Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop Lenovo Legion 5-15 Ryzen 7/GeForce GTX1660Ti i monitor Acer Nitro VG220Q

ssylwiaaa 06 Feb 2022 13:20 165 2
    ssylwiaaa
    Level 2  
    Mam problem z poniżej podanymi sprzętami.
    Laptop Lenovo Legion 5-15 Ryzen 7/GeForce GTX1660Ti na Win10 i monitor Acer Nitro VG220Q.

Otóż laptop widzi monitor (tak jak jest na wycinkach ekranu: z menedżera, panelu Nvidii). Wszystko działa poprawnie, jednakże nie udaje mnie się uruchomić laptopa z podłączonym kablem HDMI(z tym monitorem)- pierwszy obrazek jaki się pokazuje przy standardowym uruchamianiu jest pokazywany przez ok. sekundę, a mając podpięty kabel z drugim ekranem ten obrazek wyświetla się bez końca. Podłączając drugi ekran już po uruchomieniu wszystko działa bez problemów, ale chciałabym móc nie odłączać kabla za każdym razem...

Ps. Wszystkie aktualizacje sterowników laptopa mam zainstalowane, jedynie Acer ma tylko jeden, ale też pokazuje, że ma wszystko aktualne.
    Ps2. Screen z dźwięku tylko do pokazania, że potrafi też widzieć nazwę monitora, bo wszędzie indziej w ustawieniach widzi tę nazwę tylko w menedżerze pokazuje jako domyślny.
    safbot1st
    Level 43  
    Wyłącz fastboot w biosie. Pokaż opcje w bios.
    Taki problem to jeszcze małe piwo - ludziom się bios w ogóle nie pokazuje przez hdmi.
    Być może wina po stronie monitora, kabla, zwariowanych "standardów" hdmi...
    ssylwiaaa
    Level 2  
    W biosie nic nie mam o szybkim uruchamianiu (czy to mając podpięte hdmi czy też nie). Znalazłam za to na stronie Lenovo, że w ustawieniach da się wyłączyć szybkie uruchamianie (dodałam screena instrukcji), ale ostatecznie też nie pomogło.
    Nie podawałam info o hdmi- mam wersję 2.1, ale jak testowałam na 1.4 to była ta sama sytuacja.