logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Losowo wyłącza różnicówka kilka razy w ciągu dnia

bipr 07 Lut 2022 10:22 1614 11
REKLAMA
  • #1 19869482
    bipr
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Problem: od kliku dni "losowo" wyłacza bezpiecznik różnicowo-prądowy kilka razy dziennie. Dzieje się to również bez włączonych jakichkolwiek urządzeń. Dziś na noc zostało wszystko powyłączane - rano bezpiecznik w pozycji wyłączonej.
    Zaczęło się w czwartek, w tym dniu były montowane w oknach nawiewniki - czy możliwe jest, że użyta przez fachowców specjalistyczna wyrzynarka uszkodziła ten bezpiecznik? W trakcie ich działań nic się nie stało, robili to tez już kilka miesięcy wcześniej i też nie było problemów.
    Druga sprawa, która zdarzyła się w czwartek, to próba naprawy lampki halogenowej w łazience - zgasła 1 z 3, po dotknięciu lampki, przewodów zadziałała ponownie (ale tylko na kilka godzin). Z tym, że obwód oświetlenia nie jest podłączony przez różnicówkę (lampy świecą jak bezpiecznik jest w pozycji wyłączonej). Czy mimo to, ten "uszkodzony" żarnik / lampa może mieć wpływ?

Wcześniej miewałem problem z wyłączaniem różnicówki przez piekarnik (jak za długo stał dostawała się wilgoć w rejon grzałki - pomagało wygrzewania) ale to było jednoznaczne - włączam piekarnik, po dłuższej chwili wyłącza, tu losowo (piekarnik wyłączony).

W mieszkaniu nie pojawiły się nowe urządzenia w ciągu ostatnich dni. Od kliku miesięcy ze względu na prace zdalną dużo monitorów, laptopów.

Losowo wyłącza różnicówka kilka razy w ciągu dnia
  • REKLAMA
  • #2 19869495
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Roznicowka ile ma lat?
    Może czas ją wymienić, skoro żyje własnym życiem.
  • #3 19869505
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    A może czas wykonać pomiary tej instalacji, łącznie z pomiarami samej różnicówki?
    Pomiar rezystancji izolacji instalacji mile widziany.
  • REKLAMA
  • #4 19869539
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4271
    Pomiary i badania oczywiście jak najbardziej. Jednak to co przestawił autor kieruje trop w kierunku doziemienia żyły N.

I dlaczego oświetlenie łazienki bez RCD???
  • REKLAMA
  • #5 19869558
    bipr
    Poziom 9  
    Różnicówka ma już faktycznie wiele lat ...
    Pomiary ... jakieś pomiary robiła w zeszłym roku spółdzielnia mieszkaniowa - nie wiem w jakim zakresie - na pewno minimalnym wymaganym przez prawo. Wykryli np. że obwód na którym jest lodówka był bez uziemienia. Co zostało naprawione kilka miesięcy temu i (nowa) lodówka działa.
    wygląda na to, że w ogóle całe oświetlenie mieszkania jest poza różnicówką ;-( Nie jestem pewny ale różnicówka była chyba dodawana później ... (mieszkanie z początku lat 90' tych) i pewnie montujący ją elektryk uznał, że tak jest dobrze ;-((
  • #6 19869564
    kkas12
    Poziom 43  
    Wprawdzie obwody oświetleniowe nie wymagały obligatoryjnie od bodajże 2017 roku ochrony za pomocą RCD, ale oświetlenie łazienki już takiej ochrony wymagało.
  • #7 19869579
    bipr
    Poziom 9  
    a możecie kilka słów więcej na temat "doziemienia żyły N." ?
  • #8 19869591
    kkas12
    Poziom 43  
    Jak sama nazwa wskazuje jest to kontakt żyły N z potencjałem ziemi.
    Może to być połaczenie z żyłą PE, stelażem pod płyty g/k, zbrojeniem, rurą wodociągową lub c.o. czy nawet ze ścianą.
  • #9 19869727
    bipr
    Poziom 9  
    elektryk ze spółdzielni chyba nie jest fanem pomiarów ... stwierdził, że jedyna metoda to wyłączać po kolei urządzenia z kontaktów i czekać czy wywali czy nie ;-)

Ale znalazł potencjalną przyczynę - różnicówka (zero) była połączona splecionym kablem 3x1,5 mm zamiast jednym grubszym i twierdzi, że kabel był lekko przypalony. Wymienił i ma nadzieję, że to to - możliwe ?
  • REKLAMA
  • #11 19870505
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    A mnie ciekawi inna kwestia:
    bipr napisał:
    mieszkanie z początku lat 90' tych
    Czyli z wczesnego okresu instalacji 3-żyłowych.
    bipr napisał:
    obwód na którym jest lodówka był bez uziemienia
    bipr napisał:
    różnicówka była chyba dodawana później
    To nasuwa się podejrzenie, że cała instalacja jest dwużyłowa, a wówczas cieniem kładzie się w ogóle istnienie RCD w tej instalacji.
    Przydałaby się fotka rozdzielnicy ze zdjętą maskownicą. Albo wizyta elektryka innego niż ten ze spółdzielni.
  • #12 19871548
    bipr
    Poziom 9  
    Instalacja jest 3-żyłowa. Brak uziemienia w kuchni wynikał z odłączonego / poluzowane go przewodu w puszce. Trochę mi to zajęło (bo akurat ta puszka była zatynkowanana równo ;) ale znalazłem i poprawiłem.
    Fakt, że przez lata żyłem w nieświadomości ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z losowym wyłączaniem się bezpiecznika różnicowo-prądowego (RCD) kilka razy dziennie, nawet przy wyłączonych urządzeniach. Zdarzenia zaczęły się po montażu nawiewników w oknach oraz próbie naprawy lampki halogenowej w łazience. Użytkownik zastanawia się, czy użycie wyrzynarki mogło uszkodzić RCD oraz czy uszkodzona lampa może mieć wpływ na problem. W odpowiedziach sugerowane są pomiary instalacji elektrycznej oraz wymiana starego RCD. Wskazano również na możliwość doziemienia żyły N oraz na nieprawidłowe połączenie kabli. Użytkownik potwierdza, że instalacja jest 3-żyłowa, a brak uziemienia w kuchni został naprawiony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA