Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ładowarka Hilti C4/36-350 miga zielona dioda nie ładuje

Tomek_GZ 11 Feb 2022 12:08 558 12
    Tomek_GZ
    Level 20  
    Witam, problem polega na tym, że po podłączeniu zasilania mruga zielona dioda - jakby chciała wystartować, ale nie mogła.. :)
    Posiłkując się tematem Link wymieniłem układ IC1 oraz triaka, ale nie pomogło. Brak oznak spalenizny. Półprzewodniki sprawdzone - niezwarte, rezystory zerowe tudzież bezpieczniki sprawdzone - niespalone. Diody o których wspominają D9, D16 na płycie wykazują zwarcie, ale to przez rezystor ceramiczny 0.1Ω w pobliżu. Po wylutowaniu na mierniku są OK. Miałby ktoś jakiś pomysł? Zwarcia na lini zasilania nie stwierdziłem, choć usterka wygląda jakby gdzieś to zwarcie było. Będę wdzięczny za wsparcie.
    aaanteka
    Level 42  
    Tomek_GZ wrote:
    wymieniłem układ IC1 oraz triaka
    Dlaczego?

Tomek_GZ wrote:
    Diody o których wspominają D9, D16 na płycie wykazują zwarcie, ale to przez rezystor ceramiczny 0.1Ω w pobliżu.
    Trzeba być tego pewnym , ze elementy półprzewodnikowe są sprawne, a nie przypuszczać i z góry zakładać. Czasem warto jeszcze raz powtórzyć wszystkie pomiary, szczególnie jak szukamy usterki bez posiadania schematu ideowego.

do przeczytania

do przeczytania
    tomus2k
    Level 26  
    ZD16: musisz wyjąć jedną nóżkę rezystora R36, a najlepiej zdjąć diodę do pomiaru (jak będzie uszkodzona to zmierz jeszcze R31)

Aaaaaale mruganie diody bez baterii świadczy o próbkowaniu przetwornicy ST-BY (IC2) : pomierzy C39 obok IC2 MIP2M2 - pomiar po wylutowaniu C39 ( ja bym od razu wymienił- na 2 naprawiane staruszki z mryganiem trzeba było go wymienić, a w jednym dodatkowo był uszkodzony transoptor PC5 lub PC4 nie pamiętam)
    Tomek_GZ
    Level 20  
    aaanteka wrote:
    Tomek_GZ wrote:
    wymieniłem układ IC1 oraz triaka
    Dlaczego?

Tomek_GZ wrote:
    Diody o których wspominają D9, D16 na płycie wykazują zwarcie, ale to przez rezystor ceramiczny 0.1Ω w pobliżu.
    Trzeba być tego pewnym , ze elementy półprzewodnikowe są sprawne, a nie przypuszczać i z góry zakładać. Czasem warto jeszcze raz powtórzyć wszystkie pomiary, szczególnie jak szukamy usterki bez posiadania schematu ideowego.

do przeczytania

do przeczytania

Układ wymieniłem, ponieważ po pierwsze kosztował kilka zł , a po drugie w tematach podesłanych przez Ciebie winowajcami były właśnie te układy ;)

tomus2k wrote:
    ZD16: musisz wyjąć jedną nóżkę rezystora R36, a najlepiej zdjąć diodę do pomiaru (jak będzie uszkodzona to zmierz jeszcze R31)

Aaaaaale mruganie diody bez baterii świadczy o próbkowaniu przetwornicy ST-BY (IC2) : pomierzy C39 obok IC2 MIP2M2 - pomiar po wylutowaniu C39 ( ja bym od razu wymienił- na 2 naprawiane staruszki z mryganiem trzeba było go wymienić, a w jednym dodatkowo był uszkodzony transoptor PC5 lub PC4 nie pamiętam)

Dziękuję - sprawdzę jutro i dam znać ;)
    Tomek_GZ
    Level 20  
    C39 na mierniku 109 uF . ZD16 na mierniku OK - nie wykazuje zwarcia.
  • Helpful post
    tomus2k
    Level 26  
    Tomek_GZ wrote:
    C39 na mierniku 109 uF

