Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Wyniki pomiarów sygnału TV: MER, S/N, PWR na kanałach 9, 24, 33, 43, 46 - interpretacja

jojoro 18 Feb 2022 16:08 297 18
NDN
    jojoro
    Level 11  
    Wprowadzam pewne drobne zmiany w mojej domowej instalacji i mam pytanie odnośnie pomiarów które wykonałem moim amatorskim miernikiem combo.

W mojej lokalizacji odbieram TV z kanałów 9, 24, 33 (t2 test), 43,46
    Wyniki są następujące:
    K9 - MER: 31, S/N: 31 dB, PWR 64 dBuV
    K24: MER: 33, S/N: 33 dB, PWR 73 dBuV
    K33: MER: 33, S/N: 32dB, PWR 68 dBuV
    K43: MER: 31, S/N: 32dB, PWR 74 dBuV
    K 46: MER: 30, S/N :341dB, PWR 74 dBuV

Podane wyniki zaokrąglam do całkowitych (nie podaję miejsc dziesiętnych bo po przecinku ciągle się te pomiary trochę wahają)
    Nigdy nie mierzyłem miernikiem DVBT i nie wiem czy te wyniki są OK, czy potrzeba wzmocnienia sygnału bo na skali miernika siła sygnału pokazywana jest jako 70-75%.
    Pomiaru dokonywałem przy gniazdku abonenckim.
    No i MER oraz S/N są na mniej więcej tym samym poziomie na wszystkich kanałach natomiast PWR jak widać różnie od 64-74 dBuV.. Czy powinienem starać się to jakoś wyrównać?
  • NDN
    LightOfWinter
    Level 36  
    jojoro wrote:
    Wprowadzam pewne drobne zmiany w mojej domowej instalacji i mam pytanie odnośnie pomiarów które wykonałem moim amatorskim miernikiem combo.

Witam
    Podaj więcej informacji na temat miernika. Co to jest za sprzęt? Fabryczny ?
    Samoróbka? Jest skalibrowany?
  • NDN
    jojoro
    Level 11  
    Jest to spacetronik stc 23. Wiem to raczej mierniko-wskaznik ale nie ukrywam że nie będę do zabawy w swoim domu bez aspiracji do zarabiania na tym kupować miernika profesjonalnego za 4000zl
    LightOfWinter
    Level 36  
    Witam

Jest do niego instrukcja obsługi, ale to raczej namiastka:
    https://shopdelta.eu/pdf.php?page=shop/instruction&product_id=17048

Obok siły sygnału ważna jest też jakość sygnału "quality" jeśli będziesz miał dużo błędów odbiór telewizji cyfrowej będzie marny.

Żeby zglebić temat proponuję poszukać instrukcji profesjonalnego miernika i tam przeczytać metodologię pomiarów. Często są też dostępne szkolenia w postaci materiałów video - online. Informacje te można odnieść do urządzenia które posiadasz.

Niestety jest to prosty sprzęt i nie można mu raczej ufać.
    Podejrzewam że z założenia miał działać jako wskaźnik dla monterów anten satelitarnych w ustawieniu ich na konkretnego satelitę.
    jojoro
    Level 11  
    Jakość na wszystkich kanałach jest 100%. Podesłałem wyniki pomiarów MER oraz C/N (w polskim sofcie tłumaczone jako S/N) bo gdzieś czytałem, że jest to istotniejsze od paska "Jakość".
    Nie wiem czy wartość parametru MER jest odpowiednia dla DVBT/T2 czy powinna być wyższa oraz czy poziom sygnału jest wystarczający, czy powinienem go próbować podnosić wzmacniaczami i na jaki poziom? Na różnych stronach widzę że np multiswitch potrafi wypuścić sygnał 85dBuV, a wzmacniacze kanałowe nawet 108 dBuV.
  • Helpful post
    _kli_
    Level 40  
    jojoro wrote:
    nie wiem czy te wyniki są OK

Wg pomiarów jest dobrze, ale tak jak napisał @LightOfWinter, pozostaje pytanie o ich wiarygodność. Chyba na YT oglądałem film, na którym pomiary między amatorskim wskaźnikiem a pólpropfesjonalnym, bardzo różniły się. Najlepiej byłoby wyniki porównać ze wskazaniami jakiegoś skalibrowanego miernika.
    jojoro wrote:
    czy potrzeba wzmocnienia sygnału bo na skali miernika siła sygnału pokazywana jest jako 70-75%.

