Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór agregatu prądotwórczego do morskiego kontenera chłodniczego

DAR535 10 Feb 2022 16:38 372 2
    DAR535
    Level 9  
    Witam, zakupiłem kontener morski chłodnie jest w trakcie transportu i się zastanawiam jakim agregatem ja odpalę , nie wiem jakie ma parametry do rozruchu. Może ktoś zna temat i podpowie jakim agregatem odpalę taka chłodnie ?
  • Helpful post
    stachu_l
    Level 34  
    To chyba trzeba wiedzieć jaki typ kontenera a lepiej jaki agregat chłodniczy ma zainstalowany.
    Znalazłem tylko limity których nie może przekroczyć - przepisy PRS - gdybyś chciał takie kontenery budować pod nadzorem PRS. Te ograniczenia pewno wynikają z instalacji zasilającej statku więc twój kontenera nie może brać więcej.
    https://www.prs.pl/uploads/bko_pl.pdf
    Cytaty:
    Urządzenia elektryczne instalowane na kontenerach izotermicznych
    powinny być przystosowane do zasilania ze źródeł energii o następujących parametrach: prąd trójfazowy o napięciu, mierzonym pomiędzy fazami na poziomie źródła
    poboru prądu, w zakresie od 360 V do 460 V i częstotliwości 50 Hz oraz o napięciu w zakresie od 400 V do 500 V i częstotliwości 60 Hz.
    Moc całkowita urządzenia elektrycznego kontenera w znamionowych
    warunkach pracy nie powinna przekraczać 15 kW (18,75 kVA)

Pewno będzie miał mniej ale ile dokładnie to trzeba mieć dane od producenta agregatu.

Były agregaty chłodnicze które miały własny silnik spalinowy do pracy w transporcie drogowym. W takiej wersji silnik elektryczny używany w transporcie morskim służył jako generator do zasilania układu automatyki w transporcie drogowym.
    W takim wypadku wystarczy lać paliwo. Niestety na szybko nic nie znalazłem takiego w obecnych konstrukcjach.
    DAR535
    Level 9  
    Dzięki, ciekawi mnie jak bym kupił agregat do moc maksymalna 18kva normalna 16kva ,słyszałem że ciężko je odpalić