Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica EGSP14384 V - zmywarka nie włącza programów

iorum 13 Feb 2022 11:22 906 15
Automation24.pl
    iorum
    Level 14  
    Amica EGSP 14384 V zmywarka nie włącza programów. Wbudowana zmywarka kupiona razem z mieszkaniem, podejrzewam że może mieć od 3-5lat. Sąsiadka poprosiła mnie o pomoc w uszkodzonej zmywarce. Pralkę Polara swoją serwisuję, ale zmywarki nigdy nie miałem. Według właścicielki zmywarka pracowała bez zastrzeżeń aż przestała zmywać.
    Objawy:
    Nie pobiera wody, czasami pobiera, ale nie grzeje, a po 1-1,5h naczynia są brudne. Przy mnie uruchomiła program 1/2 i słychać było pobieranie wody, ale nie myła. Po otwarciu drzwi na dnie było trochę zimnej wody. Po kolejnym zamknięciu drzwi jakby raz długo pobierała, ale nie włączała się grzałka albo po otwarciu znowu nie pobierała trochę i nic więcej się nie działo.

Dodam, że na dole filtr wyczyszczony. Dołączam trzy foto. Wątpliwość polega na tym, czy warto z uwagi na koszty bawić się w serwis Amica, czy wymienić zmywarkę na nową? Czy reset zmywarki może coś pomóc? Kombinuję, że może od nadmiaru klikania w przyciski programator zgłupiał...
    Może ktoś podpowie co sprawdzić, co wymienić we własnym zakresie, jakie najczęściej usterki występują w tym modelu.
    Model raczej mało popularny i mało jest tematów do poczytania, nawet serwisówki po polsku nie znalazłem.
    Amica EGSP14384 V - zmywarka nie włącza programów20220212_1..924.jpg Download (2.55 MB) Amica EGSP14384 V - zmywarka nie włącza programów20220212_1..024.jpg Download (2.95 MB) Amica EGSP14384 V - zmywarka nie włącza programów20220212_1..953.jpg Download (3 MB)
  • Automation24.pl
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Możliwe, że nie startuje pompa myjącą: https://north.pl/karta/pompa-myjaca-z-turbina...warki-amica-egsp-14384-v,MX2-EL-CMME-XSK.html
    Najczęstszą przyczyną takiej sytuacji jest utrata pojemności kondensatora rozruchowego tej pompy. Cena takiego kondensatora nie jest duża, ale należy go zastąpić częścią o identycznych parametrach elektrycznych. Spróbuj przytrzymać przycisk start dłużej a może zaczną migać diody i pojawi się jakiś kod błędu.
    iorum
    Level 14  
    1. Wymiana kondensatora to od spodu po wyjęciu z zabudowy i położeniu na bok?
    Mam kondensator z pralki ale to EN60252 (25...F/, a w zmywarce jest EN60252-1 (3...F). To chyba robi różnicę?
    2. Czy taki reset może pomóc? Niestety nie mam teraz dostępu do zmywarki... https://www.youtube.com/watch?v=GN941JppoDk
    Czy taki reset należy zrobić na wyłączonej zmywarce czy włączonej a po resecie wyłączyć na 0,5h? W komentarzach pod filmikiem jest 100% zadowolonych z tej metody resetu!!!
  • Automation24.pl
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Można spróbować w ten sposób:
    1. :arrow: Link.
    2. :arrow: Link.
    Kondensator musi mieć identyczne parametry czyli koniecznie trzeba zakupić pasujący :arrow: Link.
    iorum
    Level 14  
    Nim dałeś mi linki zrobiłem reset ale bez efektu, z tym że nie kładłem/rozwierałem drzwi do końca tylko robiłem to na drzwiach uchylonych. Jutro spróbuję dokładnie jak w linku.

