Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres do kawy Simens Eq6 S500 - wybija bezpiecznik (różnicowy)

Woj92 09 Feb 2022 23:02 843 12
    Woj92
    Level 3  
    Witam,
    Podczas wciskania wtyczki expresu do gniazdka wybija bezpiecznik (różnicowy), nie dzieje się to zawsze. Dwa razy wybiło bezpiecznik jak expres po prostu był wpięty do gniazdka, nie był włączony, szukać problemu w grzałce? Dodam tez ze podobna sytuacje miałem gdy podłączyłem pralkę, raz wybiło, wsadziłem jeszcze raz wtyczkę i ponad rok jest Ok....
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    sosarek

Level 43  
    No a co to za ekspres, gniazdo jak obciążone i jakie ma zabezpieczenie?
    sosarek

Level 43  
    Co jeszcze jest podłączone do tego gniazdka?
    krisxxl
    Level 28  
    Witam

Miałem podobny problem z dwuletnim ekspresem. Okazało się, że pękł trójnik od gorącej wody i ta kapała na zaciski bojlera, powodując zadziałanie wyłącznika różnicowego.

Czy ekspres, który posiadasz jest nowy czy używany jakiś czas? Czy przypadkiem, np.: przy napełnianiu ekspresu, nie udało się zalać jego wnętrza chociażby odrobiną wody?

Pozdrawiam

Krystian
    Woj92
    Level 3  
    Tylko termomix ale nie wiem czy na tym
    obiegu nie idzie cala kuchnia , wczoraj po wybiciu korka odłączyłem termomixsa i korek normlanie wbiłem

Dodano po 2 [minuty]:

krisxxl wrote:
    Witam

Miałem podobny problem z dwuletnim ekspresem. Okazało się, że pękł trójnik od gorącej wody i ta kapała na zaciski bojlera, powodując zadziałanie wyłącznika różnicowego.

Czy ekspres, który posiadasz jest nowy czy używany jakiś czas? Czy przypadkiem, np.: przy napełnianiu ekspresu, nie udało się zalać jego wnętrza chociażby odrobiną wody?

Pozdrawiam

Krystian

Wydaje mi się ze nie , używany 2 lata , napewno ktoś do niego zaglądał bo są ślady po ,, fachowcy ,,

Dodano po 59 [sekundy]:

Było widać ta wodę ??? Czy dopiero jak otworzyłeś express ??
    krisxxl
    Level 28  
    Witam,

Tak, był niewielki ślad pod spodem ekspresu, delikatny zaciek.

Skoro ktoś już grzebał w tym ekspresie, to pytanie: co było naprawiane? Czy możesz podłożyć pod ekspres suchy papierowy ręcznik i wykonać kilka cykli parzenia i zobaczyć, czy jest suchy?

Pozdrawiam

Krystian
    krisxxl
    Level 28  
    Witam,

Co do ruchomości tego elementu to nie wiem, ale pytanie: czy jest szansa, że ten wyciek jest w okolicach przewodów elektrycznych? Czy jest szansa, że woda może kapać na kable?

Pozdrawiam

Krystian
    sosarek

Level 43  
    Woj92 wrote:
    Tylko termomix ale nie wiem czy na tym
    obiegu nie idzie cala kuchnia , wczoraj po wybiciu korka odłączyłem termomixsa i korek normlanie wbiłem

No a ile urządzeń w kuchni jest zasilanych, co widnieje na bezpieczniku jeśli chodzi o wartość zabezpieczenia?
    Woj92
    Level 3  
    W ekspresie wymieniłem grzałkę, zrobiłem kilka kaw, wyłączyłem i kiedy chciałem włączyć go raz jeszcze, wybiło bezpiecznik. Jakieś pomysły?

Ekspres do kawy Simens Eq6 S500 - wybija bezpiecznik (różnicowy)
    Czy zaznaczony element może dotykać grzałki?