Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Telefunken D50U600M4CWII - Mruga dioda stby - VESTEL 17MB130S

patrikope 17 Feb 2022 11:21 723 12
Tespol
  • #1
    patrikope
    Level 3  
    Main: VESTEL 17MB130S
    Panel: VES500QNDC-2D-N15

    Telewizor jak w temacie, przy próbie włączenia mruga dioda standby. Zasilacz sprawny, na płycie głównej przy próbie włączenia na wszystkich cewkach poprawne napięcia. Podejrzewam uszkodzenie oprogramowania, miałem plan wgrać softy z ruskiego forum do panelu 49" i później dograć poprawny panel w menu serwisowym. Niestety po włożeniu dysku USB(fat32, mbr, 8gb) z plikami oraz uruchomieniu zgodnie z procedurą:
    Code:

    1. Unzip
    2. Put the 4 files on the stick with FAT32
    3. Insert the stick into the TV
    4. Press and hold the OK key on the remote control (towards TV)
    5. Plug the TV into the socket
    6 The stb LED blinks slowly then quickly
    7 Release OK
    8. Wait for it to finish. It can take up to 5-10 minutes


    Dioda od razu zaczyna szybko migać i w tym stanie pozostaje, czekałem nawet pół godziny - nic z tego.

    Proszę o jakieś wskazówki jak to ugryźć.
  • Tespol
  • Helpful post
    #2
    TELERADIOMECHANIKA

    Level 29  
    A podświetlenia jesteś pewny? Odepnij połączenie zasilacz-płyta gł. i zobacz czy odpali podświetlenie.
  • Tespol
  • #3
    patrikope
    Level 3  
    TELERADIOMECHANIKA wrote:
    A podświetlenia jesteś pewny? Odepnij połączenie zasilacz-płyta gł. i zobacz czy odpali podświetlenie.

    Zgodnie z tym co przeczytałem tutaj, i w manualu serwisowym dla tego chassis płyta startuje bez podświetlenia.
    Co masz na myśli poprzez odpięcie? Przecież jak ją odepnę to nie uruchomię zasilacza. Mogę wymusić jego start jak i podświetlenia ręcznie, ale wydaje mi się to bezcelowe.

    Edit: Po wymuszeniu uruchomienia zasilacza oraz podświetlenia działa.
  • Helpful post
    #4
    TELERADIOMECHANIKA

    Level 29  
    patrikope wrote:
    Edit: Po wymuszeniu uruchomienia zasilacza oraz podświetlenia działa.

    To jest najcenniejsza dla Ciebie informacja, teraz sprawa płyty gł no i oprogramowanie.
  • #6
    patrikope
    Level 3  
    yokoono51 wrote:
    Try. If the remote control does not work after resofting, use a Vestel or a programmable one.


    Are there any size limitations of flash drive? I'm currently using 8gb and led blinking rapidly indefinitely.

    I also tried a dedicated firmware from there: http://www.hifi-forum.de/viewthread-330-123.html

    Edit:
    I used another flash drive with led and notice there is not any operations durning the programming.
    5v are present, voltage drop on data +/- lines are 0,63 - everything looks correct.

    It is possible to programm this chassis by VGA using RT809F?
  • #7
    jeloi
    Level 31  
    Use the 5th post update yokoono51
    1 Save the orig. 25l1606
    2Save with the mb130_RomBoot.bin programmer from the folder
    3Use a 2-4GB flash drive
  • #8
    patrikope
    Level 3  
    jeloi wrote:
    Use the 5th post update yokoono51
    1 Save the orig. 25l1606
    2Save with the mb130_RomBoot.bin programmer from the folder
    3Use a 2-4GB flash drive


    Are you sure about that? From content of file usb_auto_update_G10.txt it follows only "mb130_PM51_connected.bin" is saved in SPI, other files are stored in NAND. Next thing is size of this fille is bigger than space on SPI.
  • #9
    jeloi
    Level 31  
    patrikope wrote:
    "mb130_PM51_connected.bin" is saved in SPI,


    100% sure. Only written in nand mb130_en.bin
  • #10
    patrikope
    Level 3  
    jeloi wrote:
    patrikope wrote:
    "mb130_PM51_connected.bin" is saved in SPI,


    That's right. My mistake.


    After flashing SPI, the same behaviour occurs. I'm using 2gb flash drive right now.
  • #12
    patrikope
    Level 3  
    jeloi wrote:
    Write the original SPI.
    You can use the update from here.
    https://www.dosyaupload.com/1q8e7/17MB130P_panel_VES500QNDC-2D-N11.rar


    Hey, It is from 130P not 130S - does it matter?

    Anyway, i think CPU is dead in my motherboard. I ordered a motherboard from TV: OK ODL43650UV-TIB. It is possible to upgrade it to work with telefunken remote and my panel?
  • #13
    patrikope
    Level 3  
    Odpowiem sam sobie:
    1. Wersja ma znaczenie, wgrywając soft od 130P do 130S albo odwrotnie uceglicie płytę, na szczęście znalazłem taką informację na tureckim forum.
    2. Tak jak planowałem na początku wgrałem wersję dla panelu 49" i dograłem panel 50" przez menu serwisowe, pliki wrzucam jako załącznik poprzedniego postu.