Zerknij proszę czy kondensator z foto trzyma parametry? Pasuje mi jest do wzięcia u mnie w Warszawie z odbiorem osobistym.
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Kondensator jak najbardziej odpowiada parametrom.
    Weź ze sobą multimetr bo warto również przejrzeć wiązkę elektryczną pod drzwiami na ciągłość obwodu to znana bolączka zmywarek.
    iorum
    Level 14  
    Nie lubię się u kogoś rządzić ale będę zmuszony działać więc chcę się przygotować. Plan mam taki, że jeszcze raz spróbuję RESET, później wymiana kondensatora i jeśli nic to nie pomoże, to sprawnie serwisanta, którego namierzyłem po opiniach w Warszawie jako uczynnego aby naprawy nie ciągnąć w nieskończoność.
    PYTANIA:
    1. Zmywarka stoi bezpośrednio przy zlewie. Pewnie z tyłu nie ma węża poboru i wylania wody w naddatku, tylko muszę zamknąć główny zawór dopływu wody zimnej w lokalu, najpierw odłączyć węże i dopiero wysunąć zmywarkę?
    2. Przy podłodze jest listwa maskująca jakby z uszczelką przy samej terakocie. Pewnie listwa jest mocowana na zatrzaski. Jak to zdemontować aby tych zatrzasków nie połamać?

Wczoraj wieczorem na spokojnie jeszcze przyjrzałem się objawom.
    W zmywarce jest trochę wody na dnie. Jak włączę program np. P3:
    -zmywarka rusza i na mój słuch odpompowuje wodę co trwa krótko, następnie
    -pobiera trochę wody czyli dokładnie tyle i jest teraz i nie grzeje tylko się wyłącza.
    -każde ponowne uruchomienie np. innego programu powoduje to samo: odpompowuje, pobiera i kaput.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Musi mieć węże z tyłu czyli wąż dopływowy i odpływowy a zawór powinien być bo do czegoś wąż dopływowy musi być podłączony. Jeżeli chodzi o demontaż zabudowy to niewiele doradzę. Objawy teoretycznie wyglądają na brak pracy pompy myjącej, ale kwestie przepływu wody też trzeba zweryfikować: https://north.pl/karta/plaszcz-wodny-z-przepl...ki-do-amica-egsp-14384-v,3B2-EL-CMME-XSK.html
    iorum
    Level 14  
    Kenworth 18 wrote:
    kwestie przepływu wody też trzeba zweryfikować:

Czy majster, który przyjdzie do naprawy podstawia swój inny płaszcz, czy to można inaczej zweryfikować? Nie są to drogie części ale niezwracalne do sklepu i drogą kupna i podmiany kilku części wyjdzie tyle co naprawa serwisowa.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Podałem tylko link do części nie mając na myśli, że kolega ma zakupić tą część tylko na zdjęciu widać przepływomierz będący integralną częścią płaszcza wodnego. Chodzi tu o zweryfikowanie czy przepływomierz pracuje prawidłowo czyli "wiatraczek" ma się obracać swobodnie a kontaktron również ma pracować bez zacięć. Kontaktron można sprawdzić przy pomocy magnesu czy pracuje. Może zmywarka ruszy po wymianie kondensatora rozruchowego bo one bardzo często ulegają uszkodzeniu a część nie jest bardzo kosztowna.
    iorum
    Level 14  
    1. Dzisiaj jeszcze raz przeprowadziłem resety przy położonych drzwiach.
    Wszystko wskazuje, że pojawiał się błąd H3...
    Resety nic nie dały.

