Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dlaczego w Oplu INSIGNIA 1.6 CDTI nie otwiera się tylna klapa?

Fabik 20 Feb 2022 12:56 1164 6
    Fabik
    Level 10  
    Witam! Przeczytałem całe forum o problemach z klapą w Oplu Insignia i niestety nie doczytałem się kwestii rozwiązania mojego problemu. Posiadam od 4 lat OPEL INSIGNIA 1.6 CDTI ECOFLEX SS KOMBI II 136KM. Do tej pory autko nie stwarzało mi żadnych problemów. Aktualnie mam problem błachy ale irytujący. Otóż nie otwiera mi się tylnia klapa. Nie mam również możliwości otwarcia z pozycji drzwi oraz pilota. Jedyna możliwość to przycisk na klapie który zwyczajnie przestał działać. Po mechanicznym otwarciu z pomocą śrubokręta od strony bagażnika i ponownym zamknięciu okazało się, że nie działa również elektryczny domyk. Więc wykluczyłem mikrostyk na klapie ( nie wiem czy słusznie). Bezpieczniki w komorze silnika i pod deską rozdzielczą sprawdzone. W komorze bagażnika bezpieczników brak co mnie bardzo zdziwiło. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
    Marek39
    Level 22  
    Ja obejrzałbym wiązkę pomiędzy klapą a kabiną, częste otwieranie powoduje łamanie się przewodów i wariacje z centralnym
    Fabik
    Level 10  
    Powodem był mikrostyk który zmieniał rezystancję raz pokazywał czyste przejście, a innym razem 600om. Po wymianie problem zniknął.
    Excellearn
    Level 5  
    Czy możesz powiedzieć gdzie ten rezystor sie znajduje? Mam podobną sytuację. Tylko, że przy otwieraniu lakiernik mi dwa razy zlapal za klape gdy zaczela sie podnosic i teraz tylko z przycisku klapy chce otwierac, swiatlo w bagażniku zaświeca się i po chwili następuje domyk. I nie idzie otworzyć elektrycznie. Słyszałem gdzieś kiedyś o kombinacji pilotem aby zresetowac ten problem (otwieranie zamykanie suta 5 razy lub z pilota otwierania i zamykanie klapy), ale to nie ta kombinacja lub sposob, bo nie działa. Może ktoś z taką opcją się spotkał?
    Nomi chcę klapę otworzyć rzecz jasna ;)
    Fabik
    Level 10  
    Mikrostyk znajduje się w przycisku otwierania klapy. Jakoś udało mi się go wydłubać od zewnątrz i wymienić. Jak Ci się to uda to spróbuj go zewrzeć czy steruje klapą. Jeśli tak to do wymiany. Na allegro to ten przycisk NTY EZC-PL-048 przycisk klapy bagażnika
    Excellearn
    Level 5  
    Dzieki za odpowiedz. Dzis klapa w magiczny sposob zadzialala. Nie lubie takich przypadkow, bo nie wiem co jest powodem i w kazdym momencie znowu sie cos zaciac… :(
    Przy tej okazji moze slyszales o mozliwosci skladania lusterek przy zamykania auta z kluczyka. Obecnie moge tylko je schowac przy wysiadaniu dzojstikiem do ustawiania lusterek. Ale to uciazliwa metoda.
    Fabik
    Level 10  
    W moim modelu lusterka nie mają elektrycznego sterowania składaniem lusterek...Nie wiem jak u Ciebie...