Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Minimalna liczba paneli do falownika SOFAR 3300 TL G3

civic9 13 Feb 2022 04:26 1332 5
    civic9
    Level 11  
    Chciałbym się podpytać czy dobrze myślę w kwestii minimalnej liczby paneli, które są potrzebne, żeby falownik jako tako działał.
    Chodzi o szybkie uruchomienie minimalnej, budżetowej instalacji (terminy), którą później będzie można dokończyć na spokojnie.

Weźmy np. taki, sprzedawany w nienajgorszej chyba cenie falownik Sofar Solar 3300TL-G3. Wg danych ma on:
    Napięcie rozruchu wejścia: 70V
    Zakres napięcia MPPT: 50-550V
    Znamionowe napięcie wejścia: 360V
    Zakres napięcia DC pełnego obciążenia: 250-500V

Do tego panele powiedzmy na przykład: JA SOLAR 450W JAM72S20-450/MR
    dla NOCT:
    Uoc=46.90V
    Umpp=39.19V
    Biorąc poprawkę na temperatury, Uoc wyjdzie ok. 40V, Umpp ok. 34V.

Czy to oznacza, że ten falownik będzie działał z dwoma panelami?
    To będzie w szczycie 27% jego mocy, a pewnie bliżej 20%. Ale napięcie rozruchu i zakres pracy MPTT chyba zostaną osiągnięte.
    Ewentualnie, dla większego marginesu, z trzema? To już będzie 30-40% jego mocy.
    Wiem, będzie spadek na sprawności. Ale czy ruszy i wyprodukuje przynajmniej część tego co powinien?
    Po kilku miesiącach instalacja została by dokończona poprzez dołożenie reszty wymaganych modułów PV.

Z góry dzięki za komentarze :)
    lopr_pol
    Level 30  
    Z dwoma jesteś dopiero na granicy włączenia się, lepiej 3.
    civic9
    Level 11  
    Tak, używam. W czym mogę pomóc?
    novik
    Level 11  
    Ostatecznie z iloma panelami?
    Masz wpięte do sieci?
    Jak sprawuje się falownik,z tego co czytam na forum ludzie mają dużo problemów, mam tu na myśli produkcję do sieci.szukają wgrywają nowe softy-koszmar.
    Ale dotyczy to myślę tylko falowników 3 fazowych.
    Jak wygląda sytuacja u ciebie?
    Pozdrawiam
    civic9
    Level 11  
    Na razie to tylko 9m-cy pracy. Jestem zadowolony. Monitoruję instalację i staram się z niej wycisnąć jak najwięcej, wyniki zgodne z oczekiwaniami.
    Nie robiłem żadnej aktualizacji, nic nie musiałem kombinować.

Jedyny problem to z częściowym zacienianiem, które u mnie czasowo występuje. Wtedy cały string ma mizerne osiągi. Nie dochodzi do aktywacji diod bocznikujących w zacienionym panelu. Nie wiem czy to kwestia algorytmu mppt, czy kwestia samych paneli, ale chyba większość budżetowych falowników i tak działa podobnie, bo większość ludzi na to narzeka i dokładają optymalizatory.

W temacie wątku, bo może ktoś tu trafi pod tym kątem:
    Puściłem z nim 6 paneli, więc nie sprawdzałem pracy przy tych minimalnych napięciach. Wiem, za to, że inny mój sofar - z serii HYD, też 1 fazowy, ma właśnie problem z niskimi napięciami, na granicy tych parametrów katalogowych, przy 4*405W. Mimo tego, że ewidentnie są spełnione, z małym zapasem, to wtedy nie działa stabilnie, ma problemy ze starem, nie wyciągał tego co powinien (niby działa, więc nie da się pewnie tego reklamować, ale słabo, a obok też na takich samych 4 panelach foxess osiągał spodziewane wyniki). Ale już przy 6-8 szt. też działa sprawnie.

Reasumując - jeśli nie na minimalne napięcia i bez zacieniania to polecam. Jeśli blisko minimum lub z zacienianiem - też nie wykluczam, że ma sens, ale już ze znakiem zapytania, najlepiej do sprawdzenia i porównania.