Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres Krups EA8298 - automatyczna konserwacja w trakcie robienia kawy

adam332 11 Feb 2022 11:58 1881 3
    adam332
    Level 10  
    Witam.
    Mam od 3 miesięcy używany expres EA8298. Na samym początku zakupiłem od razu komplet wszystkich uszczelek i wymieniłem.
    Ogólnie ekspres robi kawę i pieni mleko smakowo bez zastrzeżeń, ale co jakoś czas mam z nimi problemy.
    Pierwszy problem zaczął się około 3 tygodni od mojego serwisu. Zmielił kawę, zaczął ją lać i w pewnym momencie przestał i automatyczna konserwacja i tak co któraś kawa. Pomogło rozebranie, przeglądnięcie, wyczyszczenie i nasmarowanie. 3 tygodnie spokoju i znów to samo i tak na okrągło do dziś. Na tą usterkę pomaga na jakiś czas rozebranie i wyczyszczenie lub czyszczenie tabletką, ale z tym tez jest problem o czym niżej.
    Drugi problem mam z płukaniem za pomocą tabletki. O ile po wymianie uszczelek płukanie i czyszczenie przebiegło bez problemów to ostatnie 3 płukania są problematyczne. Mianowicie jak zostaje 3-4 minuty do końca procesu to tłok podnosi się do góry i woda się leje do ekspresu... Żeby elektronika się nie zablokowała to nie można przerwać tego procesu, więc łapię wodę. Po płukaniu ekspres robi kawę prawidłowo.
    Ogólnie w ekspresie rozebrałem wszystko na drobne kawałki łącznie z multizaworem, pompą itd. i nie mam pojęcia co jest nie tak.
    Oczywiście nie jest problemem zakupić następny komplet uszczelek i wymienić, ale zdaje mi się że te jeszcze powinny być ok i z czymś innym jest problem.
    Zastanawia mnie czy przepływomierz nie ma jakichś problemów z prawidłowym zliczaniem i profilaktycznie go nie wymienić bo dlaczego ten tłok w trakcie czyszczenia za wcześnie się podnosi?
    adamskippl70
    Level 3  
    Sprawdź jakie fusy wypadają do pojemnika, czy nie są mokre lub nadmiar nie wysypuje się na boki. Jeżeli się wysypują, to pewnie młynek za drobno mieli, zapycha się i powoli zaciera. Wyczyść go i wyreguluj, ustaw grubość mielenia na ok 70%. Kawa kawie nierówna, różnie się mieli. Druga sprawa, jak tłok ustawia się w złej pozycji przy patrzeniu kawy, lub konserwacji i leje wodę bokiem to może być uszkodzony czujnik położenia mechanizmu zaparzacza. Przepływomierz raczej nie, nie puszczał wody lub co kilka kaw zatrzymywał cykl. Ale nie zaszkodzi go dobrze przepłukać, albo wyczyścić jak jest rozbierany.
    ssss
    Level 37  
    Jezeli woda sie wylewa przy plukaniu to masz problem z mechanizmem lub tlokiem