Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panele solarne, problem - mosfet zbyt wysoka temperatura.

pawelstrzelecki1 17 Feb 2022 14:13 1452 27
    pawelstrzelecki1
    Level 3  
    Witam Szanowne Grono ;)

Od jakiegoś czasu wyskakuje mi komunikat mosfet, za wysoka temperatura. Jest to upierdliwe ponieważ głośno piszczy i sam się nie wyłączy. Problem zaczął występować od momentu grzania wody przez piec CO. Na wyświetlaczu mam temperatury bojlera oraz paneli i jeszcze jedna, lecz nie wiem co oznacza. Poniżej umieszczam zdjęcie wyświetlacza - moim zdaniem jak temp jest wyższa w bojlerze niż na panelach to sterownik powinien wyłączyć pompę a nie nadal tłoczy wodę i ochładza tą w bojlerze. Może trzeba z poziomu serwisowego ustawić histerezę ? Podpowiedzcie coś proszę, bo strach zostawiać to jak będę gdzieś wyjeżdżał...
    Z góry bardzo dziękuję za informację ;)

Poniżej zdjęcie sterownika -

Panele solarne, problem - mosfet zbyt wysoka temperatura.274002123_...5893_n.jpg Download (62.89 kB)

1 - temp paneli
    2 - temp bojlera
    3 - czego to jest temp ?

Teraz widać na zdjęciu, że temp bojlera jest wyższa niż temp paneli - w tym momencie powinna wyłączyć się pompa, moim zdaniem. A jeszcze chodzi dość długo zanim temp zaczną się znacznie różnić. Dodam, że nie było tego problemu jak piec był wyłączony.

Macie jakieś pomysły ?

A tutaj model sterownika:

Panele solarne, problem - mosfet zbyt wysoka temperatura.273997449_...7835_n.jpg Download (45.94 kB)
    mat343
    Level 15  
    pawelstrzelecki1 wrote:
    Macie jakieś pomysły ?

Według mnie masz tam dwa wymienniki oraz regulator przepływowy który decyduje przez który z nich ma iść ciepła ciecz z paneli. Gdzie one są dokładnie podłączone to popatrz w rury za tym regulatorem przepływu. Może u góry i u dołu zasobnika?
    zlotaronczka
    Level 20  
    pawelstrzelecki1 wrote:
    Macie jakieś pomysły ?

To nie moja branża, ale jest kilka analogii do mojej branży. Najprościej było by wezwać kogoś kto to montował i jest z tej branży. Jeśli jest z tym problem to:
    1. Jeśli masz do zasobnika wpięty kocioł CO to zasobnik masz z trzema wężownicami. Jeśli nie, są tylko dwie - do dolnej solar a ta powyżej CO.
    a. a w tedy w ustawieniach sterownika należy zmienić schemat instalacji ( nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić ) na taki z dwoma czujnikami temp.
    b. jeśli faktycznie solar masz wpięty do dwu wężownic a tą trzecią, obsługuje kocioł CO to pomylona jest kolejność wpiętych czujników ( na zasobniku będą co najmniej trzy )

Sterownik odczytuje temperatury i z ich wartości wynika, że jest jakaś awaria bo w zasobniku jeden z czujników stwierdza temp wyższą niż jest to możliwe --- on taką ma logikę.
    pawelstrzelecki1
    Level 3  
    Dzięki za zainteresowanie.

Dzisiaj rano sprawdziłem i jest tak, do zasobnika wchodzą 3 kable od sterownika:
    1 - czerwony, boję się go wyciągnąć, bo ciasno siedzi
    2 - czujnik temp zasobnika - idzie do górnej części zasobnika, na zdjęciu jest to nr 2
    3 - czujnik temperatury zasobnika - idzie do dolnej części zasobnika, na zdjęciu nr 3 - i to on pokazuje niską temp. Wyciągnąłem go i położyłem na ciepłą rurę od CO ( pokazuje teraz ok 25 st ), jak na razie super wszystko chodzi, zobaczę co będzie dalej.

