Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Bezprzewodowy termometr do regulatora Vaillant calorMATIC 470 i regulacja

Jurand85 14 Feb 2022 15:31 696 17
    Jurand85
    Level 6  
    Witam,

Posiadam regulator calorMATIC 370 z zewnętrzną pogodówką, podpięty przewodem eBUS do pieca gazowego Vaillant z zasobnikiem CWU i solarami. Ogrzewanie jest podłogowe w pomieszczeniach z płytkami, a w pozostałych kaloryfery. Wszystko to jest jakoś tak zrobione że w regulatorze mam tylko jeden obieg i ani solary, ani podłogówka nie są tam widoczne.

Wszystko to działa, ale regulator został zainstalowany w złym miejscu. Jest to ściana wewnętrzna, osłonięta przed słońcem, ale w tym miejscu jest cieplej niż w salonie gdzie są duże okna i nie mogę korzystać z termostatu bo salon się wychładza szybciej.

Chciałbym aby regulator w trybie termostatu mierzył temperaturę w salonie (lub jakimś innym pokoju, jeszcze muszę zobaczyć). Jak to najlepiej zrobić, bez kładzenia nowych przewodów? Widzę takie opcje, nie wiem które są wykonalne i mają sens:

1) Wyłączyć CalorMATIC i przejść na bezprzewodowy regulator eRELAX który sobie umieszczę gdzie chcę. Wtedy kable nie są potrzebne, a pogodę pobiera z internetu.
    2) Czy można dokupić bezprzewodowy moduł termometru do CalorMATIC 370 aby panel został tam gdzie jest?
    3) Wymienić CalorMATIC 370 na coś innego od Vaillant (sensoCOMFORT? sensoHOME?) lub innej firmy. Miałoby to sens jeśli mógłbym to powiesić w miejscu istniejącego regulatora, bo w sumie pasuje mi jego lokalizacja ze względów estetycznych/komunikacyjnych, ale potrzebuję bezprzewodowy termometr w innym pomieszczeniu. No i dobrze byłoby aby ten regulator dalej używał pogodówki przez przez kabel, bo nie chcę bezprzewodowego termometru zewnętrznego. Czy są takie rozwiązania?

Pozdrawiam,
    ROWE
    Level 34  
    Są.
    Zkryzować grzejniki tam gdzie jest regulator, a najlepiej to założyć zawory termostatyczne ze wstępną regulacją przepływu, np. Danfoss
    Jurand85
    Level 6  
    Problem w tym, że regulator jest w korytarzu i tam jest podłogówka. Co gorsza, tym korytarzem idą także rurki do łazienek i kuchni. Dlatego szukam rozwiązania aby mierzyć temperaturę gdzie indziej.
    ROWE
    Level 34  
    Jurand85 wrote:
    Dlatego szukam rozwiązania aby mierzyć temperaturę gdzie indziej.

Przewiercić ścianę na korytarzu i z drugiej strony "estetycznie" przenieś regulator z korytarza, np. do pokoju przedłużając jego przewody.
    Jurand85
    Level 6  
    Po drugiej stronie ściany są kuchnia i wiatrołap gdzie też jest podłogówka. W kuchni też ciepło, a w wiatrołapie temperatura pewnie spada znacząco przy otwieraniu drzwi.
    ROWE
    Level 34  
    Pozostaje tel. do Vaillant lub:
    calorMATIC 470f bezprzewodowy regulator pogodowy.
    Jurand85
    Level 6  
    A wie Pan czy zewnętrzny bezprzewodowy czujnik temperatury do calorMATIC 470f może być zasilany przewodowo, czy tylko bateriami? Jeśli tak, to pewnie dałoby się wykorzystać istniejące przewody do zasilania takiego czujnika.

Często trzeba wymieniać baterie w takich czujnikach zewnętrznych?
    ls_77
    Level 36  
    Jurand85 wrote:
    Posiadam regulator calorMATIC 370 z zewnętrzną pogodówką, podpięty przewodem eBUS do pieca gazowego Vaillant z zasobnikiem CWU i solarami.

I tu jest pewien problem - ten regulator "370" jest regulatorem pokojowym i nie współpracuje z "zewnętrzną pogodówką".
    Albo masz inny regulator, albo coś jest nie tak jak być powinno.

Zrób zdjęcia regulatora. W Menu -> Informacja powinny być jakieś dane o regulatorze - model i nr seryjny.
    Zrób zdjęcia co i jak jest podpięte do płyty głównej kotła - zobaczymy czy rzeczywiście jest tam podpięta pogodówka.
    Jurand85
    Level 6  
    Racja, pomyliłem się. Mam CalorMATIC VRC 470. Przepraszam za zamieszanie.

Zadzwoniłem do Vaillant i polecili VRC 700/4 f. Ma on zewnętrzny czujnik temperatury z akumulatorem solarnym, więc nie trzeba zmieniać baterii w nim. Odradzili mi również eRELAX, bo podobno czujnik na miejscu dużo lepiej się sprawuje niż temperatura z Internetu. Czy czujnik do 470f jest na baterie czy akumulator solarny? Bo nie mogę znaleźć instrukcji instalacji do 470f (jest tylko do 470 na Vaillant).

