Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikser Reloop RMX 20 i crossover Behringer Cx 2310: niespodziewane przerwanie pracy strony prawej

House System 18 Feb 2022 08:23 126 1
    House System
    Level 18  
    Witam.
    Mam problem związany z crossover'em. Sprzęt który posiadam to:
    - mikser Reloop RMX 20,
    - crossover Behringer Cx 2310,
    - końcówka mocy ADS LX 500 (podłączona do nadstawek),
    - końcówka mocy ADS LX 800 (podłączona do subwoofer'ów).
    Problem jest następujący, otóż, gdy po dłuższym nieużytkowaniu sprzętu,gdy go włączę przez parę minut sprzęt gra bezproblemowo. Po upływie 5~10 minut słychać, że 1 strona przestaje grać (w tym przypadku prawa). Zauważyłem, że pomaga przełączenie trybu z pozycji Stereo na Mono oraz powrót na tryb Stereo i niekiedy jest wszystko ok ale nie zawsze ( nie zawsze ponieważ po tym zabiegu "odzywa" się niekiedy tylko albo nadstawka albo subwoofer ). Gdy ten zabieg nie pomaga to później zmuszony jestem do wyłączenia i włączenia urządzenia i wtedy już sprzęt pracuje jak powinien.
    Raz gdy włączyłem sprzęt to myślałem, że croosover zwariował ponieważ na panelu frontowym świeciły się diody wskazujące, że jest włączony tryb Stereo i Mono. Ale jak wspomniałem był to jeden raz.
    Croosover był już raz u elektronika i zostały przeczyszczone wszystkie potencjometry oraz luty na płytce gdzie owe potencjometry są przylutowane.
    Moim skromnym zdaniem problem może leżeć przy przełączniku trybu stereo i mono.
    Zamiana stron, sprawdzana, zawsze gdy przestaje grać jedna strona to z tego samego wyjścia ( zamieniałem kable i "przechodziło" to z prawej na lewa stronę), więc raczej końcówki mocy są ok.
    Miał ktoś podobny problem ?

Pozdrawiam.
    House System.
    DjMapet
    Level 43  
    Pewnie niekontaktujące przełączniki. Zrób tak, że przed włączeniem crossovera pomanipuluj (kilka razy wciśnij i wyciśnij) wszystkimi przełącznikami i dopiero później go włącz. Jak nie będzie świrował to wina zaśniedziałych styków. Możliwe są też zimne luty przełączników.

Pozdrawiam.