Wg pomiaru, poziom sygnału osiąga maksymalną dopuszczalną wartość - 74 dBµV. W specyfikacji miernika nie podano do jakiej maksymalnej wartości mierzy (np. 90 lub 100 dBµV :?: ). Prawdopodobnie wówczas pokaże 100%.
    Dla niektórych odbiorników, 74 dBµV to może być za dużo.
    http://www.aval.com.pl/index.php?parametry-sygnalu-dvb-t
    LightOfWinter wrote:
    Jest do niego instrukcja obsługi, ale to raczej namiastka:
    https://shopdelta.eu/pdf.php?page=shop/instruction&product id=17048

Troszkę więcej - https://sklep.delta.poznan.pl/pdf/stc-23__i_pl.pdf
    jojoro
    Level 11  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Ta strona AVAL to prawdziwa skarbnica wiedzy :)
    Takiej tabeli szukałem właśnie, dodatkowo jest informacja o MER i innych ważnych parametrach.
    Przynajmniej widzę, że w instalacji nie potrzebuję raczej żadnych dodatkowych wzmacniaczy, nawet jeśli pomiar jest niedokładny o kilka dB czy dBuV to raczej w drugą stronę (może być konieczność stłumienia poziomu sygnału).
    Ciekaw jestem czy spotkaliście się w realnym życiu, że nowoczesny sprzęt wykłada się już przy np 78dBuV gdy graniczna to 74dBV

No i ostatnia rzecz, czy u siebie w domu walczylibyście o to, żeby wyrównać poziom sygnału np. jakimś profilerem czy wzmacniaczem kanałowym idealnie, czy też przy różnicy 64-74 między najsłabszym a najmocniejszym kanałem to szkoda zachodu. Mówię oczywiście o zastosowaniach typowo domowych a nie hotel :)
    _kli_
    Level 40  
    jojoro wrote:
    czy spotkaliście się w realnym życiu, że nowoczesny sprzęt wykłada się już przy np 78dBuV gdy graniczna to 74dBV

Najprędzej z tak mocnym sygnałem problemy mogą mieć niektóre dekodery. Dla nich nawet 74 dBµV, to moze byc sporo za dużo. Telewizory powinny sobie poradzić nawet z 78 dBµV - szczególnie gdy sygnał jest dobrej jakości.
    Przyjęło się, że najbezpieczniej gdy sygnał na gnieżdzie antenowym mieści się w zakresie 55-65 dBµV.
    jojoro wrote:
    czy też przy różnicy 64-74 między najsłabszym a najmocniejszym kanałem to szkoda zachodu

Dipol wrote:
    W całym zakresie częstotliwości poziomy nie powinny się różnić więcej niż o 10 dB

https://www.dipol.com.pl/o_pomiarach_sygnalu_antenowego_bib09.htm
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    LeDy
    Level 43  
    Wyniki masz bardzo dobre. Nie ma znaczenia, że jest między kanałami różnica. Nieraz tak dziwacznie nadają.
    jojoro
    Level 11  
    _cheetah_ wrote:
    Dopóki jest się w widełkach sygnału zapewniającego stabilny odbiór, czyli jakość wskazywana przez odbiorniki jest na "100%", to nie ma specjalnego sensu się męczyć. Przy rozrzutach, jak u ciebie, ja bym nic nie robił.

Sprawdzałem i na wszystkich odbiornikach jest 100/100

_cheetah_ wrote:
    Natomiast warto zwracać uwagę, aby podział sygnału wewnątrz budynku na kilka odbiorników dawał jak najbardziej zbliżone wartości na poszczególnych odbiornikach były w miarę podobne.

Nie pomyślałem, ale dzięki za sugestię. Zrobiłem pomiary tym moim miernikiem na wszystkich gniazdach w domu i wyniki są porównywalne w granicach +-1dB

LeDy wrote:
    Wyniki masz bardzo dobre. Nie ma znaczenia, że jest między kanałami różnica. Nieraz tak dziwacznie nadają.

Raczej obarczam za to moja instalację antenową, bo ten kanał 9 o najniższej mocy idzie z innej anteny (VHF) a pozostałe kanały (te o wyrównanej mocy) z innej anteny (UHF)
    VHF odbieram z Łódź ZYGRY (55km ode mnie, a UHF z Łódź EC4 - 62km).
    Łączę to zwrotnicą w jeden przewód antenowy.
    LeDy
    Level 43  
    Tym miernikiem od PWR 60 dBuV wyżej to już dobre parametry.
    Anonymous
    Level 1  
    jojoro
    Level 11  
    Jestem jeszcze ciekaw czy mógłbym odebrać sygnał DAB+ kanał 5c, ale w mierniku nie mam zaprogramowanych kanałów radiowych tylko telewizyjne. Mogę sobie jednak wybrać kanał 5 i zmienić jego częstotliwość na 178352kHz ale to nic nie daje. Nie mam pod ręką odbiornika DAB+ i nie wiem czy miernik nie pokazuje jakości bo nie nie mam zasięgu DAB+ czy po prostu ten miernik nie odbiera tego typu kodowania/zakresu częstotliwości etc.
    _kli_
    Level 40  
    jojoro wrote:
    nie wiem czy miernik nie pokazuje jakości

Jakości może nie pokazać, ale poziom sygnału raczej tak.
    Z tym że DAB+ nadawany jest z komina EC w Łodzi, a antenę VHF masz ustawioną na Zygry.
    Anonymous
    Level 1  
    jojoro
    Level 11  
    Tak wygląda spectrum
    Wyniki pomiarów sygnału TV: MER, S/N, PWR na kanałach 9, 24, 33, 43, 46 - interpretacja

Ewidentnie coś jest w okolicach kanału 5c

No i coś na częstotliwości 800MHz. Powinienem zastosować filtr LTE?
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    jojoro
    Level 11  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat uważam za wyczerpany.