Widziałem też na forum, że ktoś do przewodowego regulatora z pogodówką po ebus, dołożył drugi bezprzewodowy prosty regulator który był w innym miejscu i ten drugi wysyła tylko sygnały on/off do pieca. Rozumiem że wtedy ten po ebus steruje parametrami pracy, a ten dodatkowy tylko on/off. Czy to się sprawdza?
  • Helpful post
    ls_77
    Level 36  
    Dokupienie i zamiana na VRC 700/4 f da to co chciałeś osiągnąć, ale dość dużym kosztem.
    Rozumiem że chcesz przenieść nowy sterownik do wychłodzonego pomieszczenia żeby tam była temperatura odniesienia. Tylko jak chcesz ustawić wpływ temperatury pomieszczeniowej? Na tryb "Korekta" czy "Termostat"? Jak masz teraz ustawione w obecnym C.M. 470?
    Menu->Poziom Instalatora->Konfiguracja systemu->Obieg 1->Włącz. temp. pokoj.-> tutaj może być: brak / korekta / termostat.
    "Termostat" działa 0-1 on/off - jak zostanie osiągnięta zadana temp. pokojowa to kocioł się wyłącza i dopiero zastartuje jak temp. w pomieszczeniu spadnie poniżej zadanej.
    "Korekta" "płynnie" próbuje dopasować się do zadanej temp. w pomieszczeniu, jak jest przegrzew to trochę próbuje zmniejszyć temp. wody na kotle, jak ma niedogrzanie to próbuje podnieść temp. wody na kotle - ale często przegrzewa i kocioł pracuje prawie cały czas.
    Jak chcesz i masz ustawiony tryb "termostat" to taniej będzie kupić termostat bezprzewodowy typu Salus/Euroster/Auraton/Tech/Delta_Deore/Honeywell czy inny działający on/off i podpiąć go do płyty głównej w miejsce fabrycznej zwory (RT24) lub (3-4) w zależności od modelu kotła. Pozostawiasz istniejący C.M.470 do regulacji pogodowej - czyli ustawiasz w Menu->Poziom Instalatora->Konfiguracja systemu->Obieg 1->Włącz. temp. pokoj.->brak i regulator Vaillanta realizuje tylko "pogodówkę" na czujniku przewodowym który jest stabilniejszy od bezprzewodowego Vaillanta (czy to w C.M.470f czy C.M.700f), natomiast regulację pokojową przejmie ten nowy termostat bezprzewodowy, który umieścisz w dowolnym pomieszczeniu. Jak w tym pomieszczeniu zostanie osiągnięta zadana temp. pokojowa to termostat zablokuje pracę kotła na CO, jak spadnie temp. poniżej zadanej to uruchomi kocioł na CO.
    Praca na CWU pozostaje niezmieniona - tak jak było do tej pory.
    Jurand85
    Level 6  
    Dzięki za szczegółową odpowiedź.

Więc teraz mam bałagan... mam ustawione na "Korekta" właśnie w celu zmniejszenia temperatury zasilania jak robi się za ciepło, zawory termostatyczne w cały świat, a harmonogram taki żeby regulator przechodził w temperaturę nocną w dzień aby wyłączyć piec około południa na parę godzin. W nocy też się wyłącza.

Miałem kiedyś na "Termostat", ale wtedy było zimno w salonie gdzie są największe okna, więc nie używam teraz.

Dobry pomysł z tym dodatkowym termostatem on/off, dziękuję.

Zanim jeszcze zdecyduję czy potrzebuję ten termostat (bo myślałem że to jest najlepszy tryb), to chciałbym wyregulować krzywą grzewczą i grzejniki, bo wyczytałem że najlepiej w sumie jest jak kocioł chodzi cały czas i reguluje temperaturę pogodowo aby utrzymać w miarę stałą temperaturę w pomieszczeniach. Czy tak jest, nawet dla kotłów kondensacyjnych?

Więc teraz ustawiłem temperaturę na 20C, regulację na "Brak", adaptacja krzywej wyłączona, harmonogram na ciągłe grzanie dzienne (nawet w nocy), krzywą na 0.90 i zawory na grzejnikach na max. Grzejniki nie były kryzowane, bo instalatorzy mówili że teraz się tego nie robi i wszystkie nastawy wstępne są na max.

