Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pompę i siłownik dobrać pod łuparkę do drewna? Mam silnik 5.5 kW 1400 obr.

dawidbialozyt113 10 Feb 2022 13:22 270 4
    dawidbialozyt113
    Level 2  
    Witam.
    Na początku chciałem się przywitać bo jestem nowy na forum. Jeśli jest jakiś błąd w poście to mnie poprawcie :).
    Otóż
    Planuję sobie zrobić łuparke do drewna na użytek domowy i chciałbym skorzystać z waszego doświadczenia.
    Kloce o długości 30-40 cm średnica max około 40 cm
    Mam silnik 5.5 KW 1400 obr.
    Jaką byście polecili pompę i siłownik ?
    Wiem że to kwestia wyliczeń ale to pierwsze urządzenie hydrauliczne które będę robił i nie chciał bym tego zepsuć.
    Pozdrawiam.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    POmpa 16l/min jest do tego silnika 5,5 kW 14400br/min . siłownik taki na jaki cię stać, średnica tłoczyska minimalnie 8cm.
    Z pompą kup od razu tulejke wieloklinową i sprżegło kłowe. Żadnych pasków bo po kilku złupanych kopach wymienisz pompe bo będzie wyć jak pinokio przed ogniskiem.........

Do tego rozdzielacz z zatrzaskiem koniecznie co byś nie musia trzymać wajchy, jak zrobisz z rozumem to samo będzie to pracować w jedną lub obie strony. Są takie projekty na jutubie.
    dawidbialozyt113
    Level 2  
    Cześć.
    Dzięki za odpowiedź myślałem o pompie nsz 16 ale w takim razie skłonie się ku nsz 10 tylko muszę jeszcze policzyć jaki będzie czas wysuwania siłownika takiego jak podałeś jakby miał skok ok 40 cm
    dawidbialozyt113
    Level 2  
    Mam możliwość zakupić siłownik
    Średnica zewnętrzna 115 mm
    Tłoczysko 45mm
    Skok 500 mm
    Jaka może być średnica tłoka ? Sprzedający nie wie. A chciałbym policzyć prędkość z jaką będzie się wysuwał
    Jaką pompę i siłownik dobrać pod łuparkę do drewna? Mam silnik 5.5 kW 1400 obr. Jaką pompę i siłownik dobrać pod łuparkę do drewna? Mam silnik 5.5 kW 1400 obr. Jaką pompę i siłownik dobrać pod łuparkę do drewna? Mam silnik 5.5 kW 1400 obr.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    To niech sprzedsjacy wysunie silownik i naleje w niego oleju do pelna potem wyleje ten olej i zmierzy ile go weszlo. Sorry sle silowniki to nie obrazki by je podziwiać.