2. Znalazłem taki temat, który objawami idealnie pasuje do mojej zmywarki... czy to może być prawidłowy trop?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3074443.html#14918001

3. Mam czas do piątku na eksperymenty, bo na g.17 zamówiłem serwis (160zł przyjazd i diagnoza + koszt naprawy). Dużo radości przyniosłoby mi gdybym do piątku naprawił i musiał serwis odwołać.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Na samym początku pisałem by próbować ustalić kod błędu by wiedzieć w jakim kierunku podążać. Uzyskałeś kod błędu więc idź tym tropem. Jeżeli zdejmiesz boki zmywarki to przy okazji wymień ten kondensator bo to zaowocuje spokojem na dłuższy czas z pracą pompy myjącej. Tu też coś na temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1619888.html
    iorum
    Level 14  
    Dziękuję Ci za cierpliwość.
    Na początku próbowałem odczytać kod błędu ale tylko przy uchylonych drzwiach nie pojawiał się. Dopiero dzisiaj jak zrobiłem to przy położonych drzwiach kod błędu się wyświetlił.

Aby dostać się do płaszcza wodnego wystarczy odkręcić boki zmywarki czy muszę ją położyć na boku i od spodu?
    iorum
    Level 14  
    Jeszcze drobne kwestie. Jak pozbyć się wody, która jest na dnie zamrażarki aby zminimalizować możliwość wylania choćby kilku kropel nie tam gdzie trzeba?
    Czytałem, że w tych zamrażarkach w przeciwieństwie do np. Boscha nie ma programu do usunięcia wody np. na czas transportu.
    Zrobić to ręcznie szmatą ile się da czy tego w ogóle nie robić tylko delikatnie położyć zmywarkę na plecach?
    Wieczorem próba generalna. Skupię się na ogólnych oględzinach okablowania i wymianie kondensatora.
    Nowe Beko ok 1000zł, Amica 1100, Bosche od 1700. Chciałbym poradzić komuś po jej obejrzeniu czy:
    -piątek serwis czyli 160+naprawa czy
    -szrot i ściągać nową. Czytając opinie Amiki zadowalają ludzi jak 3lata żyją. Trochę krótko a moja może mieć ze 3-4lata. Może to w ogóle nie warto serwisować jak za chwilę padnie coś innego? Użytkowana co drugi dzień.
    Której marki polecasz w kwestii cena/jakość/żywotność/pod tylko damską rękę czyli brakiem doraźnych przeglądów.
    Jak dostać się do kabli w przegubie do drzwi?

Dodano po 25 [minuty]:

Jadę kupić kondensator.

Pierwsze z foto pasuje parametrami ale ma 4 konektory a na foto z pompą, który mi podesłałeś kondensator ma 2 konektory do podłączenia i dwa kabelki wychodzące z pompy. Zatem jak kupię na 4 konektory to podłączam 2kable i będzie OK?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Rozpocznij od tego o czym mówi kod błędu czyli najpierw dopływ wody czyli czyszczenie filtra w zaworze aqua stop i weryfikacja czy pracuje prawidłowo i nie zacina się, następnie sprawdź czy pracuje przepływomierz a później zawór trójdrożny czy jego silnik jest sprawny. By opróżnić zmywarkę z wody podnieś ręcznie pływak systemu antyzalaniowego i będzie pracować pompa odpływowa dopóki go nie opuścisz z powrotem. Do wiązki pod drzwiami powinien być dostęp po demontażu dolnego panelu.
    Nic lepszego nie ma na polskim rynku od zmywarek Bosch, ale trzeba po wybraniu modelu ustalić na stronie producenta czy ma misę że stali bo te modele z misą z tworzywa trzeba uszczelniać specjalnym zestawem naprawczym ponieważ często w tym miejscu występuje wyciek. Zmywarki Beko, Whirlpool, Indesit itd. lepiej omijać szerokim łukiem bo niestety do mało awaryjnych nie należą. Amica też nie należy do sprzętu wysokich lotów, ale nie wypada najgorzej na tle konkurencji.
    W tym kondensatorze wykorzystujesz tylko po jednym złączu z każdej strony. To jest zrobione tylko po to jeżeli by była konieczność podłączenia 4 przewodów. Na takiej zasadzie: https://www.conrad.pl/p/klauke-2075-konektor-plaski-meski-1-szt-2145750