Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CD FONICA CDF 103R - Napęd nie kręci

Krzychu23 12 Feb 2022 23:50 417 15
    Krzychu23
    Level 16  
    Mam odtwarzacz CD Foniki 103R. Po włożeniu płyty napęd nie kręci płytą. Laser próbuje się zogniskować (pojawia się czerwona plamka, soczewka wykonuje ruch oddalający i przybliżający do płyty, ale ta się nie kręci. Na złączy silniczka pojawia się przez chwilę około 2,2V, ale tylko wtedy, kiedy jest włożona płyta, przy pustym napędzie nic się nie pojawia. Uszkodzony silnik napędu płyty?
    rnb_bolii
    Level 39  
    Witam. To sprawdź ten silnik... Są nawet proste sposoby czy dobrze działa. Na forum podane.
    Ps. Nawet słaby laser będzie świecił, co nie znaczy to że poradzi odczytać toc.
    Krzychu23
    Level 16  
    podanie 5,5V na ten silniczek powoduje pobór prądu rzędu 0,3A, silnik nie kręci
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Krzychu23 wrote:
    podanie 5,5V na ten silniczek powoduje pobór prądu rzędu 0,3A, silnik nie kręci
    Mam nadzieję że podałeś na ODŁĄCZONY silnik z pytki? Jeśli tak, to masz silnik do wymiany, lub regeneracji (gdzieś widziałem na forum instrukcję jak się do tego zabrać, żeby nie zepsuć a naprawić).
    Jeżeli nie odłączyłeś - bardzo możliwe, że dodatkowo coś spaliłeś. Np. driver silnika.
    Krzychu23
    Level 16  
    Oczywiście, że na odłączonym. Muszę znaleźć jakiś silnik na podmianę w takim razie .
    rnb_bolii
    Level 39  
    A tak swoją drogą... To 300mA toż to prawie dym z tego motora😕
    Ps. Nawet "zdechły" by ruszył...
    398216 Usunięty
    Level 43  
    rnb_bolii wrote:
    To 300mA toż to prawie dym z tego motora😕
    Ps. Nawet "zdechły" by ruszył..
    W 90% przypadków robi się zwarcie na komutatorze silnika od zeskrobanych tlenków i innego brudu jaki się tam dostanie (polskie silniki pod tym względem były jeszcze lepsze). W efekcie na uzwojenia nie dostaje się praktycznie żadne napięcie więc albo zwalnia obroty albo (jak w tym wypadku) stoi jak Wyspiański na weselu.
    Dopóki nie usunie się brudu z komutatora silnik co najwyżej nadaje się do testowania driverów na zwarcie... Jeśli mają ograniczenie prądowe - może pożyją, ale jeśli8 nie... W każdym razie po wymianie silnika (lub rozebraniu go i umyciu komutatora - jeżeli szczotki nie wypalone , to jeszcze może pożyć) jeśli nadal będzie problem z silnikiem (na przykład brak regulacji obrotów), trzeba sprawdzić driver.
    rnb_bolii
    Level 39  
    No tak. Ale jeszcze szotkotrzymacze dostają po "pupci". Czy będą tak sprężyste by docisk był...
    Może jednak wymiana silnika na nowy. Może i panewki też mają luz, a to wiadomo czym pachnie.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    rnb_bolii wrote:
    szotkotrzymacze dostają po "pupci"
    A skąd w tym silniku szczotkotrzymacze by się wzięły? Widziałeś kiedykolwiek silnik z CD wewnątrz?
    rnb_bolii wrote:
    Może i panewki też mają luz, a to wiadomo czym pachnie.
    Nie spotkałem się jeszcze w czasie swojej pracy (50 lat w serwisach) by panewka spowodowała w tym typie silnika zablokowanie wirnika. Co najwyżej po latach intensywnej eksploatacji dostaje luzu, ale nie na tyle by blokować wirnik!
    rnb_bolii
    Level 39  
    Chodziło o luz na panewce. O czym pisze. A nie blokowaniu. Kolega źle odebrał. Ok. Luzy powodują "przeskoki". O czym Kolga dobrze wie.
    No może przesadziłem z szczotkotrzymaczem. Ale chodziło o:
    Tak, widziałem. W Fonice może być podobnie. Mitsumi.
    Przy 300mA takie "szczoteczki" palą się w .....

CD FONICA CDF 103R - Napęd nie kręci
    398216 Usunięty
    Level 43  
    rnb_bolii wrote:
    Chodziło o luz na panewce. O czym pisze. A nie blokowaniu. Kolega źle odebrał.
    Autor pisał, ze mimo prądu rzędu 300mA silnik stał. Byłem pewien, ze to czytałeś i dlatego napisałem że wyrobiona panewka nie powoduje takiego efektu.
    Gdzieś na forum widziałem zdjęcia wnętrza silników typowych we wszystkich współcześniejszych napędach CD i DVD. Możesz porównać z tym zdjęciem jakie zamieściłeś. Troszkę inaczej tam to wygląda. A co do 300mA - żeby szczotki odparowały musiałoby być dużo więcej. Kilkadziesiąt silników w CD regenerowałem (gdy nie opłacało się kupować całej mechaniki a miałem trochę czasu) i nie miałem nigdy z nimi problemów po takiej naprawie.
    rnb_bolii
    Level 39  
    Najlepiej niech autor tematu pokaże nam silnik.Co na nim napisane. Chociaż jestem za wymianą na nowy.
    Krzychu23
    Level 16  
    Postaram się wrócić do cd przez weekend i zamieszczę fotki silniczka.
    rnb_bolii
    Level 39  
    Te zanieczyszczenia na komutatorze (o ile szczoteczki dobre i jeszcze silnik ruszy) można pewnym sposobem wyczyścić. Bez rozkuwania silnika. Chociaż rozbieranie silnika(dekielka) różnie się kończy.....
    Czasem zadziała... Ja jednak jeżeli dostępny, to nowy, lub zamiennik o odpowiednim zasilaniu, bo na nim powinno pisać.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    rnb_bolii wrote:
    Ja jednak jeżeli dostępny, to nowy, lub zamiennik o odpowiednim zasilaniu,
    Oczywiście - najpewniej io najwygodniej. A co do napięcia... na te kilka tysięcy CD jakie naprawiałem we wszystkich silniczki były dokładnie tego samego typu i na te same napięcia. Wiec faktycznie wystarczy poszukać dawcy (mechaniki z uszkodzonym laserem na przykład) i z niego wymontować silnik. Jeśli na tę sama wysokość i taką samą długość wału - musi pasować.
    rnb_bolii
    Level 39  
    Czekamy z dobrą fotą sinika. A i jego opisu na naklejce. Winna być.👀