Pompa teraz chodzi delikatniej, w granicach 20 do 60% a na panelach jest ok 60 st i tak trzyma na daną chwilę.
    Czyli ten dolny czujnik pokazywał wciąż temp dolnej części zasobnika i tym się sugerował sterownik włączając pompę, mimo iż temp zasobnika była wyższa niż temp paneli. Tylko w lecie wszystko chodziło super.
    zlotaronczka
    Level 20  
    Zorientuj się co to jest ten czerwony - pewnie w instrukcji jest jakiś opis.
    Opisz zasobnik i co steruje kotłem CO - gdzie jest wpięty jego czujnik.
    Opisujesz trzy przewody - jeden na dole, drugi u góry a trzeci ?? Doprecyzuj w stosunku do wysokości zasobnika jako 100%.

Dodano po 8 [minuty]:

pawelstrzelecki1 wrote:
    tym się sugerował sterownik włączając pompę, mimo iż temp zasobnika była wyższa niż temp paneli.

Nie. Sterownik włącza pompę jeśli jest możliwość oddania ciepła z paneli poprzez wężownice do cwu.
    Wg. zdjęcia z ekranu jest Ok bo na panelu masz wyższą temp jak na wężownicy w zasobniku - problem polega na tym ( wedle mojego osądu ) że masz w sterowniku ustawiony niewłaściwy schemat inst. i źle usytuowany dodatkowy czujnik na którym wartość jest wyższa od zaprogramowanej w logice sterownika. Pompa pracuje w trybie awaryjnym.
    pawelstrzelecki1
    Level 3  
    Już chyba wiem w czym tkwi problem - pompa włącza się przy 30 st a zasobnik ma ok 43 i to wtedy włącza się to piszczenie ( tylko problem w tym, że nie wyłącza się samo ).
    Za cholerkę nie mogę znaleźć instrukcji ani dokumentów do tego sterownika. Potrzebowałbym wejść do panelu serwisowego i zmienić parametr włączania pompy na włączanie przy 45 st i myślę, że problem zniknie. Tylko gdzie znajdę kod serwisowy - ma 3 cyfry. Wpisywałem 000 111 123 itd i nic :(
    W necie nie mogę znaleźć instrukcji do sterownika - WATT sterownik solarny E-360
    Może ktoś coś, będę naprawdę wdzięczny ;)

p.s.
    Właśnie przed sek włączył się pipser i temp na panelach była 60 a w zasobniku 41. Więc chyba to jednak nie to...
    Ale spróbować zmienić temp włączania warto.
    zlotaronczka
    Level 20  
    pawelstrzelecki1 wrote:
    Za cholerkę nie mogę znaleźć instrukcji ani dokumentów do tego sterownika.

Wedle mojego osądu masz fizycznie źle umiejscowiony odczyt temperatury oznaczony na zdjęciu jako 2.
    Gdzie on jest fizycznie wmontowany do zasobnika -- na dole, w połowie wysokości, czy też u samej góry zasobnika?
    Jeśli w okresie gdzy niema dodatkowego źródła ciepła maszyneria działa poprawnie - niema potrzeby zmieniać parametrów pracy pompy, możesz coś poknocić. Nie pompa jest problemem.
    pawelstrzelecki1
    Level 3  
    zlotaronczka wrote:
    Gdzie on jest fizycznie wmontowany do zasobnika -- na dole, w połowie wysokości, czy też u samej góry zasobnika?

Wmontowany jest u góry zasobnika, w sumie to u góry są 2 czujniki i na dole jeden. Mogę później zrobić fotkę jak jest taka potrzeba.
    Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale gdy zaczynało piszczeć, przywróciłem ustawienia fabryczne. Ale to już wcześniej się włączało piszczenie jeszcze przed tymi ustawieniami fabrycznymi, wydaje mi się, że teraz częściej się włącza. Dzisiaj od rana to co 5 min, włączyłem funkcję tryb urlopowy i na razie spokój. Dlatego chciałbym dostać się do ustawień serwisowych i zobaczyć co tam jest grane. Z piecem, który miał funkcję PID, też pobawiłem się w ustawieniach serwisowych i wyregulowałem idealnie ;)

zlotaronczka wrote:
    Jeśli w okresie gdzy niema dodatkowego źródła ciepła maszyneria działa poprawnie - niema potrzeby zmieniać parametrów pracy pompy, możesz coś poknocić. Nie pompa jest problemem.

Tak działało wszystko poprawnie w okresie letnim. Mieszkamy dopiero pierwszy sezon, więc uczę się wszystkiego ;) Ale dom stał już ponad 5 lat z tą instalacją i problemów ponoć nie było, lecz nikt nie mieszkał w nim.
    Wiem, że nie pompa jest problemem, lecz czujnik włączający pompę, czy też sterownik.

