Chciałbym się podpytać czy dobrze myślę w kwestii minimalnej liczby paneli, które są potrzebne, żeby falownik jako tako działał.
Chodzi o szybkie uruchomienie minimalnej, budżetowej instalacji (terminy), którą później będzie można dokończyć na spokojnie.
Weźmy np. taki, sprzedawany w nienajgorszej chyba cenie falownik Sofar Solar 3300TL-G3. Wg danych ma on:
Napięcie rozruchu wejścia: 70V
Zakres napięcia MPPT: 50-550V
Znamionowe napięcie wejścia: 360V
Zakres napięcia DC pełnego obciążenia: 250-500V
Do tego panele powiedzmy na przykład: JA SOLAR 450W JAM72S20-450/MR
dla NOCT:
Uoc=46.90V
Umpp=39.19V
Biorąc poprawkę na temperatury, Uoc wyjdzie ok. 40V, Umpp ok. 34V.
Czy to oznacza, że ten falownik będzie działał z dwoma panelami?
To będzie w szczycie 27% jego mocy, a pewnie bliżej 20%. Ale napięcie rozruchu i zakres pracy MPTT chyba zostaną osiągnięte.
Ewentualnie, dla większego marginesu, z trzema? To już będzie 30-40% jego mocy.
Wiem, będzie spadek na sprawności. Ale czy ruszy i wyprodukuje przynajmniej część tego co powinien?
Po kilku miesiącach instalacja została by dokończona poprzez dołożenie reszty wymaganych modułów PV.
Z góry dzięki za komentarze
Chodzi o szybkie uruchomienie minimalnej, budżetowej instalacji (terminy), którą później będzie można dokończyć na spokojnie.
Weźmy np. taki, sprzedawany w nienajgorszej chyba cenie falownik Sofar Solar 3300TL-G3. Wg danych ma on:
Napięcie rozruchu wejścia: 70V
Zakres napięcia MPPT: 50-550V
Znamionowe napięcie wejścia: 360V
Zakres napięcia DC pełnego obciążenia: 250-500V
Do tego panele powiedzmy na przykład: JA SOLAR 450W JAM72S20-450/MR
dla NOCT:
Uoc=46.90V
Umpp=39.19V
Biorąc poprawkę na temperatury, Uoc wyjdzie ok. 40V, Umpp ok. 34V.
Czy to oznacza, że ten falownik będzie działał z dwoma panelami?
To będzie w szczycie 27% jego mocy, a pewnie bliżej 20%. Ale napięcie rozruchu i zakres pracy MPTT chyba zostaną osiągnięte.
Ewentualnie, dla większego marginesu, z trzema? To już będzie 30-40% jego mocy.
Wiem, będzie spadek na sprawności. Ale czy ruszy i wyprodukuje przynajmniej część tego co powinien?
Po kilku miesiącach instalacja została by dokończona poprzez dołożenie reszty wymaganych modułów PV.
Z góry dzięki za komentarze