zbiornika z mydłem... W momencie gdy rozkręciła się pandemia, w pokoju socjalnym pojawił się bezdotykowy kran oraz automatyczny dozownik mydła. Początkowo uważałem to za przesadę, jednak bezdotykowy dozownik mydła jest zwyczajnie wygodny.

Co mogło się zepsuć w dozowniku?

U dołu pojemnika znajduje się LED IR oraz widoczne są ślady rdzy. Dozownik stoi przy zlewie i ciągle narażony jest na działanie wody.

U góry dozownika znajduje się odbiornik IR oraz gumowa dysza, przez którą wydostaje się mydło.

Zaglądamy do środka, LED nie jest zbyt dobrze uszczelniony, do montażu został wykorzystany klej na gorąco.

Korozja spowodowała oderwanie się wyprowadzeń LED.

Jedno z wyprowadzeń urwało się blisko obudowy LED co utrudniało przylutowanie przewodu. Rdza wyglądała tak jakby wniknęła do wnętrza obudowy LED.

Nie miałem takiego LED IR o średnicy 3mm więc wykorzystałem LED 5mm. Poszerzyłem otwór oraz wkleiłem nowy LED co powinno uszczelnić konstrukcję. U góry znajdziemy jednoukładowe rozwiązanie sterujące dozownikiem.

Sterownik wysyła krótkie impulsy do LED z częstotliwością około 2Hz.

Długość każdego impulsu to około 500us. Tak małe wypełnienie wyjaśnia dlaczego baterie pozwalają na długą pracę dozownika.

Gdy zostaje wykryta przeszkoda sterownik uruchamia silnik oraz zwiększa częstotliwość i wypełnienie impulsów wysyłanych na LED.

Mam nadzieję, że pandemia skończy się znacznie szybciej niż potrwa bezawaryjna praca naprawionego dozownika.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    TechEkspert
    Editor
    W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
    Has specialization in: mikrokontrolery, rozwiązania it
    TechEkspert wrote 4636 posts with rating 3764, helped 12 times. Been with us since 2014 year.
    Galareta
    Level 23  
    Te dozowniki wszystkie to straszna tandeta, wystarczyło by malować to wewnątrz jakimś lakierem zabezpieczającym i problemy w 80% wypadków by się rozwiązały same.
    Anonymous
    Level 1  
    TechEkspert
    Editor
    Konstrukcja jest maksymalnie budżetowa jednak w warunkach pomieszczenia socjalnego wytrzymało powyżej roku.
    Gdyby nie wymiana LED, urządzenie zasiliłoby niestety elektrośmieci.
    Zużycie energii z baterii również nie jest duże (4xAAA) wystarczą na ponad rok.

Jeżeli na stałe zablokujemy wiązkę to urządzenie wyrzuci stałą ilość mydła i zatrzyma się do ponownego odblokowania i zablokowania wiązki IR. Podejrzewam, że w tym przypadku połączenie do LED raz kontaktowało, raz nie kontaktowało i to przez noc spowodowało ciągłe uruchamianie mechanizmu.

Raz w lecie gdy przechodząc przez pomieszczenie zablokowałem silny strumień światła słonecznego a następnie wiązka padła na dozownik to usłyszałem pojedyncze wyzwolenie mechanizmu. Więc silne zmienne oświetlenie może zakłócać takie urządzenie.

Gdy dozownik zniknął na czas wymiany LED widziałem, że wiele osób sięgało ręką aby nabrać mydło, sam tak zrobiłem :) zadziałała siła przyzwyczajenia / automatyzmy jakie wykształcamy.
    Anonymous
    Level 1  
    William Bonawentura
    Level 33  
    TechEkspert wrote:
    Mam nadzieję, że pandemia skończy się znacznie szybciej niż potrwa bezawaryjna praca naprawionego dozownika.

A ja tak lubię "bezdotykowce", że nawet w domowej łazience zainstalowałem automat. Jeszcze przed pandemią :)
    Anonymous
    Level 1  
    William Bonawentura
    Level 33  
    spec220 wrote:
    Z tym że takie przyzwyczajenie bardzo wciąga oraz uzależnia, a mydło zasobniku samo się nie uzupełni... :D

Na szczęście dzieci mają frajdę z dopełniania zasobnika. A kupując mydło w płynie w 5l pojemniku wydaję zdecydowanie mniej niż na "kostki".
    Anonymous
    Level 1  
    Sebek6543210
    Level 9  
    Tak z ciekawości: Też macie tak, że mydło z tradycyjnej pompki wyrzucającej mydło w dół przelatuje wam przez szparę pomiędzy palcami?