Jakieś pomysły ;)

Dzięki za zainteresowanie ;)
    zlotaronczka
    Level 20  
    pawelstrzelecki1 wrote:
    Jakieś pomysły

Dzięki za zainteresowanie

Nie lubię odwalać za kogoś roboty - zmuś się może i znajdź na Google potrzebną instrukcje.

Nie lubię prowizorek i podpowiadania klientom jak mają zrobić sobie ałaa...
    Nooo dobra ... jak zacznie piszczeć delikatnie i powoli wyciągaj czujnik nr 2 ( zakładam że jest włożony do takiej rurki nurkiem zwanej ) powinna spaść odczytywana temperatura. Najlepiej by zawierała się powyżej tej dolnej i dużo poniżej tej na dachu. ...... :D na tym wyczerpałeś limit dobrych rad od zlotej ronczki.

aaaaa ... ps. :sm9: w ramach podzięki nie krępuj się nacisnąć pomocny post - takie zielone kółeczko z +
    pawelstrzelecki1
    Level 3  
    zlotaronczka wrote:
    Nooo dobra ... jak zacznie piszczeć delikatnie i powoli wyciągaj czujnik nr 2 ( zakładam że jest włożony do takiej rurki nurkiem zwanej ) powinna spaść odczytywana temperatura. Najlepiej by zawierała się powyżej tej dolnej i dużo poniżej tej na dachu.

Ok. Dzisiaj spróbuję tak zrobić. Tylko czy ją całkiem wyjąć, do połowy czy jak ? Popróbuję najwyżej i zobaczę. Tylko moim zdaniem powinna się wyłączyć pompa jak temp na panelach spada poniżej tych 35-40 st. a nie pompuje dalej i schładza wodę w zasobniku ;)

zlotaronczka wrote:
    Nie lubię odwalać za kogoś roboty - zmuś się może i znajdź na Google potrzebną instrukcje.

Szukałem, jest to dość stary sterownik i ciężko. Nie jest to jakaś znana marka, może nie być instrukcji.

zlotaronczka wrote:
    aaaaa ... ps. w ramach podzięki nie krępuj się nacisnąć pomocny post - takie zielone kółeczko z +

Nie ma problemu, jeśli to zadziała, masz jak w banku ;)
    pawelstrzelecki1
    Level 3  
    Niestety nic nie pomaga. Ale co zauważyłem, ten alarm dźwiękowy włącza się co chwilę, lecz wszystko działa poprawnie. Więc chyba odetnę głośniczek i po sprawie. Siedziałem przy sterowniku i nie zaobserwowałem nic złego. Pompa włącza się normalnie, wyłącza również.
    Próbowałem wyciągać i manipulować temp czujników, nic to nie daje - po chwili włącza się - " temperatura mosfeta zbyt wysoka " lecz nie zauważyłem żadnych anomalii...
    zlotaronczka
    Level 20  
    pawelstrzelecki1 wrote:
    Próbowałem wyciągać i manipulować temp czujników, nic to nie daje

Łoooo matko, rynce łopadajom. 8-O

zlotaronczka wrote:
    jak zacznie piszczeć delikatnie i powoli wyciągaj czujnik nr 2 ( zakładam że jest włożony do takiej rurki nurkiem zwanej ) powinna spaść odczytywana temperatura. Najlepiej by zawierała się powyżej tej dolnej i dużo poniżej tej na dachu.

Co jest problemem w zacytowanym powyżej tekście??? Dlaczego "" manipulujesz temp czujników """ skoro mowa jest o jednym konkretnym ????? :shii:
    Wojtermet25
    Level 30  
    pawelstrzelecki1 wrote:
    po chwili włącza się - " temperatura mosfeta zbyt wysoka " lecz nie zauważyłem żadnych anomalii...

Koledzy pomagający,nie zagłębiałem się ponownie w temat,czytam cały dział na bieżąco co nowego wpadło,ale z tego co kojarzę to próbujecie rozwiązać nie ten problem,bo alarm jak dla mnie jednoznacznie mówi, że problem jest wewnątrz sterownika z przegrzewaniem tranzystora,a nie z niewłaściwą pracą pompy.
    pawelstrzelecki1
    Level 3  
    Wojtermet25 wrote:
    problem jest wewnątrz sterownika z przegrzewaniem tranzystora,a nie z niewłaściwą pracą pompy.