Mam parę pytań odnośnie wyregulowania tej krzywej, na które nie znalazłem odpowiedzi na forum:
    1) mam pomieszczenia techniczne z grzejnikami (garaż w bryle, pomieszczenie techniczne). W tych pomieszczeniach miałem termostaty zakręcone na 2 i nie potrzebuję tam mieć ciepło. Czy podczas regulacji krzywej też mam w tych pomieszczeniach ustawić termostaty na max, a potem je skręcić? Czy skręcić je od razu przy regulacji?
    2) mamy rolety okienne które się opuszczają automatycznie każdego dnia o zmierzchu i podnoszą o 7.00. Czy podczas regulacji krzywej mam to zostawić czy wyłączyć? Rolet jest 19 i są spore okna (dwuszybowe), ale zastanawiam się czy to ma znaczenie. Jeśli ma, to wydaje się aby to dalej tak działało skoro takie jest zachowanie domu każdego dnia. Rozumiem że wtedy powinienem dążyć do tego aby temperatury odrobinę wzrastały po opuszczeniu rolet w nocy jeśli piec ciągle pracuje.
    3) mam kilka termometrów i rozumiem że obserwuję jaka się ustabilizuję temperatura w najzimniejszym pomieszczeniu, tylko zastanawiam się w jakiej kolejności zmieniać parametry:
    - nachylenie krzywej (start od 0.90)
    - pozycja krzywej na osi Y (przez zadanie temperatury, start od 20C)
    - nastawy wstępne na zaworach termostatycznych (początek wszystko otwarte)

Czyli najpierw ustalam krzywą aby mieć stałą odpowiednią temperaturę z najzimniejszym pomieszczeniu, powiedzmy 21C. Czy ma być stała nawet w nocy? Będę mieć z tym trochę problemów, bo teraz słońce grzeje i temperatury wrastają do 24C w południowych pokojach, no ale zakładam że jakoś to zrobię, np będę obserwować w pochmurne dni lub nocą.

A potem dławię grzejniki gdzie jest za ciepło używając nastawy wstępnej zaworu termostatycznego. Następnie ustawiam sobie harmonogram jak chce, np temperaturę 19C w nocy. A na końcu w razie potrzeby ustawiam regulator na "Korekta" lub "Termostat", aby zmniejszyć zużycie jak jest duże słońce lub opuszczone rolety, i wtedy zdecyduję czy potrzebuje zmienić położenie termostatu. Czy to tak się powinno robić?
  • Helpful post
    ls_77
    Level 36  
    Najpierw kryzuj grzejniki żeby pomieszczenia się równomiernie nagrzewały do takiej samej temperatury.
    Oczywiście pomieszczenia techniczne możesz przykręcić teraz na termostatach.
    Rolety zewnętrzne używasz normalnie.
    Potem szukasz krzywej grzewczej. Na dzień i na noc ustawiasz tą samą temperaturę - najlepiej 20°C i szukasz k.g.
    Jak jest przegrzanie powyżej to zmniejszasz k.g. aż w miarę stabilnie będzie się utrzymywać te zadane 20°C.
    Potem musisz się pobawić i popróbować czy ustawienie "korekta" czy "termostat".
    Jurand85
    Level 6  
    OK, dzięki. Mam tylko pytanie, czy w garażu lepiej przykręcić przepływy w grzejnikach używając nastawu wstępnego, czy zostawić je na max i głowicą ustawić na 2, czyli 14C?
    ls_77
    Level 36  
    Zostawił bym na max żeby potem szybko reagował.
    Jurand85
    Level 6  
    Dziękuję za pomoc. Chcę zamykać temat, bo uważam że dodatkowy regulator bezprzewodowy on/off Salus/Euroster/Auraton/Tech/Delta_Deore/Honeywell to dobrze rozwiązanie.

Chciałem jeszcze tylko zapytać odnośnie samej regulacji instalacji:

1) W instalacji mam 4 rozdzielacze CO - po 2 na piętro. Od którego rozdzielacza rozpocząć regulację przepływów. Od najwyżej i najdalej położonego?
    2) Czy przydławienie jednego grzejnika będzie mieć wpływ tylko na pozostałe podpięte do tego samego rozdzielacza, czy na całą instalację?
    3) Jeśli grzejnik który chcę przydławić ma na nastawie wstępnym całkowite otwarcie (liczba 8), to najlepiej skręcić go do 4 od razu i zobaczyć co się stanie za 1-2 dni, czy lepiej schodzić po jedną jednostkę?
  • Helpful post
    ls_77
    Level 36  
    Kryzowanie rozpoczął bym od tego żeby ustawić wartości nastawy wstępnej w stosunku do wielkości grzejnika, czyli im mniejszy grzejnik tym większe zdławienie (mniejszy numerek nastawy), a im grzejnik większy tym mniejsze zdławienie (większy numerek nastawy). Do tego mała poprawka w zależności od odległości grzejnika od rozdzielacza: im dalej od rozdzielacza tym trudniej dopłynąć wodzie, czyli mniejsze zdławienie grzejnika (większy numerek na nastawie).
    Ustaw od razu wszystkie grzejniki, poczekaj aż się temperatury ustabilizują i potem wprowadzaj poprawki.
    Jurand85
    Level 6  
    OK, to zacząłem regulację a potem zastanowię się nad dodatkowym bezprzewodowym termostatem on/off. Dziękuję!