Witam, naprawiam telewizor LG 32lj500V, który po włączeniu wyświetlał obraz przez około 1s, potem był czarny ekran. Zaświeciłem latarką w matrycę, na ekranie był widoczny śnieg. Napięcie z zasilacza 12V, wynosi 12,49V, jest stabilne, sygnał on/off jest, wynosi 3,2V, kondensatory nie spuchnięte. Zdemontowałem podświetlenie, zdejmując górną pokrywę matrycy, sprawdziłem każdy pasek 7 diod napięciem 19V, z zasilacza ustawionego na 20mA. Dwa paski z trzech nie zaświeciły się. Sprawdziłem w jednym diody, napięciem 2,7V, 20mA, jedna się nie zaświeciła. Zamówiłem już paski, ale czy diagnoza jest prawidłowa ? Czy te diody mogły się uszkodzić samoczynnie, czy może być też problem z zasilaniem ? Punkty masowe płytki matrycy, były przyklejone taśmą przewodzącą do obudowy, nie wiem czy się ponownie przykleją, czy muszą tam być ? Czy ewentualnie można zamiast nich dolutować przewody ? Płytka nie jest przykręcana do obudowy, również była przyklejona, nie ma kontaktu z masą poprzez śrubki
A nie ma w spisie Castoramy, że mają takie taśmy, pod jaką są nazwą ? Czy są w Obi, albo Leroy Merlin ? Do Castoramy mam kawałek drogi, a rowerem jeżdżę. Zamówił bym przez internet z Allegro, ale piszą, że najwcześniej w środę będzie przesyłka, a rodzinie najprawdopodobniej zależy na czasie. Matrycy całej nie wyjmowałem, jest przykryta osłoną podświetlenia i czystym ręcznikiem
Wymieniłem podświetlenie, nakleiłem ponownie oryginalne taśmy, ale na matrycy, na białym ekranie widoczne są trochę ciemniejsze miejsca. Podczas normalnego oglądania jest to niezauważalne. Listwy są nowe, oryginalne. Czy podczas składania, mogła się np. ta folia na taśmach przesunąć ? Czy takie ciemniejsze miejsca są naturalne dla tej matrycy ? Czy to może być kurz wewnątrz ? Nie wyciągnąłem matrycy, jest przyklejona do ramki, folii też nie wyciągałem, tylko założyłem całość na pokrywę. Na czas oczekiwania na listwy matryca była przykryta tą folią z pasków i ręcznikiem
Nie wyciągnąłem matrycy, jest przyklejona do ramki, folii też nie wyciągałem, tylko założyłem całość na pokrywę.
Tego opisu nie rozumiem, ale widać że jakoś Ci się udało. A jak zdemontowałeś białe tło z blachy matrycy, bo widać taśmy dwustronne do których było przyklejone? Normalnie zawsze demontuje się po kolei ramkę, szkło matrycy, folie polaryzatorów, plexi rozpraszacza, tło ledów i na końcu ledy.
Tego opisu nie rozumiem, ale widać że jakoś Ci się udało. A jak zdemontowałeś białe tło z blachy matrycy, bo widać taśmy dwustronne do których było przyklejone? Normalnie zawsze demontuje się po kolei ramkę, szkło matrycy, folie polaryzatorów, plexi rozpraszacza, tło ledów i na końcu ledy.
Były taśmy, ja potem tylko włożyłem tą folię, nie przykleiła się do nich. Matrycę rozebrałem poprzez zdjęcie pokrywy z podświetleniem. Składałem kładąc pokrywę na matrycy z foliami, następnie obróciłem całość matrycą w górę i zatrzasnąłem na zatrzaskach. Czy złożyłem coś źle, dlatego są takie plamy ? Zauważyłem jeszcze taki efekt że na górze ekran jest nieco ciemniejszy, na dole jaśniejszy. Łączenie tych płaszczyzn drga i ta jaśniejsza część nachodzi na ciemniejszą. Czy może być to problem z masą elektroniki matrycy ? Co może być przyczyną takich pasków ?
Próbowałem usunąć ten pasek, rozpiąłem wszystkie złącza, przeczyściłem alkoholem izopripylowym, jak włączyłem coś zabrzęczalo na T-CON ie, jakby przetwornica i nie ma teraz wogóle obrazu. Podświetlenie działa, ale obraz jest czarny, bez treści. Kiedy odłączam lewą taśmę matrycy obraz pojawia się z prawej strony, z lewej jest cały biały. Na płytce matrycy na tym kondensatorze jest zwarcie, czy powinno być ? Taśmy wydają mi się dobre. Czy np. resztki izopropylenu w złączu, mogły coś uszkodzić ?