Witaj, to też może być przyczyną, lecz ja obstawiam złe ustawienie temp załączania się pompy. Włącza się przy 30 st na panelach. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jak ustawię tryb urlopowy to problem włączania się alarmu sygnałowego znika, ale pompa w tym trybie załącza się przy 70 st na panelach. Zostawiłbym ten tryb ale on znowu w nocy włącza pompę i wciąż grzeje panele, co nie ma najmniejszego sensu. Popieprzone to trochę, ale gdym miał wgląd w tryb serwisowy to mógłbym coś zmienić. Ale znaleźć instrukcję serwisową graniczy chyba z cudem. Jest instrukcja, ale całkiem ogólnikowa. Nie wierzę, że żaden serwisant nie posiada kodu dostępu, to są 3 cyfry...
    Zdrówka :)
    zlotaronczka
    Level 20  
    pawelstrzelecki1 wrote:
    Ale znaleźć instrukcję serwisową graniczy chyba z cudem. Jest instrukcja, ale całkiem ogólnikowa. Nie wierzę,

Super, jakiś postęp jest. Jak nie wierzyć, że wiara czyni cuda.
    Pamiętasz o zielonych kółeczkach ??
    Wyjmij czujnik z nurka i przymocuj go do rurki schodzącej z solara - tej cieplejszej. :shii: Nie przesadzaj z zaizolowaniem by temp była trochę niższy jak na solarze.
    pawelstrzelecki1
    Level 3  
    zlotaronczka wrote:
    Pamiętasz o zielonych kółeczkach ??
    Wyjmij czujnik z nurka i przymocuj go do rurki schodzącej z solara - tej cieplejszej. Nie przesadzaj z zaizolowaniem by temp była trochę niższy jak na solarze.

Niestety to nie działa, próbowałem na wszystkie sposoby - zawijałem izolacją do rurki, żeby była większa temp, mocowałem na trytytce, żeby była mniejsza temp. Nic to nie daje, sygnał załącza się podczas gdy pompa zaczyna pracować przy 30 st na panelach, gdy po 2 może 3 godz wszystko się rozhula, nie ma już problemu ( lecz do tego czasu włącza się co chwilę ). Ale jeśli z rana włączę tryb wakacyjny to nie ma tego problemu. Lecz gdy zostawię tryb wakacyjny na noc to pompa wciąż pracuje, jakby dogrzewała panele. Chyba czas się poddać... Jak dotąd udawało mi się na elektrodzie rozwiązywać problemy ;)
    Wcześniej kolega wspomniał o przegrzewaniu się kondensatora, ale myślę gdyby tak się działo w trybie wakacyjnym również by występował problem. Najprawdopodobniej trzeba w ustawieniach serwisowych zmienić temp załączania pompy na wyższą, bo na trybie wakacyjnym załącza się przy 70 st. i alarm nie włącza się. Tylko gdzie znaleźć kod dostępu do tych ustawień ??? Szukałem w necie i nic. Może ktoś wie ? Dodam też, że jest w środku sterownika wejście na USB, nie wiem czy ma to coś do rzeczy...
    Dodam, że firma, która to instalowała już nie istnieje.
    Może ktoś, coś... :)
    Zdrówka ;)
    Andrzej42
    Level 29  
    pawelstrzelecki1 wrote:
    mosfet
    Już kolega wyżej zwrócił uwagę, że słowo mosfet to nie czujnik a tranzystor. Może zrób focię tego komunikatu oraz zdejmij obudowe i focie wnętrza?
    Inna sprawa, że to trochę dziwny komunikat...
    Wojtermet25
    Level 30  
    Dokładnie. Nie znam się za bardzo na elektronice,ale jakiś cel tego komunikatu jest i nie wiadomo jak wtedy zachowuje się sterownik, może pracuje w trybie awaryjnym i dlatego taka a nie inna filozofia pracy pompy. Rozbierz sterownik i sprawdź jak wygląda w środku, może odpadł radiator z tego tranzystora i dlatego się przegrzewa,ale również może to być wina wieku sterownika i kondensatory straciły pojemność,bo chyba taka przyczyna była w sterownikach kotła przy identycznym błędzie.
    zlotaronczka
    Level 20  
    pawelstrzelecki1 wrote:
    Dodam, że firma, która to instalowała już nie istnieje