Źle mierzysz tu ważny jest ESR - wymień go to są groszowe sprawy.
    Zostaw przetwornice IC1 na razie w spokoju, ona nie zasila zielonej diody.
    1. wymień ten kondensator jak nie umiesz ustalić ESR
    On odpowiada za filtracje napięcia zasilania układu po stronie wtórnej IC1 i całe sterowania Tyrystora.
    2. Zmierz stary tyrystor czy ma zwarcie (poniżej 100ohm) między którąkolwiek nóżką to koniecznie musisz też wymienić PC1

Teraz zabawa pod napięciem sieciowym - to ty musisz wiedzieć czy sobie poradzisz

3. Sprawdźmy jakie jest napięcie na wtórnym, zmierz napięcie na nóżkach kondesatora C111 (za małym transformatorkiem i ten kondensator też bym wymienił - jest tam sprzężenie zwrotne które przy słabej filtracji może wprowadzać układ w zabezpieczenie)
    Tu wartość napięcia to tylko jeden z pomiarów , tu przydaje się miernik wskazówkowy lub z bargrafem - bo ważne też czy napięcie skacze w rytm zielonej diody.

Przypominam o BHP : praca w rękawiczkach i rozładowaniu po pracy kondesatora żarówką 230V
    Tomek_GZ
    Level 20  
    Dziękuję za obszerne rady i objaśnienia. Wymienię profilaktycznie ten C111, napięcia podam jutro, jak zrobię pomiary. Zrobię przed wymianą i po wymianie.

Co do C39 - Niestety w swoich zapasach nie mam kondensatora 100 uF na 63V, więc muszę gonić do sklepu :)
    Nasunęło mi się pytanie w kontekście ESR. Czy mam wziąć typu "Low ESR" ? Czy zwykły?
  • Helpful post
    tomus2k
    Level 26  
    Tomek_GZ wrote:
    Czy mam wziąć typu "Low ESR" ? Czy zwykły?

Kondesatory na napięcie 63V są przewidziane do pracy w wyższych częstotliwościach, Tak obydwa kup Low ESR.
    Tomek_GZ
    Level 20  
    Wymieniłem C111 i C39 . Niestety.. Nadal ta sama usterka. Nie wiem, czy dalej w to brnąć.
    tomus2k
    Level 26  
    Tomek_GZ wrote:
    czy dalej w to brnąć.

Muszę cię zmartwić, nie jestem jasnowidzem, a mam wrażenie że tak uważasz ;-)
    Prosiłem o pomiary i prosiłbym o więcej, a ty wymieniłeś kondensatory i nic więcej.
    Pomierz to o co prosiłem w punkcie 2 poprzedniego postu.
    Pomierz rezystory R24, R30, R33 i R108, R109
    Pomierz diody ZD102 i ZD101
    pomierz kondensator C40
    Omomierzem opór na nóżkach kondensatora C111 - Polecam go wcześniej rozładować i czekaj na ustabilizowanie się pomiaru.
    Było by mniej ale nie wykonałeś punktu 3 pp, wiem możesz mieć obawy dlatego nie nalegam.
    Chcesz pomocy, ja poświęcam Ci swój czas i to za totalne free, a o najtańsze na świecie podziękowanie skąpisz: przycisk pomógł/pomocny post.
    Tomek_GZ
    Level 20  
    Nikomu nie skąpie.. Doceniam takich użytkowników jak Ty, którzy próbują pomóc, a nie trollują. Mam taką zasadę, że po zamknięciu tematu (czy to z pozytywnym skutkiem, czy też nie) nagradzam uczestników, którzy wnieśli coś mądrego do tematu (innymi słowy - olewam trolli). Jesteśmy, jak widzę po dacie założenia konta, dość długo na tym forum, z taką postawą spotkałem się po raz pierwszy.

Dziękuję Ci za dotychczasową pomoc, kliknąłem "Pomógł".
    tomus2k
    Level 26  
    Każdy ma swoje zasady i ja to szanuje, uszanuj i moje :spoko:
    Działasz z tematem ładowarki, czy jednak odpuszczasz ?
    Tomek_GZ
    Level 20  
    Odpuszczamy.
    Dziękuję za odpowiedzi i zaangażowanie.