Dodano po 2 [godziny] 38 [minuty]:
A ma ktoś może matrycę do tego telewizora ? Czy można kupić gdzieś używaną, bądź nową ? Jest tam matryca LP156WHB-TPA1. Nie wiem co się mogło stać, nałożyłem palcem na złącza izopropanol, bo mam w butelce, nie czekałem za bardzo, jak wyschnie, bo izopropanol nie przewodzi prądu, włączyłem telewizor, zabrzęczał T-con, wydaje mi się że elektronika matrycy zrobiła się trochę ciepła, nie wyświetliła się żadna treść obrazu. Jak odpinam lewą taśmę, z prawej strony pojawia się obraz. Z odłączoną taśmą słychać normalny dźwięk przetwornicy na T-con, jak podłączę taśmę, tak jakby spadała częstotliwość. Zmieniałem taśmę, z lewej strony, mam taką zapasową, nadal to samo. Ten kondensator wylutowałem, na pinach było zwarcie, wlutowałem kondensator z powrotem. Nie ma już tego pasa, który chciałem zlikwidować, obraz z prawej strony jest prawidłowy, aczkolwiek powstały tam jakieś bad pixele widoczne na czarnym tle. Jakby ktoś miał matrycę, to chętnie kupię
Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:
Te badpixele występują tylko przy wyświetlaniu zdjęć z USB, na tle Menu ich nie ma. Na przetwornicach Ticona są napięcia 16V, 12V i 3,3V. Bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie matrycy, czy Ticona ?
Dodano po 7 [godziny] 58 [minuty]:
Grzeje się jeden z driverów na taśmie flex, po uszkodzonej stronie. Kiedy taśmę z uszkodzonej strony podłączyłem do drugiego gniazda w Ticon, było słychać znów to buczenie przetwornicy na Ticon, jak w momencie powstawania uszkodzenia. Kiedy podłączyłem działającą część ekranu w miejsce niedziałającej, ekran był czarny, bez treści. Czy uszkodzony jest Ticon i driver na taśmie, czy tylko któryś z tych elementów ?
Izopropanol nie przewodzi, ale czy pot lub inne substancje wydzielane przez ciało po zmieszaniu z izopropanolem nie przewodzą? Albo po prostu ładunek elektrostatyczny!
Jeśli się grzeje jeden z driverów na taśmie to matryca " w plecy ", zatem TV na złom niestety.
Matrycę rozebrałem poprzez zdjęcie pokrywy z podświetleniem. Składałem kładąc pokrywę na matrycy z foliami, następnie obróciłem całość matrycą w górę i zatrzasnąłem na zatrzaskach.
Jakiś czas temu Szanowny Kolega "Gancegal" Napisał bardzo trafnie, że nie odkręca się auta od koła, tylko koło od auta! Zawsze najpierw wyjmujemy "szybę" (matrycę), wymieniamy podświetlenie i składamy, przed założeniem matrycy możemy sprawdzić czy podświetlenie jest prawidłowe.
Izopropanol nie przewodzi, ale czy pot lub inne substancje wydzielane przez ciało po zmieszaniu z izopropanolem nie przewodzą? Albo po prostu ładunek elektrostatyczny!
Jeśli się grzeje jeden z driverów na taśmie to matryca " w plecy ", zatem TV na złom niestety.
Miałem opaskę antystatyczną na ręce, podłączoną do bolca w gniazdku. Wiele razy włączałem różne urządzenia, zanim izopropanol nie wysechł, ale wcześniej miałem ten płyn w sprayu, teraz pierwszy raz nakładałem palcem. Nie wycierałem wtyczki, bo chciałem żeby alkohol wniknął w gniazdo
Wojtek M wrote:
Jakiś czas temu Szanowny Kolega "Gancegal" Napisał bardzo trafnie, że nie odkręca się auta od koła, tylko koło od auta! Zawsze najpierw wyjmujemy "szybę" (matrycę), wymieniamy podświetlenie i składamy, przed założeniem matrycy możemy sprawdzić czy podświetlenie jest prawidłowe.
Chciałem uniknąć wyjmowania szyby, folii, żeby ich nie pobrudzić, nie uszkodzić. Ale po wymianie podświetlenia telewizor działał, sprawdzałem go przed złożeniem, na ekranie był śnieg, żadnych wad nie było widać. Potem zauważyłem ciemniejsze miejsca, które nie przeszkadzały w oglądaniu. Po pewnym czasie jednak, jak telewizor się rozgrzał, jedna pozioma część ekranu miała większy kontrast, druga mniejszy, a ich połączenie drgało, z czasem wydaje mi się coraz bardziej. Teraz nie ma takiego efektu, na sprawnej części ekranu, być może wystarczyłoby to czyszczenie złącz.
Znalazłem na Allegro za 380 zł w Lombardzie, telewizor LG 32LH530V.API 32, wygląda na zadbany https://allegro.pl/oferta/telewizor-lg-32lh530v-11727361258 Parametry ma takie same, jak ten uszkodzony, chociaż to trochę inny model. Kupię go, oddam rodzinie, ponieważ będzie sprawny, to trochę mi może zapłacą, bo jednak oddam im sprawny telewizor, a dodatkowo, będą mieli na zapas nowe listwy podświetlenia, a być może zasilacz i płyta główna jest taka sama
A czy mogłoby pomóc zerwanie tej taśmy z uszkodzonym driverem, który blokuje T-con i zaklejenie części pinów taśm sygnałowych łączących T-con z matrycą ?