Skoro przyznałeś się, że masz instrukcję, to może udostępnij ją jakoś tym co jej nie mają?????
    Obszerna jest? Jeśli tak to chociaż na początek spis zagadnień. :please:
    Czy jesteś jedynym użytkownikiem solara w promieniu "iluś tam" kilometrów???
    wnojtek
    Level 15  
    Sterownik ze zdjęcia to prawdopodobnie tech ST-460, instrukcji do niego w internecie jest na pęczki, ale jest kilka różnych wersji oprogramowania. Kod serwisowy jest w instrukcji (nie podaje bo nie pamiętam, powinieneś znaleźć bez problemu).
    Błąd przegrzanego mosfeta to najprawdopodobniej problem z pompką. Sprawdź połączenia elektryczne (zamocowanie przewodów, biegunowość, dopnij porządnie wtyczki, itp); sprawdź czy pompa nie jest zablokowana, zabrudzona, itp.
    Zmiana temperatury załączania pompy jest bez sensu i nie rozwiąże Twojego problemu. W trybie wakacyjnym działa bo wtedy pompa rusza z maksymalną prędkością (nie ma to żadnego związku z temperaturą). W normalnym trybie wydajność pompy zależy od różnicy temperatur między kolektorem a zasobnikiem.
    Jeżeli powyższe nie pomoże to podnieś minimalne obroty pompy, ale przede wszystkim polecam odesłać sterownik do serwisu TECHa. Numer znajdziesz w instrukcji. Dzwonisz, demontujesz, wysyłasz pocztą i czekasz aż odeślą naprawiony. Nie kosztuje to majątku a masz pewność, że wszystko działa.
    pawelstrzelecki1
    Level 3  
    Andrzej42 wrote:
    pawelstrzelecki1 wrote:
    mosfet
    Już kolega wyżej zwrócił uwagę, że słowo mosfet to nie czujnik a tranzystor. Może zrób focię tego komunikatu oraz zdejmij obudowe i focie wnętrza?
    Inna sprawa, że to trochę dziwny komunikat...

Sorry, że dopiero po takim czasie odpisuję, ale mamy mały młyn.
    Jak tylko wrócę do domu to zrobię fotkę tego komunikatu ( jak mi się uda dzisiaj, bo po południu rzadziej się włącza i też szybko znika, lecz sygnał dźwiękowy trwa do momentu wyłączenia ). Środka również zrobię zdjęcie.
    Dzięki za zainteresowanie ;)

Zdrówka ;)

Dodano po 7 [minuty]:

Wojtermet25 wrote:
    Dokładnie. Nie znam się za bardzo na elektronice,ale jakiś cel tego komunikatu jest i nie wiadomo jak wtedy zachowuje się sterownik, może pracuje w trybie awaryjnym i dlatego taka a nie inna filozofia pracy pompy. Rozbierz sterownik i sprawdź jak wygląda w środku, może odpadł radiator z tego tranzystora i dlatego się przegrzewa,ale również może to być wina wieku sterownika i kondensatory straciły pojemność,bo chyba taka przyczyna była w sterownikach kotła przy identycznym błędzie.

Dzięki za info. Pompa w normalnym trybie pracuje od 1 do 100%, to widać na sterowniku i słychać na pompce. Tylko co też zauważyłem, jak pompka dochodzi do 1% to nie wyłącza się tylko jest jakby pstryknięcie, wyłączenie na sek wyświetlacza i właśnie w tym momencie załącza się ten sygnał i informacja.

Zdrówka ;)
    sigwa18
    Level 41  
    pawelstrzelecki1 wrote:

Dzięki za info. Pompa w normalnym trybie pracuje od 1 do 100%, to widać na sterowniku i słychać na pompce. Tylko co też zauważyłem, jak pompka dochodzi do 1% to nie wyłącza się tylko jest jakby pstryknięcie.

Zdrówka ;)

Tu jest problem za nisko ustawione minimalne obroty pompy ,powodują że się zatrzymuje. Znajdź parametr " Minimum robocze pompy solarnej" i ustaw na
    5-10%.
    pawelstrzelecki1
    Level 3  
    wnojtek wrote:
    Sterownik ze zdjęcia to prawdopodobnie tech ST-460, instrukcji do niego w internecie jest na pęczki, ale jest kilka różnych wersji oprogramowania. Kod serwisowy jest w instrukcji (nie podaje bo nie pamiętam, powinieneś znaleźć bez problemu).
    Błąd przegrzanego mosfeta to najprawdopodobniej problem z pompką. Sprawdź połączenia elektryczne (zamocowanie przewodów, biegunowość, dopnij porządnie wtyczki, itp); sprawdź czy pompa nie jest zablokowana, zabrudzona, itp.
    Zmiana temperatury załączania pompy jest bez sensu i nie rozwiąże Twojego problemu. W trybie wakacyjnym działa bo wtedy pompa rusza z maksymalną prędkością (nie ma to żadnego związku z temperaturą). W normalnym trybie wydajność pompy zależy od różnicy temperatur między kolektorem a zasobnikiem.
    Jeżeli powyższe nie pomoże to podnieś minimalne obroty pompy, ale przede wszystkim polecam odesłać sterownik do serwisu TECHa. Numer znajdziesz w instrukcji. Dzwonisz, demontujesz, wysyłasz pocztą i czekasz aż odeślą naprawiony. Nie kosztuje to majątku a masz pewność, że wszystko działa.

Witaj.
    Sterownik to E-360. Posprawdzam i podopinam wtyczki, sprawdzę czy nie ma jakiś luzów czy zimnych lutów. Jeśli to nie zadziała to podniosę obroty, zobaczymy. Jeśli faktycznie to wszystko nie pomoże to będę musiał zasłonić panele i faktycznie wysłać sterownik do sprawdzenia.
    Dzięki za informację ;) A jeszcze jedno, mam już kod serwisowy, a to jest instrukcja - instrukcja...t-e360.pdf Download (1.49 MB)
    Muszę usiąść wieczorem i może coś wpadnie do głowy ;)

Zdrówka ;)
    pawelstrzelecki1
    Level 3  
    zlotaronczka wrote:
    pawelstrzelecki1 wrote:
    Dodam, że firma, która to instalowała już nie istnieje

Skoro przyznałeś się, że masz instrukcję, to może udostępnij ją jakoś tym co jej nie mają?????
    Obszerna jest? Jeśli tak to chociaż na początek spis zagadnień. :please:
    Czy jesteś jedynym użytkownikiem solara w promieniu "iluś tam" kilometrów???

instrukcja...t-e360.pdf Download (1.49 MB)

Kod to 538
    zlotaronczka
    Level 20  
    pawelstrzelecki1 wrote:
    Muszę usiąść wieczorem i może coś wpadnie do głowy

Strona 9-10 instrukcji.
    Masz ustawiony schemat inst. 2/10 a powinien być 1/10.
    Wyłącz zasilanie 230V i wypnij czujnik dodatkowy - strona 27 instrukcji.
    Po wykonaniu powyższego nie zapomnij o zielonych kółeczkach z białym krzyżykiem.
    zales.vip
    Level 30  
    Do wymiany masz kondensatory elektrolityczne w sterowniku. Głównie - ten największy. On ma chyba ok 10 000uF.
    Nie ma za co.
    pawelstrzelecki1
    Level 3  
    Panowie, dziękuje za wszystkie podpowiedzi, pewnie każdy miał gdzieś swoja rację :wink:
    Wczoraj posiedziałem chwilkę i pobawiłem się ustawieniami serwisowymi i wiecie co pomogło - współczynnik biegów pompy ustawiłem na 1, a było 7 i problem znikł. Nie wiem, może faktycznie jest coś nie tak ze sterownikiem, lecz po tym ustawieniu na 1 problem znikł i wszystko pracuje normalnie. Wyłączyłem również próbkowanie obiegu na początku, było lepiej ale jednak alarm włączył się. Chyba mogę zostawić ten współczynnik na 1, nic nie powinno się dziać... ? No i czy może być wyłączone to próbkowanie ? No i co teraz zauważyłem jeszcze, że pompa pracuje, schładza panele do 30 i znów się włącza gdzieś przy temp 60 st i tak w kółko. Wcześniej było tak, że pracowała ciągle i jak się wszystko rozhulało to trzymała na panelach ok 50 do 60 st i wciąż pracowała, o ile było słonka ciągle. Zostawić tak, czy jednak odesłać ten sterownik by wymienili i zregenerowali co trzeba ?

Zdrówka ;)